"Nová" motolékarnička

Diskuze o doplňcích a příslušenství. Pomoc s výběrem, rady a doporučení.

Re: "Nová" motolékarnička

Příspěvekod ajfel » 14 lis 2010, 20:16

Ještě pozor u motolékárničky: koupil jsem novou u Auto Kelly podle popisek dle "nové vyhlášky" 283/2009 Sb. a hle! Na obalu je napsáno, že obsahuje "roušku resuscitační". To je ale špatně, protože správně musí podle vyhl. 216/2010 Sb. obsahovat "masku resuscitační s výdechovou chlopní a filtrem", a to od 1.10.2011.
Řada lidí se spolehne, že lékárničky se starým obsahem se již neprodávají. Doporučuju zkontrolovat obsah a číslo vyhlášky na obalu!
Odkaz zde: http://www.mdcr.cz/cs/Silnicni_doprava/Autolekarnicky/
ajfel

100+

Reputace: 0
Skútr / moto: Honda SW-T400
Tuning / úpravy: alarm Scorpio, topcase Honda, akukontrola+zásuvka CTEK, vyhřívání sedla KeeTec, hefty Oxford

Příspěvekod wictor » 29 pro 2010, 20:02

I když motolékárnička musí být nová až od 1.10.2011, tak někomu se to třeba může hodit:

http://special.novinky.cz/files/letak-do-auta.pdf
wictor

Moderátor

Reputace: 43
Skútr / moto: HONDA SW-T 400

Příspěvekod ajfel » 29 pro 2010, 21:25

Na fóru se vyskytuje paralelní téma http://www.skutrforum.cz/viewtopic.php?uid=4298&f=67&t=3408&start=30 "Povinná výbava motocyklu". Kolegové to pojali částečně odlehčeně silvestrovsky, částečně furiantsky podle hesla: nikdy jsem lékárničku nepotřeboval, nepotřebuju a potřebovat nebudu... Tak bych se přimlouval: přečtěte si aspoň ten leták a co se na co používá. Dovolil bych si znova připomenout, že dojezdové časy záchranky jsou mimo velká centra desítky minut a helikoptéra nelítá v noci a mlze. A ještě: o motivech úředníkú i obchodníků si každý můžeme myslet svoje, ale: isotermická folie (povinná v autech) může zabránit šoku, dýchací maska snad odbourá zábrany útlocitných. Nikdy nevíte...
ajfel

100+

Tuning / úpravy: alarm Scorpio, topcase Honda, akukontrola+zásuvka CTEK, vyhřívání sedla KeeTec, hefty Oxford

Příspěvekod Stix » 29 pro 2010, 23:30

No jo, jenže některé motolékárničky deklarované (např. v Hondě na Jarově) jako že platí už podle novely nemají resuscitační masku, ale jen resuscitační roušku, což podle novely není.
Stix

100+

Reputace: 1
Skútr / moto: snad už brzy

Příspěvekod Bahnak » 30 pro 2010, 00:03

Tu masku musel vymyslet fakt deb... nebo brácha majitele fabriky na ty masky. Už jasně vidím, jak s tím rozdejchávám někoho s rozbitou hubou. Ta rouška byla naprosto funkční. Fakt bych rád aby mi někdo vysvětlil výhody tý masky. Zejména při rozbitém obličeji musí být mimořádně těsná a funkční :evil:
Další vítězství komerce nad zdravým rozumem?
Naposledy upravil KYBLOS dne 25 bře 2013, 16:47, celkově upraveno 1
Důvod: Úprava neslušných výrazů
cesta je cíl
Bahnak

500+

Příspěvekod wictor » 30 pro 2010, 00:20

Nesmíš každou novinku vidět, tak negativně :wink:

Nejsem zdravotník a nevím jaký přesný typ roušky nebo masky je v lékárničce zabalený, ale nějaký velký rozdíl v tom nevidím a to ani v ceně, která je takřka stejná:

http://www.czech-us.cz/shop/resuscitacn ... -resshield
http://www.czech-us.cz/shop/resuscitacn ... xl-dismask

Mimochodem rouška i maska je v tomto případě od stejného výrobce :wink: :P
wictor

Moderátor

Příspěvekod jel.en » 30 pro 2010, 00:58

Hlavnim důvodem tý masky je, aby nemohlo dojít (nebo se minimalizovalao) k přenosu nemocí mezi postiženym a pomáhajícím ;-)
Jsem despota a ignorant...
Jo a taky mi lidi dost často říkají že jsem.... Ehm... Něco co je dolejc pod pupíkem :-D :-p
jel.en

1500+

Reputace: 19

Příspěvekod Bahnak » 30 pro 2010, 01:01

nevidím negativně každou "novinku". Třeba ta thermofolie je bezvadná věc. Já sice taky nejsem zdravotník ale nějaké vědomosti a zkušenosti s první pomocí mám. I jako laik pochopíš v čem může být problém u masky. Stačí aby Ti postižený krvácel z nosu a máš na problém zaděláno. To nemluvím o tom, že těžko budeš rozdýchávat dítě nebo někoho s drobným obličejem. A to už vůbec nemluvím o případu, kdy se bude jednat o poškození obličejové části po havarii. Prostě ta rouška byla praktičtější. Argument menších zábran pro záchrance je pitomost. Zajímal by mě názor nějakého záchranáře nebo hasiče. To jsou lidi kteří jsou první na ráně a dost o tom vědí.
cesta je cíl
Bahnak

