Zdravým všetkých nadšencov skútrov. Chcem Vás upozorniť na praktiky predajcu motocyklov, skútrov a doplnkov a to na predajňu MotosalonHK v Hradci Králové. Prednedávnom som si u nich kúpil skuter Aprilia Scarabeo 500, r.v. 2011, podla predajcu 2013. /dátum prvej registrácie 18.01.2013/
Začalo to tým, že som si na internete vyhliadol skuter ktorý oni predávali. Tak som im zavolal okolo obeda, že by som si ho chcel rezervovať, a že ešte dnes poobede sa naň prídem pozrieť. To mi však zo strany predajcu bolo povedané, že oni nerobia žiadne rezervácie a ten kto príde a zaplatí tak si skúter aj odnesie, len keby som im poslal nejakú zálohu tak mi ho zarezervujú, ale potom mi aj povedal, že ak si skúter nekúpim tak mi zálohu nevrátia. /pekný prístup k zákazníkovi/
Tak si vravím, že čert to ber, do Hradca to mám 100 km, tak tam skočím. Prišiel som tam, skuter prezrel, vyskúšal a dohodol sa na jeho kúpe. Len pri štartovaní sa mu muselo pomôcť záložným zdrojom, bo vraj skuter u nich už nejakú dobu stál, a baterka sa vybila a že ju treba dobiť. Pri spisovaní kúpno- predajnej zmluvy som predajcovi vravel, že som si zabudol doma okuliare /moja chyba/ a dúfam, že zmluva nie je napísaná tak, že nemám žiadnu záruku. On hneď nato, že nie, že tam mám podľa zákona 6 mesiacov záruku, ako aj ešte továrenskú záruku. Tak som ju podpísal , vybavil všetky náležitosti a so skútrom odišiel. Baterka sa cestou domou trocha nabila avšak o pár dni mi už nechcel skúter naštartovať. Tak som baterku vybral dal na nabíjačku a zbadal som, že tam je baterka 12 V a 10 Ah. Podľa priloženého manuálu tam má byť 12 V a 12 Ah a podľa manuálov dostupných na internete 12 V a 14 Ah. Potom som si ešte všimol ako som skúter umýval že je prasknutý hliníkový kryt variátora. Tak som im na druhý deň zavolal načo mi bolo povedané nech to odfotím a pošlem im to emailom. To som aj urobil a pri baterke napísal, že 12 V 10 Ah je slabá na tento skuter. Hneď mi prišla odpoveď, že na reklamáciu, je už teraz neskoro, že sa to už takto spätne nedá riešiť.
Vtedy som zobral do ruky kúpno-predajnú zmluvu a čo nevidím, že v nej je zakomponované "tak ako leží a stojí". Jednoducho povedané klamal predajca, lebo v tomto prípade nie je žiadna záruka.
No tak mu píšem späť, že pri predaji sa továrenská záruka v prípade predaja prenáša na ďalšieho vlastníka. Hneď zmenil svoj postoj a že kryt je v záruke, ale na baterku ktorá je originálna už nie, že jej stav zodpovedá jej veku.
Tak som mu písal späť, že mňa nezaujíma stav ale to, že tento typ baterky tam nepatrí ale podľa manuálu tam má byť 12 V a min 12 Ah. Odpoveď predajcu "návod je univerzálny pre viac typov motoriek" a že podľa nejakého skanu z obrazovky počítača ktorý mi zaslal je tam batéria, ktorá tam má byť. /je to fotografia obrazovky počítača a v jej strede je otvorené okienko a doň vpísaná batérie Yuasa 12 V 10 Ah/ slabý dôkaz.
Uvedený spor s nimi som ešte neukončil, ale už teraz chcem všetkých upozorniť na ich praktiky, ako sa vyhýbajú zodpovednosti za prípadné reklamácie a ako klamu pri uzatváraní zmlúv.