To Mozek: přilba sice patří k cenově vyšším položkám, ale není to vždycky nutně pravda. Jde o to, jakou značku, typ, prodejce si vybereš a jestli to je nový model, výprodej nebo někdo prodává novou, 1x použitou třeba tady na fóru kvůli nesprávné velikosti nebo prodeji skůtra. JET přilby jsou levnější, to je pravda, ale co se týká bezpečnosti a ochrany před počasím, jsou ty ostatní na tom o hodně lépe a nemusíš za ně nutně vydat celou výplatu. Já jsem měl MTR-K12 (
http://www.motozem.cz/motorkarske-oblec ... ku-MTR-K12 ) a ta se dá sehnat kolem 2.000,- Kč. Má sluneční clonu, slušné větrání, v hodnocení Louise šlo o dobrý poměr cena / vlastnosti / bezpečnost. A takových, které se pohybují do cca 3.000,- Kč najdeš víc. Jistě, najde se tu dost těch, kteří budou tvrdit, že ta jejich je lepší, ne-li nejlepší. Nebudu tvrdit, že nemají pravdu. U přilby jde nejen o cenu, ale i o bezpečnost. A to ti ta JET přilba poskytne v menší míře, s tím bude souhlasit asi většina z přítomných. Navíc každá značka, typ, model má trochu jinou skořepinu a vnitřní výstelku, takže při stejné velikosti ti bude sedět na hlavě pokaždé jinak. A pokud by ses v ní necítil dobře, i když by byla hezká, bezpečná a kdo ví, co ještě, při jakkoliv dlouhé jízdě by ses necítil v pohodě a to by mělo vliv i na tvoji jízdu, pocit z ní a v konečném důsledku i na bezpečnost, protože by pocit nepohodlí odváděl tvoji pozornost od jízdy. Jinak tady je odkaz na tu MTR za 1.999,- Kč, takže to celkem jde, ne?
http://www.bike-in.cz/helma-mtr-k12-vyk ... umber=9051 . Dobrou ruku a správný výběr ti přeju. Značek je moc, kvalita různá, na fóru je i odkaz na test přileb, kde jsou jejich klady, ale i nedostatky a zápory.
Jo a pro ty, co by měli pocit, že tu tuto značku dávám jako něco, nad co není, tak pouze informaci, že je to jedna z možností, nijak tuto značku neprotěžuji, jen ji používám jako příklad, že za určitých okolností cenový rozdíl mezi JET a odklápěčkou není zas až tak velký, příčemž nemusí kupující slevovat z bezpečnosti, naopak si oproti JET polepší. A tázající měl obavy, že by to koupí vyklápěčky cenově nezvládl. Proto tento příklad. Já si koupil po položení skůtra a situaci, kdy mi jela hlava po asfaltu, štěrku a hlíně právě v té MTR a dopadla na jedničku, jinou, protože nemají velikost, která by mi vyhovovala, bohužel. Koupil jsem loňský model ve slevě za nějakých 2.500,- Kč od WORKER a ta sedí jak hrnec na zadku. Sluneční clona s príma ovladáním, pratelné polstrování komplet, větrání v pohodě. Ale každý má jiné požadavky, vkus, peníze a názor na bezpečnost u různých značek.