500+

Příspěvekod Scarabeo » 30 pro 2010, 01:10

Naši zákonodárci to vybavení lékarničky jistě pečlivě konzultovali s odborníky,tak jako ostatně u nás všechno .
Scarabeo

250+

Skútr / moto: AS 500

Příspěvekod ajfel » 30 pro 2010, 02:15

To Stix: Zmatek vznikl tím, že vyhláška byla novelizovaná v roce 2009 a znovu letos. Rozdíl je v tom, že zatímco u autolékárniček se obsah tou poslední novelou nezměnil, u moto ano, a to právě o tu dýchací masku. Bohužel, v prodeji jsou balení loňská i letošní, a obě s nálepkama "nový obsah". Jak už jsem psal výše, je třeba si to zkontrolovat před koupí, jinak budeš za půl roku kupovat novou...
To Bahnak: Masky běžně používají záchranáři u ambuvaků, zrovna tak ARO v nemocnicích i jinde. Profi modely se dělají v několika velikostech, cena i kvalita jsou ale o dva řády výše. Co tam dát a nedat bude vždy kompromis, aby to laik zvládl, bylo to skladný a nestálo to majlant. Nikdo Ti ale nebrání, aby sis tam svoji oblíbenou roušku přibalil ze staré lékárny... 8)
ajfel

100+

Příspěvekod petan600 » 30 pro 2010, 08:14

Člověka to v tomhle Kocourkově ani nepřekvapuje.Je to stejný nesmysl jako zimní pneu s hloubkou dezenu 4 mm na označených silnicích.V severských zemích je to 3 mm.Který odborník vymyslel zrovna 4 mm?Obdobné jako s rouškou či maskou.většina lidí při nehodě není schopna požít ani jedno,maximálně zavolat záchranku.
petan600

25+

Skútr / moto: Aprillia leošek 150

Příspěvekod wictor » 30 pro 2010, 09:05

O tom, že plošná výměna lékárniček by velice výhodný byznys nemá cenu ani pochybovat. Co se vybavení lékárniček týče, tak alespoň z mého laického pohledu došlo ke zlepšení. Ale jak píše petan600 většina lidí není schopna lékárničku použít. Za poskytnutí první pomoci se tak považuje i hovor na linku 155 nebo 112.

No a k resistutačni masce nebo roušce. Pokud pominu zhruba stejnou cenu, stejného výrobce, tak mi maska přijde jako praktické řešení. A jak píše jel.en hlavním důvodem masky je zamezení nebo minimalizace přenosu nemoci mezi zraněným a zachraňujícím
wictor

Moderátor

Příspěvekod Mefisto » 30 pro 2010, 15:02

No mozna by jsi tu masku mel vyzkouset jestli funguje.
Co jsem videl tak moc ne a stacila by rouska s ventilkem
Hyosung SF50 Prima / YAMAHA RACING: variator: HEBO Next Generation, vyfuk: Tecnigas Next R
FJS 600 Silver Wing / new spigle a tourist plexi(urizly) a .............
CBF 1000
Mefisto

1000+

Příspěvekod Rady » 30 pro 2010, 22:11

Tohle vsechno stacilo jen doplnit a ne kupovat celou novou lekarnicku. Ja za nejvetsi prinos povazuji manual pro poskytnuti prvni pomoci. Je sice hezke, ze clovek muze volat 112 a vse se dozvi, ale ne vsude je signal. Ja se do podobne situace uz dostal a vim co to je, kdyz se clovek nemuze dovolat.
BMW K1200LT ------->> vice zde 4,6l/100 km
Rady

2500+

Skútr / moto: jawy,CZ, B400/K4, B650/K4,BMW LT K1200, chrompaket

Příspěvekod Motorr66 » 31 pro 2010, 13:27

No všichni víme, že lékárničku stejně musíme mít u sebe tak jako tak... Je ale otázka, kdy zase bude muset ,, něco" navíc obsahovat a tím se zvětší její velikost.Pro majitele skútru se zmenší úložný prostor, ale co ostatní? Asi budou muset jezdit se dvěma baťůžky :oops: Nicméně, taky mně to s..re, a proto budu vozit s sebou autolékárnu s letákem formátu A4 viz příloha...
http://www.novinky.cz/krimi/220937-stahnete-si-letak-ktery-musi-byt-soucasti-nove-autolekarnicky.html
Jo jo, pomalu, ale jistě ... +420606952091
Motorr66

50+

Skútr / moto: Tatran 125 S,PAv 40,Suzuki B650 exe K8
Tuning / úpravy: Tažné pro Pav,reflexní kolapásky,turista Ermax,mlhovky,blinkry na kufru...

PředchozíDalší

Zpět na Doplňky a příslušenství