Ještě se chci s vámi podělit co se mi stalo v létě při toulkách po naší vlasti 100km od domova.
Při vypnutí motorky na benzínce a následném načerpání benzínu mi už nešla nastartovat. Tlačítko startéru nereagovalo vůbec a kontrolky na palubce taky byli zhasnuté . Myslel jsem že mám jako vždy bočák otevřeny ,ale ten byl v zavřené poloze. Co ted ??!!
Koukám, hledám ,uvažuji a nic nenacházím !!
Protože vozím v kufru žárovkovou zkoušečku tak ji vytahuji a začínám zkoušet kabely. Od baterky jde všude napěti , ale do pojistek pod řidítkama nejde !! Říkám si aha silove napětí mi jde ale ovladací napěti co jde do palubovky to nejde , co ted ??
Relátko , pojistka,kabel čím to muže asi být ?? V té chvíli mě napadla spásná myšlenka co tak přivest zvlášt napětí přímo z baterky do těch pojistek pod řidítkama ?? Doufám že tím ještě neco nezničím nebo nespálím , kdo ví co s tím vlastně je
. Po nějaké době váhání jsem se teda odhodlal k činu a ustřihl jediný dostupný kabel který jsem měl sebou ze zkoušečky a propojil to. A ejhle čerpadlo seplo a startér taky točil a motorka hned chytla.
Tak jsem sedl na motorku a pelášil nejkratší cestou domů.
Po přijezdu domů jsem na druhý den začal zjištovat kde je teda ta chyba!! Protože po celou dobu jak jsem jel byla motorka OK tak jsem došel k závěru že musí být někde zlomený ten tenký napájeci kabel červený co vede od baterky k pojistkám .
Postupnou vylučovací metodou jsem vlastně posundával všechny plasty a odizoloval všechny odbočky kabeláže a zjistil jsem že je to nefunkční až dole pod pravým prahem kde od baterky přichází jeden kabel a tam je potom rozvětven na tři místa.
Ten spoj byl tak lajdácky zaizolován a spájen ,že pokažde jak bylo mokro , tak se tam dostala voda a časem to celé vyhnilo.Na kompletním kabelovém svazku bylo napsano Made in India , tak vlastně nevím kde se ty skůtry vlastně dělají
Tahle ta rozborka zborka mi zabralá celý den práce , ale mělo to jeden pozitivní dopad , že ted tu motorku znám už asi celou (krom motoru)
Nexus.jpg
Nexus kabel.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Gilera Nexus 500i.e r.v.2007,M-72 r.v.1952,JAWA 350/360 stavba choper,ČZ 125T,ČZ150C,
JAWA 250/353