Pánové, jsem asi ten, který má na Classicu v Česku nejvíc závad. Když si povzpomínám a projdu vlákna na Hybrid.cz lze za 2500 km po městě najít tyto závady:
- vadná řídící jednotka (hned po nákupu), skútr vypínal při jízdě do kopce
- mlátící baterky uvnitř skútru (od nákupu, nutno vypodložit)
- uvolněná rachotící přední vidlice (neopravitelná závada, po cca 500 km se vždy opakuje)
- mlátící, klepající a pískající přední brzda (od začátku s přestávkami)
- vadná nabíječka nedostatečně dobíjející skútr + nefungující větrák uvnitř (vyměněno za novější model, staré už Guewer nedodává)
- vadná jedna ze čtyř baterií, snížený dojezd na cca 20 km (~700 km)
- spálený měřák baterie při dlouhé jízdě z kopce při používání rekuperace (~500 km)
- znovu uvolněná přední brzda, která totálně upadla -- brzdové destičky zničeny
- házející zadní kolo (při plynu na stojanu by skútr klepání snad i povalilo) (2000 km)
- zásadně snížená funkce zadní brzdy (2200 km)
- zlomený šroub držící nosič
- smrad pálící se izolace po náročnější jízdě
V současnosti je skútr v servisu kvůli čtyřem posledním závadám, které vznikly v průběhu tohoto roku (bylo toho podstatně méně než v roce 11), u nich tedy ještě neznám výsledek opravy. Minulý rok jsem byl v servisu pětkrát.
Celkově se to má asi tak, že se na tom dá v pohodě v jednom jezdit do práce a z práce, popojíždět po úřadech a tak podobně. I kopce se dají zvládat v pohodě (cca 30-35 km/h do toho brněnského do nových Kohoutek například). Jen tedy v mém případě dojezd maximálně 40-45 km, tedy rozhodně to není na vyjížďky za město. Na jízdu ve dvou zapomeňte, spolujezdec si nemá kam dát nohy, dojezd je slabý, akcelerace taktéž. Spotřeba 2,5-3,5 kWh/100 km
Po této zkušenosti bych si čínský skútr už nikdy nekoupil (bohužel u elektra není až tak moc z čeho vybírat). Příští rok na jaře jdu do PCX. Sice to nebude už za 20 Kč / 100 km (reálně se vším!) ale očekávám, že pohodlí a kvalita bude úplně jinde. A přítelka jistě ocení, že můžeme jezdit ve dvou
Abych to shrnul -- pokud vás baví se ve skútru hrabat a nepotřebujete jezdit mimo město, tak je to za ty prachy vcelku dobrá investice. Já mimo město chci a místo hrabání jsem skútr vždy dal do servisu takže jistě chápete, že to z mého pohledu nebylo to pravé ořechové