Už mě dva uživatelé z fóra požádali o pár informací k mojí X10 350 bez ABS, takže tady je malý report po necelých třech měsících poměrně intenzívního ježdění:
Proč jsem koupil: původně jsem se trochu poohlížel po motorce, ale vzhledem ke stavu mojí páteře jsem se nakonec rozhodl pro „křeslo na kolech“ (vzpomněl jsem si na skupinu maxíků, které jsem potkal vloni na Brenneru cestou do Itálie a docvaklo mi, že by to mohlo být ONO). Vyzkoušel jsem na předváděčkách několik strojů (Satelis, X-Max, Burgman), ale X10 mě dostala motorem, jízdními vlastnostmi i designem. Takže 16. května jsem si ji z ASPIRITu přivezl domů a dneska mám na tachometru 5304 km.
Moje dojmy budou subjektivní – 20 let jsem neseděl na motorce a na maxiskůtru jsem nikdy nejezdil, takže s ničím nesrovnávám. Jezdím jak kratší trasy po okreskách, tak občas i okružní jízdy po republice (zatím nejdelší byla cca 500 km) včetně dálnic. Hlavní dojem je POHODLÍ . Měřím 185 cm, mám 80 kg a nemám problém se dobře a uvolněně posadit, nechat nohy vepředu nebo pod sebou, zadek nebolí, ruce nebrní. Místa je prostě habaděj, sedlo je akorát široké a pohodlné, se správným sklonem a plocha pro nohy víc než velkorysá. Plexi je hezké, ale bohužel stavěné na malého Itala, takže jsem pořídil MRA nástavec X-creen. Zmizela polovina hluku, 70 % turbulencí a 100% mušek z helmy!! Teď můžu do cca 80 km/h jezdit s odklopeným plexi. Ale lidi kolem 170 cm podle mě tenhle problém mít nebudou. V dešti je excelentní ochrana nohou – pokud je mám natažené dopředu, boty zůstanou suché. Na kolena spadne pár kapek ze zrcátek a z helmy, ale není to nic strašného. Nejvíc na ráně jsou ruce, které v suchu neudržím (řešení existuje – plexi od GIVI s ochranou rukou, mě se ale nelíbí…).
Motor je velmi dobrý (porovnávám s 400ccm jiných skútrů a pozor – tohle není 350, ale ve skutečnosti 330ccm): výborně zrychluje, do cca 110 km/h, pak trošku zleniví, ale maximálka je někde kolem 150 km/h (to už je ale na jenom trochu horším povrchu nepříjemné, 130 je taková ideální rychlost, kde ještě mám pocit dobré stability). Tacho proměřuje o nějakých 8 až 10%. Spotřeba mě naprosto dostala – podle počítače je 2,8, skutečnost někde lehce přes 3l (ale nejezdím prakticky vůbec ve městě). Režim ECO jsem ještě nepoužil, nevidím rozdíl a tudíž důvod… Skvěle odladěná je spojka. S mojí váhou nemá stroj nejmenší problémy a dokáže držet krok i se silnějšími skútry. Dech neztrácí ani v kopcích, nicméně zatím jsem nezkoušel jízdu „natěžko“ ve dvou a s bagáží.
K brzdám nemám výhrady, levá brzdí předek i zadek, pravá předek, dají se dobře dávkovat. ABS mi zatím nechybělo a nejsem si jistý, jestli se za něj vyplatí připlatit. Vynikající je ruční brzda v bočním stojánku (zároveň vypne motor).
Manévrování na místě není problém, člověk si jen musí zvyknout na tu mohutnost stroje. Do zatáček jde X10 velmi ochotně, klopí bez problémů (problém je spíš v jezdci, který má pořád ještě zbytečně moc respektu). Tovární nastavení zadního odpružení mi nevyhovovalo a trošku jsem je přitáhl (prostřední poloha).
Pár dalších plusů stručně:
- do sedla se vejdou dvě odklápěčky (těsně ale jde to)
- dostatek odkládací prostor
- USB zásuvka + 12V zásuvka
- podsvětlená tlačítka na řídítkách
- dobrý palubní počítač, nic potřebného nechybí
- dobré servisní přístupy (dost místa)
- dobře svítí potkávačky
- dlouhé servisní intervaly (1000 km garančka, pak po 10tkm olej a 20 tkm velký servis)
A pár mínusů:
- nedá se čistit plexi zevnitř (nedostanu ruku dolů za „palubku“)
- není přímo vidět na spínací skříňku, klíček se vkládá po paměti
- pokud na klíči je ještě třeba klíč od kufru, překáží při zavírání spodní schránky
- ve světlech kondenzuje po intenzivnějším dešti voda (budu řešit reklamací, v Německu to dealeři řeší výměnou světel)
- horší výkon dálkového světla
A ještě jedna poznámka: tenhle skútr má něco, co bych nazval „WOW efekt“ – je opravdu krásnej, takže se se mnou dávají na benzínkách do řeči i lidi, který skútry nikdy nezajímali a vyptávají se, co je to za krasavici
. A to se taky počítá
Koukám, že jsem se strašně rozepsal, takže konec a pokud se někdo budete chtít na cokoli zeptat a já budu vědět, tak prosím….
A pár fotek (bohužel jen telefonem...)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.