Rád se přidám do diskuze, už to budou skoro dva roky co jsem pořidil zmiňovaný Abus a nemohu si jej vynachválit. Než jsem pořizoval scoota tak jsem se právě poohlížel co k němu pořídit, první jsem narazil na Xenu chvíly jsem hledal info na netu a zrovna si tam xenu moc nevychvalovali,tak jsem zajel přímo k dovozci do Třebíče a tam si ji vyzkošel a ochmatal, i když kdo ji má tak je celkem spokojený. Hlavní rozdíly na které jsem narazil já a pak se rozhodl pro Abus jsou: Xena je napájena doufám že ted nebudu kecat je to přece dýl co jsem ji měl v ruce 6sti čočkovými bateriemi kdyžto Abus 2mi bater typ AAA takže mikro tužka, v návodu píší že maji vydržet cca. 3-6 měsíců dle četnosti používání já je tam mám cca. rok a půl a stále fungují i když alarm je možná už trošku tiší ale pokud spustí v uzavřeném prostoru třeba chodby tak to stojí za to.Další na co mě pak upozorňovali je, že Xena má sirénu otevřenou a to znamená že pokud ji kdokoliv zakryje třeba rukou tak alarm prostě z 80% utlumí,Abus ji má integrovanou do těla tudíž ji mohou chytat kde chcou a na hlasitost sirény to nemá žádný vliv. Nehledě na použitý mat. Abus používá velice kvalitní materiály oproti jiným.
Na záver, pokud chces pořídit něco skutečně odolného a relativně v klidu večer spát, šel bych do Abusku s řetězem a popřípadě i s paticí do země tak jako já.Jen připomenu že patice je zavrtaná v betonu 16kami kovovými hmoždinkami dá se přejet i autem a poku ji někam jednou navrtáš tak ji nikdy nevyndáš a to je záměrně tak řešeno vše děláno pro maximál ochranu...