Yamaha 500 T-max

Diskuze o skútrech nějvětších objemů.

Re: Yamaha 500 T-max

Příspěvekod Richijan » 21 črc 2011, 12:31

Ciao 8)
Nedá mi to se nezapojit :wink:
Na T-maxe pět další chválu nebudu, jen potvrdím, že mi opravdu přijde jako optimální skútr, tj.:
- ještě obratný do města,
- už pohodlný a s dostatečnou výkonovou rezervou i na dlouhé cesty
- perfektní spolehlivé jízdní vlastnosti ve vyšších rychlostech i na horších silnicích.
Zkrátka, mám už druhýho a o jiném skútru ani neuvažuju :wink:
Jediné, co je snad - ne úplně dokonalé, je ne právě velký zavazadlový prostor pod sedlem :|

Co se rozdílů 2001 a 2004+ týče, jsou uvedeny v tomto vlákně vpředu tady. Ze zkušenosti (na 2001 jsem najel cca 6.500 a na 2007 už přes 4.000 km) můžu říct, že rozdíl ve spotřebě není nejen propastný, ale podle mě ani zásadní. Přesnou evidenci si už nevedu, ale odhadoval bych ho v průměru na max. 0,25 litru. Ve městě a při studeném motoru víc, na dlouhých štrekách možná i míň.

Zásadní je u obou skutečný stav. Ne plastů, laku atd. ale komponent, které jsou podstatné pro jízdu. Škrábancům se stejně nikdo, kdo jezdí a parkuje ve městě, časem nevyhne.

Co se ceny týče, je dána kvalitou ne datem výroby, nebo stavem km na tachometru. Ten je spíš orientační.
Já svého 2001 nechal kamarádovi, který na něm měl jet s náma do Toskánska. Na toho ale padla docela závažná choroba a stoná už víc jak 4 měsíce (protože kamarád, tak, jak na tom teď je, neví, jestli vůbec bude schopen jezdit, ani mi ho ještě nezaplatil :( ), tak u něj Maxík stojí a stojí, a za celou dobu najel jen 50 km ode mě k němu.

Takže těžko radit. Já se u 6-tého skútru dopracoval k drahé zkušenosti, že pokud nekupuju nový skútr - a na to nemám, musím si buď ke koupi brát někoho, kdo daný skútr má a ví, a nebo kupovat od někoho, komu můžu věřit.

Držím palce, ať vybereš dobře :!:
Raději o 1/2 hodiny déle, než o 20 let dříve.
Richijan je nick, křtěný jsem Richard Jan, kamarádi mi říkaj Richi, mailové adresy mám rischa@...., oslovení Ríšo nesnáším ;-[
Richijan

1000+

Reputace: 0
Bydliště: PRAHA 10 - Strašnice, GSM: 737 905 708, rischa@volny.cz
Skútr / moto: Yamasaki, Malaguti, 2x Runner, 2x T-max
Tuning / úpravy: Roadster Mazda MX-5 NBFL

Příspěvekod janon » 21 črc 2011, 17:49

Jen bych chtel podotknout, ze jediny rozdil u T Maxu proti jinym podobnym skutrum neni jen ve 2V motoru, ale i v uchyceni motoru a varia napevno v ramu, jako u konvencni moto, spojka v olejove lazni (jednoznacne vyssi zivotnost a stabilnejsi provoznmi vlastnosti) a pohon prenaseny na zadni kolo retezem v olejove lazni (vyssi zivotnost). Podle mne, kdo chce sportovnejsi skutr T Max, je podle mne idealni mix kompromisu, mesto, cestovani, hmotnost, obratnost a emoce.
bylo Honda Lead 100 najeto 40 000 km (ja 12 000)
bylo Yamaha Majesty 400 najeto 206 000 km (ja 136 000)
bylo Honda Silver Wing 600 najeto 110 000 km (ja 92 000)
nyní Yamaha T Max 560 najeto 27 000 km (ja 14000)
janon

2500+

Reputace: 195

Příspěvekod Richijan » 21 črc 2011, 18:20

Ciao 8)
Honza má co se týče technické charakteristiky 100% pravdu. Tím, že pohyblivé je u T-maxe jen kolo se závěsem, je výrazně nižší odpružená hmotnost a tím je jízda komfortnější a bezpečnější.
Stejnou koncepci zavěšení kola a motoru mají i Burgman 650 a SilverWing 600, které jediné jsou v dané kategorii srovnatelné.

