mil2house:
Moc času zrovna nemám, ale možná by bylo záhodno uvést několik věcí na pravou míru...
- v energetice se profesně pohybuju cca 15 let, dovoluju si neskromně tvrdit, že mám zkušenosti s touto problematikou odpovídající uvedené době působení
- skútr, který napadám, jsem nevybíral, byl nám do firmy vnucen (jak už to tak chodí), ale na svého chlebodárce veřejně kydat nebudu
- nabídkami elektroskůtrů jsem se neprobíral, neprobírám a probírat nebudu, a to především z následujících důvodů:
1. Současná úroveň aplikovaných technologií je nedostatečná, resp. mohla by být, ale je nezaplatitelná běžným spotřebitelem. Z toho vyplývá, že to co se v současné době na trhu objevuje, je drahé a naprosto nepoužitelné. V podstatě správně to nastínil Hasmann, řešením jsou pouze jiná paliva pro pohon a nebo úplná změna struktury palivové základny pro výrobu elektřiny jdoucí ruku v ruce s aplikací nejnovějších poznatků vědy na poli její akumulace. Problémem elektroskútru tedy není elektromotor, ten je technologicky na výši - kus drátu a jádro...
2. Nehodlám přistoupit na pseudozelené hrátky, elektrická energie je vnímána jako ekologická, ale opak je pravdou - do budoucna navíc akcelerovanou rozhodnutím německého parlamentu o ukončení výroby elektřiny z jádra. Vzhledem k tomu, že v rámci střední Evropy prostě a logicky nejsou podmínky pro produkci čisté energie (voda, vítr, slunce atd.) v rozsahu, který by dokázal uspokojit spotřebu, hádejte, kterým směrem se budeme v nejbližších letech ubírat - ano, hnědé uhlí je správně, navíc prolomení územních limitů v ČR je na spadnutí, jen se čeká na vhodný okamžik, kdy s tím ven... Druhým aspektem je energetická náročnost a ekologická zátěž při výrobě a následné likvidaci elektropřibližovadel (především akumulátorů doslova nacpaných těžkými kovy), netřeba rozebírat...
3. Ryze praktické záležitosti spojené s provozem (v podstatě navazuje na bod 1), dokud nebudou provozní parametry srovnatelné se skútrem se spalovacím motorem, je to jen pro blázny, kteří jsou (z fandovství či zmasírováni zelenými) ochotni vydat nekřesťanský peníz, když ho můžou při vynaložení minimálního úsilí rovnou hodit do kanálu...
Uznávám, že ve svém posledním příspěvku máte v lecčem pravdu, uznávám, že to co jsem napsal je zkratkovité, obecné a všeobecně známé, jsem ochoten uznat i spoustu dalších argumentů, ale s touhle elektrománií stojící na jedné vachrlaté muří noze (ovšem mocně propagované) se bohužel smířit nehodlám...