Jak popisuje samotnou koupi, přijde mi to, že prodejce se ani nenamáhá nějak před prodejem stroj zkontrolovat a zjistit, zda je u něho alespoň to základní takové, jak to sám prezentuje. Prostě ho doveze nebo vykoupí, naleští, postaví do prodejny a dá do inzerce. Někdy mi přijde jako běžná praxe, že co je evidentní a mohlo by prodej ztížit nebo ovlivnit cenu, se upraví tak, aby to vypadalo lépe - kilometry, chybějící části výbavy, rezavý výfuk apod.. A co vidět nejde, jako třeba jiný válec/typ motoru, "občasné" problémy s elektroinstalací, která byla neodborně opravována, závady na kostře, těsnění, některá ložiska apod., se nechá tak a neřeší se to. Je tu dost těch, co si pořizovali kit na motor a zvyšovali si obsah z původních 125 ccm na 150-160 ccm, přičemž oni i jejich okolí tvrdí, že laik ani odborník při zběžném pohledu rozdíl nepoznají, protože zvenku jsou rozměrově takřka nebo zcela stejné. Sám jsem kupoval auto v bazaru, mechanik prohlédl, zkonstatoval, že po motorické části v pohodě, plechy zdravé, projížďka jedna báseň, nebylo o čem pochybovat. I kilometry byly v pohodě. A netrvalo dlouho a odešel výfuk, pak, díky termostatu, který byl KO, jsem při jízdě v kopcích začal "vařit" atd. Výsledek? Výměna výfuku, který byl dosti dobře látaný, ale i tak už končil, děravý chladič, který byl "dočasně" vyspraven nějakým přípravkem na utěsnění, u mě ale jaksi přestal těsnit, takže výměna za nový, zcela nefunkční termostat, díky kterému se motor přehřál a došlo k prasklině mezi 2. a 3. válcem, výměna, sjetá spojka, dána nová, protože nešlo pouze dát nové obložení, byl sjetý i ten přítlačný talíř. "Naštěstí" autobazar souhlasil se spoluúčastí na opravě, takže náklady na opravu byly cca 1:3. Za mě udělat všechno pro odstoupení od smlouvy, brát to jako poučení, informovat prodejce o možnosti dát to k soudu, poradit se s právníkem, jak velká je pravděpodobnost, že uspěje u soudu a příště trvat při koupi na jasné, podrobné a jednoznačné kupní smlouvě, jinak jít jinam. Sám bych dneska šel do koupě něčeho, kde je známý majitel, historie a nebo by mi dal tip někdo, koho opravdu dobře znám a vím, že by mi neradil zle. A i tehdy bych se snažil udělat vše pro to, abych nenaletěl.