Co se týče Honzova osobního hodnocení, zcela souhlasím,jen jsem nechtěl aby to vyznělo jako chvástání se s vlastním strojem :oops:
:idea: No a to všechno dohromady je ale taky důvod uchovávání si vyšší ceny i starších T-maxů. Stačí se podívat kolik je modelů 2001 ještě v provozu i např. v Německu, Itálii, nebo Francii. Zkrátka, T-max je opravdu hodně povedený skútr :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
_tmax.gif
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Richijan

1000+

Příspěvekod dusanak » 21 črc 2011, 23:47

Bobika píše:to dusanak - nevím jestli to víš, ale mám "tvýho" Nexuse, kterýho si vlastnil a prodal. :D :D :D

fakt_____????? tý joo:-) a já si mockrát říkal kde mu je konec.... to byl krásnej kousek s dobrou výbavou! jakpak se Ti s ním daří?? snad dobře... já pak zkusil mašinu,ale ta šla po pár měsících z baráku a už ju nechci ani vidět:-) tak jsem vzpomínal na Nexíka jakej to byl skvělej kočár......Nebejt vyzkoušení si tmaxe jdu do něj hned znovu.. :roll:
A to jsi koupil od toho pána z Brna?to bylo někam na firmu... ps.jakoupak cenu jsi platil?
Jinak k tématu,posez na nexusu je v poho,trochu tě to tlačí na řidítka,ale nic zásadního,ale sezení na maxovi je trošinku lepší,,, ale ten rozdíl mužeš dorovnat ušitím-přešitím sedla "na míru" tak jak Ti to vyhovuje... Rozdíl v penízkách je velký,navíc slušných nexusu je dost,i za 45.000 vidím na bazarech,sice nalítáno ale 60.000km pokud je udržován nebude ještě jeho smrt... a za ty peníze bych udělal hodně parády! za nexem se každej ohlídne!! naproti tomu sehnat stříkačku tmaxe je problém,i dovézt něco z talošky je problém,prý i tam je to vybrakovaný a navíc když jsem koukal na moto.it tak ceny tam jsou mnohdy vyšší než u nás,což nechápu.. já si počkám,došetřím a snad s jarem bude líp i ve výběru t-maxe....
Určitě se svez! to je zásadní... :D Ahoj
Doma už je vysněnej skutr Gilera Nexus 500ccm. Tak už čekám na to jaro!!
dusanak

100+

Reputace: 1
Skútr / moto: gilery runner VXR180,nexus 500.nádhera!!obě!

Příspěvekod draper » 03 srp 2011, 17:49

Zdravím jsem čerstvým majitelem Tmaxe 2001 dovoz IT klasika sháním někoho v okolí HK kdo je schopen vyměnit rozvody atd co okolo s tím souvisí kontakt na mail v Yamaze nemají moc času kdyby někdo věděl o někom šikovným popř dojedu i dál než okolí HK dík za odpovědi
draper

5+

Skútr / moto: Tmax -850km, Scarabeo 50-7km

Příspěvekod Richijan » 03 srp 2011, 20:25

Ciao 8)
ta_clap.gif
Jsem rád, že je nás zase o jednoho víc
klasse.gif

V HK nevím, ale v Praze určitě Valini.

Držím palce ať Ti Maxík slouží.

Richi
_tmax.gif
Richijan je nick, křtěný jsem Richard Jan, kamarádi mi říkaj Richi, mailové adresy mám rischa@...., oslovení Ríšo nesnáším ;-[
Richijan

1000+

Příspěvekod Kalimero » 03 srp 2011, 21:34

Tak se připojuji k Richimu.Přeji rychlou opravu a ještě tento rok mnoho hezkých km, :P
Co se týká servisu,nic jsem zatím řešit nemusel a nemám žádné zkušenosti s nějakým
dobrým servisem.Spíš naopak.Motorka mi stála v servisu tři měsíce a nic. Vzal jsem si
ji zpět domů a po krátkém bádání už jezdím.Doufám,že nedopadneš jako já a podaří
se ti sehnat někoho dobrýho.Držím palce. Ahoj.
Pomalu, ale jistě...
Kalimero

25+

Skútr / moto: Yamaha T-Max, Honda PCX, Suzuki VS 800,Kawa ER 6n

uchycení navigace na tmax 500

Příspěvekod chanky » 04 srp 2011, 22:24

Zdravím. Vzhledem k tomu, že jsem čerství držitel Maxíka 2010, rád bych se dozvěděl Vaše názory na uchycení navigace a rady jak kdo jste tento problém vyřešili. Díky.
chanky

0+

Skútr / moto: T Max 500

Příspěvekod fyluta » 06 srp 2011, 01:23

me to udrzi obyc prisavka...
http://cgi.ebay.com/Car-Holder-Mount-No ... 20ba7abab0
cestou do Chorvatska a zpet uplne v poho i v rychlostech nad 110km/h. "Přicucnuto" na tachometr

mam C5
Obrázek Obrázek
Chorvatsko na skůtru 2011 - 1880km
fyluta

250+

Skútr / moto: Yamaha Versity 300 r.v.2005
Tuning / úpravy: http://www.skutrforum.cz/viewtopic.php? ... 40#p137565

Příspěvekod draper » 17 srp 2011, 00:01

Zdravím jaký máte názor na pneu Continental M/C 55S TL ContiTwist zjistil jsem že je vyrábí ve Vietnamu ale cena supr, určitě je někdo jezdíte tak řekněte zkušenost
draper

5+

Příspěvekod chanky » 17 srp 2011, 07:28

Mám ji novou a najel jsem s ní cca 1400 km. Jezdím v Praze a i když jsem před ní krom pionýra nejezdil na žádné motorce, bez problémů projíždím kolony. Výborně se ovládá. V zatáčkách sedí, větší výmoly jsou bez problému, na dálnici se také chová skvěle. Jel jsem s ní do Rokycan. Kopečky ani nepocítíš. Terén zvládá s přehledem. Můžeš v klidu jet i v dešti. Bydlím u teplické dálnice, takže po ní jezdím ,když chci do města. Jízda za kamiony je i v dešti bez problémů.Škoda jen, že nejdou dát boční kufry, jako u endura, aby bylo víc místa pro zavazadla. Kevlarová integrálka se pod sedadlo nevejde. Ale klasická přilba ano. Musel jsem to řešit koupí zadního kufříku. Jinak stan pro 2 i věci na převlečení se ti vejdou v pohodě s kombinací( kufr a pod sedlo). Zatím tedy. Krásný požitek z jízdy a rozhodně můžu doporučit. Toť názor laika. :D
chanky

0+

Skútr / moto: T Max 500

Příspěvekod draper » 31 srp 2011, 01:12

Zdárec mám dotaz čím mažete variator a kluzný plochy v něm doporučená je polyurea grease teplota tání cca 280 stupnů /ACC-POLYGR-RS-10/ ale u nás se nedá sehnat máte nějakou náhradu
draper

5+

Příspěvekod otik » 14 zář 2011, 22:17

To Chanky: boční kufry na ní sice nemám, ale koupil jsem si držáky brašen od Givi a brašny a je to fpoho :D
otik

25+

Skútr / moto: T-max
Tuning / úpravy: Originál

Příspěvekod Richijan » 15 zář 2011, 21:43

Ciao 8)
chanky píše:....Škoda jen, že nejdou dát boční kufry, ...

To Chanky:
a) blahopřeju k výběru
b) T-max je nej-skútr, takže samozřejmě se k němu boční kufry přidělat dají, a řada z nás to tak i má viz foto z mé účasti na loňském Sečském srazu, tedy ještě s předchozím Maxíkem.

Upevnění nosiče je odlišné pro jednotlivé modely. Na typy I. (2001-2004) a II. (2005-2008) je návod tady.
Návod / výkresová dokumentace má 2 části:
a) základní část - ta je jednotná,
b) adaptér - ten je odlišný pro každý model.
Na model III., který máš Ty jsem návod nehledal, ale určitě ho někde najdeš taky. :idea: Pokud ne, využij základní část z výše uvedeného a jen adaptér musíš "vyvinout sám.
Držím palce

chanky píše:Zdravím. Vzhledem k tomu, že jsem čerství držitel Maxíka 2010, rád bych se dozvěděl Vaše názory na uchycení navigace a rady jak kdo jste tento problém vyřešili. Díky.

Tenhle problém jsem řešil taky. Ze všech variant, které jsem viděl u kolegů jsem se rozhodl pro řešení, kdy origo docking navigace jsem napevno (bez kloubu) našrouboval na držák, který jsou vlastně 2 "elka" z ohnutého plechu, kterými jsem sevřel plastový štítek/clonu nad přístroji. Aby plechy lépe seděly, mám mezi nimi a štítkem oboustrannou lepící pásku. Výhoda je, že jsem kromě dírek na protažení kablíků napájení a propojení s intercomem, nemusel nic upravovat :D
Navigaci tak mám vlastně nad nimi, čili:
a) blíže zornému poli
b) s displejem skoro svisle => méně se mi v něm tak zrcadlí obloha a displej je tím pádem čitelnější i za sluníčka (ani v Itálii jsem nemusel jas nastavovat na max :!:) :wink:
Foto nemám, hned, jak ho pořídím, vložím ho sem.

:shock: představte si, že jsme dnes u stanice Želivského potkali "bratříčka" NightMaxe.
Nedalo mit. zaparkoval vedle a udělal pár obrázků - bohužel jen na mobilu a nestojí nic za nic :oops:
Alespoň něco ale mám:
Obraz0007a.jpg

Obraz0008.jpg

Obraz0009.jpg

Majitele jsem bohužel neviděl :( , ale i tak mě těší, že tady po Praze někde jezdí :wink: Kdybyste ho někdo potkal (má standardní barevné blinkry, na předním blatníku nápis ABS, výfuk Polini, opěrku spolujezdce a barevně upravené boční "stříbrné" plasty), zkuste sehnat spojení na majitele. Třeba se přidá "do klubu" :mrgreen:
Richijan

1000+

Příspěvekod Richijan » 18 zář 2011, 21:28

Ciao 8)
:idea: Pro inspiraci na dlouhé zimní večery zajímavá idea a ještě pár dalších :mrgreen:
_tmax.gif
Richijan

1000+

PředchozíDalší

Zpět na Maxi skútry

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek