od Scooby » 29 říj 2010, 15:12
Ahoj, měl bych dotaz ohledně výměny oleje u Aprilie 500 Atlantic, r.v. 2004. Když jsem ho včera měnil, tak jsem zcela nesmyslně nejdříve povolil vypouštěcí šroub, jak je za ním sítko, místo nalévací zátky. Po jeho úplném vytočení mi olej pod celkem velkým tlakem vystříkl ven (asi jako šampus), jen jsem to moc neslavil a musel tu spoušť uklízet. No nic, olej jsem "vypustil", filtr po dvou hodinovém boji také povolil a vyměnil a olej nalil 1,5 l nový - Motul Scooter Power 5w40. Starý olej byl hnusný, kolik ho bylo nevím, ale po benzinu nesmrděl a klouzal hodně. Po výměně jsem nechal motor prohřát a zkontroloval hladinu na měrce. Při fakt opatrném povolení opět unikal trošku tlak. Jako když otevřeš Coca-colu. Furt lepší než to šáňo. Napadá někoho problém či spíše jeho řešení, jestli teda nějaký je. Já jen, že už jsem ho měnil mockrát u jiných moto nebo skútrů a nikdy jsem se s ničím takovým nesetkal. Teplota při chodu motoru se drží lehce nad začátkem druhé třetiny, motor běží v pohodě, jen ten tlak oleje nechápu. Děkuji všem za rady.