od V2racing » 19 črc 2016, 07:00
Pánové po delší době bych měl dotaz: na Maxovi mám celkem najeto cca 3000 km, včera překročeno celkově 13 tis km. Dnes ráno se spolujezdkyní mě ale vyděsil zvuk, co z toho šel - takový hvízdání nebo skučení, nevím jak to popsat. Evidentně to nešlo z motoru, ale z variátoru nebo spojky...? Obzvlášt znatelný to bylo při ubrání plynu, když ztichl výfuk. Na chodu se to ale nijak neprojevuje, motor běží, jede, vše funguje jak má. Zajímavý je, že při rozjezdu to začne hvízdat od cca 3 tis otáček (tzn. cca 20-30 km/h), naopak když uberu, tak to rázem ztichne ve 2500 ot, proto usuzuju, že to je spojka, nebo variátor, prostě to dělá jen když je spojka v záběru. Jestli to dělá i při vyšší rychlosti nedokážu říct, to už řve laďák a hodně hučí vítr. Zajímavý je, že po 20 km jízdě jsem si toho všiml při průjezdu Přerovem (právě ta pomalá rychlost kdy je to slyšet), ale když jsem po dalších 20 km dojel do Olomouce, tak už to nedělalo a motor jen bublal, žádný další cizí zvuky.
Je možný že by se tak brzo posrala spojka, nebo řemen ve variátoru? Nebo má někdo další tip? Díky
PS: ještě doplním, je možný že by se díky rannímu vlhkýmu vzduchu dostala do variátoru vlhkost a řemen začal mírně prokluzovat, tzn. že to hvízdalo jako když u auta pisklá klínovej řemen?