Yamaha X-max 300

Diskuze o skútrech nějvětších objemů.

Re: Yamaha X-max 300

Příspěvekod zelenáč » 05 dub 2025, 07:42

Tak jsem si právě pořídil K&N filtr. Uvidíme, jestli to přinese trochu pepřa pod ocas mojemu koňovi :)

Měnili jste si někdo sám válečky ve variátoru? Sice mi v servisu tvrdili, že to ve 20000 kontrolovali, ale co jsem tak bádal, tak to je tak +- doba, kdy se můžou oploškovat a dělat vylomeniny. Na YT to všichni sundávají rázovým utahovákem, ale ten nemám, takže jestli bude stačit pořídit něco s 310 nm nebo je potřeba něco silnějšího.

Obrázek
zelenáč

50+

Reputace: 2
Skútr / moto: Xmax 300
Tuning / úpravy: asi nic

Příspěvekod adacarp » 05 dub 2025, 14:14

Filtr K&N ti nepřinese nic,možná víc bordelu do motoru,myslím že nebude mít takovou hustotu jak originál.Na forze 300 jsem dával nové válečky ve 30tis,a velmi ale velmi nepatrnou plošku měli jen dva,ale záleží v jakým režimu ten skútr jezdí.Vario u forzy se utahuje 83nm,tak pokud ta pistole dá opravdu 310nm,tak tam náš velkou rezervu.Já osobně bych si koupil nebo vyrobil raději blokovací klíč.
adacarp

500+

Reputace: 67
Skútr / moto: Honda forza 300

Příspěvekod zelenáč » 06 dub 2025, 07:02

Dík :) Na K&N jsem četl celou studii. Pak jsem viděl nějaké testy, kde byly běžně používané filtry a dokonce tam bylo i Hiflo, které nebyly úplně v pohodě. Nemyslím si, že by to byl až takový "motor killer". Protože kdyby jo, tak by K&N už dávno neexistovala :) Navíc za to může i samotná Yamaha, která nastavila na svůj origo filtr nesmyslnou cenu.
Mám právě doma kompresor, který je docela výkonný, tak se mi tato varianta líbí. Asi si ho půjčím, vyzkouším a uvidíme.
zelenáč

50+

Příspěvekod Ivan-K » 06 dub 2025, 09:55

Športové filtre existovali a existovať budú lebo marketing predáva a ludia mu chcú veriť.
Pri obrázkoch produktu je napríklad aj graf, kde je vidieť že krivka mierne narástla a to zákazníkovi stačí.
Keby výrobca napísal že jeho filter nič neprinesie, kto by to kúpil?

Ľudom stačí že to je hlučnejšie a hned si domýšlajú že to ide lepšie.
Nejaký nárast tam byť môže, ale je to velmi málo na to aby si to pocítil. Možno to ide pocitovo lepšie vdaka tomu že bude nový = čistý.
Určite existuje aj iná varianta ako origo, podstatné je meniť pravidelne.
Ten filter od K&N je asi potrebné impregnovať a prať a to tiež nie je lacné tie prípravky
Ivan-K

5+

Reputace: 0
Skútr / moto: Aprilia SR Max 125

Příspěvekod adacarp » 06 dub 2025, 14:15

Zelenáč k filtru se vyjadřovat nebudu,ano je drahej,ale ne dáváš nový každý měsíc.To si může člověk koupit maxona tam budou díly levný.K tomu variu,to není o tom čím víc,tím lépe,vše má svůj technologickej postup,už tě vidím jak to dotáhneš přesně na určitý nm?a pak se časem třeba stane že závit na klice bude v prdeli a co s tím?,ale chápu člověk ušetří za nářadí, v tomto případě za blokovací a momentový klíč.Potom se po takových lidech pěkně dělají opravy.
adacarp

500+

Příspěvekod zelenáč » 06 dub 2025, 18:10

adacarp: Ale já neřekl, že nemám momenťák :) Ten mám a myslím, že dobrý. Nejde mi o to ušetřit stovku na nářadí a zničit něco za tisíce. Zas takový "zelenáč" nejsem ;) Kdyby stál filtr od Yamahy už vzhledem ke kratšímu intervalu 500-600, neřekl bych půl slova. Ale dealeři za to chtějí nesmysl a z ciziny si to objednávat nechci, protože "like original" fejků už jsem potkal spousty - makitu, dewalt a dokonce i zapalovací svíčky na Toyotu. Neříkám, že je K&N to nejlepší, ale nebudu sedět na řiti a bečet. Chci to zkusit, tak to zkusím :) Chtěl bych využít tohoto fóra na sdílení znalostí a zkušeností, ale zatím (až na pár výjimek) to tak bohužel není. Nepočítám, že se to zlepší, ale snad se někdo chytne ;) A nemyslím, že XMAX tu má jen pravidelných 10 přispěvatelů ;)
zelenáč

