Samozrejme samodomo výmena vychádza lacnejšie, ale mne sa tie ceny v autorizovaných servisoch v posledných rokoch nezdajú na dnešnú dobu vysoké.
Voľakedy boli garážisti na polovici cien autorizákov. A dnes ? Možno 10 % cena dole.
A tých spomínaných 65 za skuter je málo (však keby som bol uplné drevo, že si nedokážem ani olej vymeniť, tak nejaký garážista, ktorý nie je kamoš, ani brat mi to spraví za kolko ? 50? Možno ani nie, a ked hej , tak tých 15 euro som ochotný si priplatiť za peknú servisnú knižku s peknou pečiatkou. Aj za istotu, že u nejakých plastov , ktoré treba odklapnúť mám väčšiu šancu, že to týpek robí častejšie (zaučia ho, má správne prípravky ), a preto v tom má väčší grif, ako ked robí všetko čo mu príde pod ruku od Hondy až po číňanov. Tiež by mal mať ľahšie dohladatelné všetky informácie a manuály, nie nejaké guglenie a jutubovanie, že aká vôľa ventilov na konkretnej rozobratej mašine má byť.
U auta to isté. doma si vymením len za cenu oleja a filtrov, ale kedže do autorizovaného servisu jazdiť musím do 10 rokov veku vozidla (kvôli každoročnej kontrole baterii a elektrického systému vozidla ). To stojí 30.A nikto iný mi to urobiť nevie (nesmie ). Tam by tá záruka padla. Je to v kupnej zmluve. Ked zistia problém, poriešia (vymenia poškodený článok ) a záruku predlžia presne o jeden rok.
Tak už nechávam vymeniť aj olej s filtrami, a je to dokopy za 170. Garážista by mi ten olej vymenil za kolko ? Za 100-120 s robotou a materialom ? čiže 20 euro ušporených, nemá význam, a aj by som bol bez auta dvakrát.
Ked budem mať auto 11 rokov (ked ), tak si olej zase začnem meniť sám. Ale najskôr ho do vtedy predám.
Skuter sa ešte rozhodnem. Ak to bude vyzerať tak, že si ho nechám navždy (teda kým budem vládať prehodiť cez neho nohu ), tak si olej budem meniť sám. Väčšie udržby dám spraviť (remene, valčeky, brzdy ). Ked budem mať pocit, že ho budem chcieť meniť, tak budem chodiť do autorizáku, nech sa páči kupcovi knižka. Za iné veci rozhádžeme všetci prachy jak za servis skutra
.
Iný problém ja mám. A síce ten dátum , na kedy mi vychádzajú výmeny oleja aj STK čky. Február nič moc. Dúfam, že február 2026 bude bez snehu
.
Ale asi dám tú prvú STK už po 3a pol roku, a servis pretiahnem aspoň do marca, za to mi pokuta jak za nestihnutú STK nehrozí.
Alebo to dám na Forestera, a spravím potrebných 12 tisíc za leto