od janon » 26 srp 2013, 10:56
Nesmite zapominat, ze nastaveni jakehokoliv motoru z vyroby je kompromis ve vsech ohledech (zivotnost, otacky, spotreba, kultivovanost a dalsich asi tisic parametru). Vetsina tuningovych uprav se zameruje predevsim na akceleraci a dynamiku, ale uz nekouka moc na dalsi parametry. Zarnym dukazem toho, ze seriove motory se pohybuji na spodni hranici sveho mozneho potencialu, jsou sportovni specialy, kde sportovni 125 jede a ma vykonnove parametry, jako minimalne seriova 250, ale vse je vykoupeno kratsi zivotnosti, uplne jinymi pracovnimi otackami, spotrebou atd. Proste pro bezny provoz, podle meho pohledu nesmysl. Vcera pri zkousce variatoru Polini jsem si pripadal fakt divne, kdyz jedu 40km/h a tocim 5000, nebo jedu 80 a tocim 5000. Proste mi nejde do usi, ty stale vysoke otacky i pri minimalnich rychlostech, v tomhle ohledu, je serie pro mne zlaty kompromis. Nikdy jsem nepopiral, ze akcelerace z klidu je u tuningovych variatoru (z vyjimkou Polini o neco lepsi). Ja se proste vzdy divam na skutr a jeho parametry jako na celek a ne jenom na 2-3 parametry. Vzdy koukam na ucel vyuziti. Az budu jezdit sprinty, nebo zavody bude seriovy variator pase, ale pro bezny provoz jsem zatim nenasel nic lepsiho. Zalezi na tom co je pro koho dulezitejsi, co clovek to original. Za sebe muzi rici, ze Polini nikdy, Malossi mozna, JCosta podle videii na YB spise taky ne, ale serie zatim vede, pro muj ucel vyuzivani skutra.
bylo Honda Lead 100 najeto 40 000 km (ja 12 000)
bylo Yamaha Majesty 400 najeto 206 000 km (ja 136 000)
bylo Honda Silver Wing 600 najeto 110 000 km (ja 92 000)
nyní Yamaha T Max 560 najeto 27 000 km (ja 14000)