50+

Příspěvekod adacarp » 06 dub 2025, 19:31

Ok v pohodě,já ti napsal mou zkušenost co vydrží válečky.Momenťák máš tak ještě něco vyrob na blokaci varia a vykašli se na utahovák,stejně pokud to chceš utáhnout na moment,musíš ho zablokovat.Já utahovák mám taky,ale do klikovky s ním bouchat nikdy nebudu,na spojku je ale super tam mi to nevadí,jelikož spojka není tak náchylná na poškození jako klika.Doufám že chápeš jak to myslím.
adacarp

500+

Příspěvekod Garrett » 06 dub 2025, 20:18

Můžeš být konkrétní ohledně cen, místo pojmů jako nesmysl...
Díky
Bylo - Kymco Downtown 125i 2013
Je - Honda Forza 125ccm 2017
Garrett

250+

Reputace: 39
Skútr / moto: Honda Forza 125ccm. 2017 Bílo modrá

Příspěvekod zelenáč » 06 dub 2025, 20:46

900+ (plus doprava)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
zelenáč

50+

Příspěvekod Ivan-K » 07 dub 2025, 18:37

Zrovna pri vzduchovom filtry by som si ťažkú hlavu z toho nerobil. Či je takej alebo onakej značky, bude fungovať. Je to ako u áut, kde si vieš kúpiť kludne 15 značiek filtrov
Čo sa K&N týka, tak ono keby to pridalo nejaký výkon tak by to zasa bolo až príliš jednoduché, takže ako som písal netreba čakať zázrak.

Prečo neobjednať z cudziny?
Ja som si objednal variator Polini z IT, lebo ked som si ho kúpil tam + pridal dalšiu sadu valčekov Polini, pridal dva vzduchové filtre a zaplatil poštovné tak to bolo menej ako cena za samotný variator v CZ/SK a to bez poštovného
Ivan-K

5+

Příspěvekod zelenáč » 08 dub 2025, 06:47

Ivan - u K&N se řeší hlavně to, že "propouští" bordel do válců. Bordel do válců propouští každý filtr. Koukal jsem na nějaké testy a ty levné, co tam běžně dáváme, jsou na tom s prospustností stejně, jak to KáEnko. Nejlíp byly hodnocené originály. Jenže v tomto případě si každý představí, že ti do pístu hážou hrsti písku. Já to nikomu neberu. Ať si tam každý dává a leje co chce :)

-- 08 dub 2025, 07:58 --

Máte někdo na Maxe nějaký zvedák? Koukal jsem na tento, ale stabilita?

Obrázek
zelenáč

50+

Příspěvekod adacarp » 08 dub 2025, 11:06

Zadní je ve vzduchu na stojánku, přední zvedám na nůžkovým heveru z favorita na ňej prkýnko a na prkýnko asi tři vrstvy starého koberce.Zatím mi to vždy takto stačilo.
adacarp

500+

Příspěvekod valsidalxam » 08 dub 2025, 13:13

Ohľadne K&N filtra. Odporúčali mi ho k ladenému výfuku, ale čítal som tiež nejaké recenzie a testy, a vraj to až tak nefiltruje ako papierový.
A je s tým aj oštara, čistenie, nanášanie olejového filmu, ako sa poznám niečo by som nedal v správnej vrstve a by som si to dojebabral

Kúpil som original v Honde a potom sa mi podarilo od jedného týpka zo zrušenej predajne či odkiaľ zohnať tri kusy vzduchových a 6 kusov olejových filtrov, takže mám pokoj 6 rokov. Vlastne 7, lebo teraz v sobotu dávam ešte tie originály.
Akurát som jeden vzduchový filter od neho posunul dalej, lebo nemal zo zadnej strany tú kovovú sieťku ako originál Hondácky.
valsidalxam

500+

Reputace: 37
Skútr / moto: Honda ADV350,bolo Jawa,MZ,Kawasaki,Malaguti,PCX
Tuning / úpravy: Kufor, výfuk Akrapovič v zime deflektor a slonie uši Tucano

Příspěvekod Ivan-K » 08 dub 2025, 15:48

Samozrejme že budú odporúčať, lebo ide o kšeft...
Ladený výfuk, tak tu by som bol ešte opatrnejší, pretože ak sa u atmosferického motora stratí tlak vo výfukovom potrubí (akože otvorený výfuk) tak sa môže stať že to ide aj mierne horšie a viac to žerie.
Ivan-K

5+

Příspěvekod zelenáč » 09 dub 2025, 06:01

valsidalxam: a můžeš sem prosím hodit foto toho hondího originálu? Ta kovová mřížka by mě zajímala :)
zelenáč

50+

PředchozíDalší

Zpět na Maxi skútry

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek