GPS Navigace - dobrá za rozumnou cenu

Diskuze o doplňcích a příslušenství. Pomoc s výběrem, rady a doporučení.

Re: GPS Navigace - dobrá za rozumnou cenu

Příspěvekod mirsil » 04 čer 2010, 07:37

Guttata musím tě podpořit, od minulého roku testuji navigaci na dotykáči Nokia 5800 XM a dá se říci, že na tomhle velmi kvalitním 3,2" displeji už jde i o plnohodnotnou vizuální navigaci. Navigační Software používám Nokia a Sygic - ten se mi zdá o něco vymakanější ( navádění do jízdních pruhů, jednodušší plánování trasy ). Navigace je svižná, nemá žádné zpoždění oproti reálu, startuje okamžitě. V dešti jsem se s navigací ocitl jen jednou a to jsem řešil přichystaným průhledným sáčkem spíš preventivně protože voda by se na ni dostala asi jen při pořádné průtrži - mám plexi hodně šikmé a navi je dost krytá ( to už bych ale nejspíš stál někde na benzince nebo zastávce :D ) . Pokud jedu dál napájím ze zásuvky. Displej je hodně jasný a kontrastní, takže je vidět i na slunci, navigaci mám kvůli lesklému displeji trochu více naklopenou na sebe aby mi do očí neházela prasátka :D ( Antireflexní fólie není úplně ideální - je dost hrubá, rozkládá světlo a tím rozostřuje a ztmavuje obraz ). Ovládání navigace na dotykáči je velmi jednoduché a při jízdě už nemám potřebu na displej sahat, spíš jen pokud si chci pustit MP3 ( a to jde i v rukavicích ). Volat a přijímat hovory můžu jen pomocí ovládání přímo na kabelu. Volba navigace je určitě dána způsobem a četností používání, finančními možnostmi, ale také tím co mě baví a v čem se chci " vrtat " , pokud tenhle mobil navigaci na slušné úrovni umí, nepořebuji další krabičku o kterou se budu muset starat. Mobilů s velkým dislejem a navigačním čipem je na trhu spousta, výběr je velký a software zdarma už začínají nabízet i další výrobci ( Samsung ). Řekl bych, že co člověk, to názor a pravdu mají všichni - záleží jen na úhlu pohledu, využití, koníčcích :wink:
Profil motorkari.cz / Montážní návody / Rajče / Youtube / 739 226 818 WhatsApp Mirek
mirsil

1500+

Reputace: 222
Skútr / moto: SB 650 K9 exe. Do 11/2011 Malaguti Madison 150
Tuning / úpravy: V profilu motorkari.cz

Příspěvekod Rady » 04 čer 2010, 07:44

Na kolik te vyjdou podrobne a aktualni mapy treba do Dubrovniku, kdy se jede mimo dalnice? Co treba mlha, atd. co body zajmu? To chces rict, ze tohle ti mapa nabizi? Pri dnesni vystavbe novych silnic to nakup map aktualnich map vyjde urcite draz jak nejaka navigace.
Kdybych na kazde krizovatce zastavoval z nutnosti nahlednuti do mapy, tak za chvili jedu sam.
Tobe zrejme vyhovuje to co pises, skutecnost je ale takova, ze vetsina z nas pouziva navigaci ne jako sperk, ale jako pristroj ktery te dovede do cile. Muzu si dovoli sjet z trasy a prohlidnout treba nejakou pamatku a pak pokracuji podle prepocitane trasy dal. Dochazi mi benzin, mrknu na dojezd a v navigaci vyberu nejvhodnejsi benzinku atd..
Vetsina z nas nejakou navigaci ma a nebo se veze za tim kdo podle navigace jede. V desti se vetsinou pokud to neni nutne nejezdi. Jde jen o dojeti pod nejakou strechu, treba na benzince, adt. a to staci prekryti navigace terba i tim pytlikem.
Proste ty bud navigaci nepouzivas a nebo jsi odpurce navigace. Ja ti tve nazory neberu a proto me informace k tobe take nesmeruji. Rozhodne ale nebudu radit nekomu to co z vlastni zkusenosti vim ze se neosvedcilo. Pak je uz na kazdem kdo a jak se rozhodne.
Drzim se take tematu kde se nekdo pta "GPS Navigace - dobrá za rozumnou cenu" a podle toho i odpovidam.

Jinak ve vodeodolnem provedeni se da jiz levne sehnat TT a jeste levnejsi odlehcena verze, ktera ma v brzke dobe prijit na trh kdy cena se pohybuje priblizne do 5t.
Daji se i levneji sehnat neznackove navigace ve stejnem provedeni, ale neznam je a tak je ani nedoporucuji.
BMW K1200LT ------->> vice zde 4,6l/100 km
Rady

2500+

Reputace: 0
Skútr / moto: jawy,CZ, B400/K4, B650/K4,BMW LT K1200, chrompaket

Příspěvekod Rady » 04 čer 2010, 07:49

Miro je jasne ze to co pises je urcite dobra a levna alternativa pro vyuziti mobilu jako navigace. Sam bych tuhle navigaci jen ze zvedavosti odzkousel, ale zatim krome iphone 2G nemel displej natolik antireflexni ze by byl pouzitelny pod ruznymi uhly na slunci.
Kdyz se ale podivam kolem sebe na lidi co pouzivali PDA pripadne mobil jako navigaci, tak vetsina jiz (zrejme i kvuli cene) presla na klasickou navigaci.
Rady

2500+

Příspěvekod past92 » 04 čer 2010, 08:07

Tak já taky trochu :D
Mám Goclever 3535, nekoupil jsem jej ale dostal, proto jak se říká "darovanému koni..."
Trochu jsem si s ní hrál a dostal jsem tam na tastování co mi bude vyhovovat nejvíce softy Amigo, Igo8, Sygic, Automapa 6, OziExplorer.
Toto vše je nahráno na kartě a díky jakémusi "bootloaderu" ke kterému jsem přišel na foru k navigacím, je celkem přehledně ikonově uspořádáno pro výběr toho či onoho.
Díky velikosti navigace a příslušenství které bylo obsahem (držák, CL kabel) myslím, že je praktická kamkoli.
To že to přehrává MP3 a videa asi nemusím psát, dokonce to má 2,5mm výstup na repro do kterého jsem dle potřeby poslechu mp3 zacvakl standartní kabel od PMR z topcomu z lidla a měl jsem to v helmě :wink:
Viděl jsem ji v nabídce u nás v autorizované prodejně KIA okolo tuším 1700,-

Myslím, že kdyby náhodou někde utrpěla újmu tak to za ten peníz asi tolik mrzet nebude.
Na skůtru používám taštičku a viditelnost a ovládání není z nejlepších. Viditelnost zkusím ještě pořešit kšiltíkem, ovládání by měl někdo znalejší výroby skinů poladit na "větší" tlačítka aby to šlo ovládat v rukavicích.
kdyby něco tak kontakt: 602 631 350
past92

500+

Skútr / moto: Kawasaki ZZR i GTR 1400 Ex: BURGMAN AN650

Příspěvekod _Tom_ » 04 čer 2010, 10:00

používal jsem navi v telefonu tuším 4 roky. nejprve na nokii N70, pak N73 a velmi krátce na N97,spíš na zkoušku. sw jsem měl tomtom, a garmin. tomtom mi sedl ovládáním víc ale je to jen o zvyku. s těmito navigacemi jsem nacestoval myslím opravdu hodně, pár dovolených po čechách, plánování výletů, jednou jsem s navi byl na slovensku, rok nato s n73kou v alpách v rakousku a na týden intenzivního používání ve francii.
dnes je den, kdy říkám telefon a navi už nee. dodnes udělala víc než super služby, ale pořád je to jen nějaká jakoby alternativa k navigaci, poi body jsou, plánování také ale po dobu používání narážím na několik nedostatků, které bych sice jednoúčelovou ale plnohodnotnou navigací spolehlivě nahradil.

co se psalo v předešlých příspěvcích musím souhlasit s Radym. I když jsem ve stavu, kdy vysloveně moto navigaci kupovat kvůli ceně a přenositelnosti do auta prostě nechci. nechystám se cestovat na skútru přes celou evropu a ještě za deště na to mi obyč auto navi stačí, pouzdro spíš prevence. zatím tíhnu k tomtom navigacím.

to že na ní můžu koukat za cesty je super, s telefonem jsem jel v kapse, povely BT do helmy a prostě to není v neznámém kraji ono.

na navigaci jsem si zvykl, když se někam chystám vím, že přijedu včas a po naplánované cestě, pokud chci bloudit nebo se jen tak projed a mám volné odpoledne vyrazím bez navigací a většinou jen tak a to mi nevadí že trochu zabloudím

taky jsem byl pro navi v telefonu a v době používání to bylo pro mě dogma, ale po čase používání je tisíc drobností, které říkám už ne a i za cenu toho, že budu nabíjet mimo telefonu, HF na helmě a ještě navigaci to zato stojí

zatím vede tomtom go 730 traffic. co vy nato?
Galerie fotek | Profil motorkáři.cz
nyní: Honda Vision 110 - najeto 7 000km | Honda NC750X - najeto 21 000km

dříve: Honda SH300 - najeto 41 000km | Honda PS125 - najeto 22 000km
_Tom_

Moderátor

Reputace: 98
Skútr / moto: Honda

Příspěvekod ScooterMarty » 04 čer 2010, 11:00

To Rady: Je to určitě o osobních preferencích. Jak jsem již psal, nemám problém na Nokii sledovat tvar zatáček. U Ovi maps mne mapy na cestu do Dubrovníku budou stát 0,-Kč. Myslím že nemáš pravdu. Cena navigací klesá a klesat bude právě v souvislosti s boomem mobilní navigace, ale přesto si myslím, že většina lidí se vydá mou cestou a jednoúčelovou navigaci si nekoupí.
To Tom: V posledních měsících udělaly Ovi maps obrovský krok a dnes už jsou nejen rovnocenou, ale někdy i lepší alternativou. Jinak ale mám TT 930 Traffic a nemá chybu. Možná popřemýšlej o 930 místo 730 kvůli dálkovému ovládání. To pro mne byla podmínka abych za jízdy nemusel klofat do displeje a nikdy jsem nelitoval. Myslím, že na motorce tu dálku taky využiješ... Ale jsme zas u toho. Není to Zumo, není vodotěsná a dnes už bych ji znovu nekoupil...
dříve guttata
Martin, 608 463 502, Profil na Motorkáři.cz
Suzuki Burgman 400 '10 "Sněhurka"
Jezdím za Obrázek
ScooterMarty

500+

Reputace: 1
Skútr / moto: Suzuki Burgman 400, L0, bílá
Tuning / úpravy: Topcase, turistické plexi,

Příspěvekod Rady » 04 čer 2010, 11:29

Ja myslel mapy papirove a to jsem se dotazoval ajfela :D

Do Chorvatska nas jelo 5 motorek a 4 z toho meli plnohodnotnou navigaci. Kolega bez navigace jel s nama a celou dobu se nas drzel se slovy at mu nekde v krizovatce neujedeme :)
Rady

2500+

Příspěvekod ScooterMarty » 04 čer 2010, 12:00

A tak. Tak to byl komunikační šum. Bez navigace v cizině je to malinko horší... Jezdím často NL a když tam jedu za klienty, tak vždy s navigací. Ale když si jedu pro sebe toulat se po Holandsku tak si i rád občas zabloudím. V NL umí anglicky každá bábrdle na venkově, tak se dá doptat... :D Ale chorvatsko neznám a nevím jak moc se tam člověk domluví.
dříve guttata
Martin, 608 463 502, Profil na Motorkáři.cz
Suzuki Burgman 400 '10 "Sněhurka"
Jezdím za Obrázek
ScooterMarty

500+

Reputace: 1
Skútr / moto: Suzuki Burgman 400, L0, bílá
Tuning / úpravy: Topcase, turistické plexi,

Příspěvekod _Tom_ » 04 čer 2010, 12:13

dnes už i česky

_Tom_

Moderátor

Příspěvekod Rady » 04 čer 2010, 12:28

Chorvatsko na domluvu je jeste v pohode, ale doporucuji Madarsko, pripadne Rumunsko :D . Jinak dnesni navigace zvladaji i adresy, takze odpada jiz bloudeni v ulici, obzvlast kdyz se jedna o jednosmernou ulici.
Rady

2500+

Příspěvekod _Tom_ » 04 čer 2010, 12:41

tak a teď hledám k navi ty pouzdra se slídou, které mají takovou možnost abych celé pouzdro mohl nacvaknout na držák ram.

otázka je jestli samotný tt 730 má nějakou možnost připevnit na ram držák

_Tom_

Moderátor

Příspěvekod _Tom_ » 04 čer 2010, 22:06

můžu se zeptat jestli je tento držák se čtyřma packama právě ten na který se nechá nacvaknout nějaká taštička s navi? když už držák tak od ram-mount ale mám problém, že nevím jek to pospojovat v případě držák-navi (TT 730) a nebo držák a taška se slídou vpředu.

ve slídovém pouzdře předpokládám že navi je jen zasunutá a celé pouzdro i s navi nacvaknu na držák. Můžete mě usměrnit nebo potvrdit abych nekupovoal něco co pak nebude pasovat k sobě?

http://viewitem.eim.ebay.cz/RamMount_Ra ... 91117/item

_Tom_

Moderátor

Příspěvekod ajfel » 05 čer 2010, 13:56

K tématu by se slušelo ještě připomenout, že levné navigace rozhodně nemívají aktualizaci map zdarma. Takže k té láci musíme ještě přičíst opakované pravidelné platby za aktualizaci. Bez nich GPS navigace ztrácí smysl. Doživotní aktualizaci bez poplatku dosud měli pouze dražší modely Garmin Lifetime a TomTom.
Další je otázka pokrytí střední a východní Evropy, která u řady výrobců není stoprocentní, rozhodně nikoliv do úrovně ulic či dokonce čísel. Je tedy dobré zvážit, co se vyplatí do budoucna...
ajfel

100+

Skútr / moto: Honda SW-T400
Tuning / úpravy: alarm Scorpio, topcase Honda, akukontrola+zásuvka CTEK, vyhřívání sedla KeeTec, hefty Oxford

Příspěvekod Lukas81 » 13 čer 2010, 13:12

Já osobně používám navigaci iGO 8, kterou mám v HTC Diamond. Navigaci požívám velmi zřídka, proto je pro mě další "krabička" zbytečná. Mám vše potřebné v jednom za cenu trochu lepší navigace.
Přichycení na řidítka, jsem řešil "home made". Průsvitné poudro s voděodolným zipem a k němu přišité pásky suchého zipu. Uvnitř pouzdra je vytvarovaný molitan. Vše bez problémů drží i při přejíždění nerovností (testováno cestou na SŠ 7). Ovládání navigace je možné i přes pouzdro. Viditelnost (i na slunci) je dostačující.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Lukas81

10+

Skútr / moto: Piaggio X8 125

Příspěvekod _Tom_ » 25 čer 2010, 06:43

mohli byjste mi poradit? hledám nějakou taštičku se slídou a vzadu 4 zobáček pro přichycení na držák ram mount

_Tom_

Moderátor

PředchozíDalší

Zpět na Doplňky a příslušenství

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení