Haja píše:To jsem si říkal taky, jízda na skútru po dálnici mě děsí, natož ve dvou a s bagáží. Vždycky si říkám že musím plánovat cestu tak, abych mohl jet co nejsvižněji aby mne nemuseli auta předjíždět. Nemám s ježděním na delší vzdálenosti vůbec zkušenosti, je reálný plánovat najet za den 200km?
Na tvé mašině 200km za den je podle mě minimum, můžeš myslím s klidem počítat i s dvojnásobným počtem km i více, záleží, kolik vydržíte. Třeba já na své Agilitce 125 vloni byl 2x v Tatrách v jeden den na otočku bez vážnějších problémů, ale samozřejmě sám, bez spolujezdkyně
Ty budeš mít výhodu, že budeš mít partnerku, což je fajn. Vůbec bych se toho nebál, buď rád, že máš spřízněnou duši, která chce s tebou sdílet tvé zájmy ...
Nemusíš se bát ani jízdy na dálnici, to je nesmysl, co tady někteří straší. Samozřejmě je hloupost jet třeba trasu Brno - Praha jen po dálnici, ale na nějaké krátké přesuny řádově max. pár desítek km je to v pohodě. Já s Agilitkou běžně jezdím menší úseky po dálnici, třeba vloni při cestě do Tater, naopak, cítil jsem se na dálnici mnohem bezpečněji. Mnohem kvalitnější cesta (tedy krom naší D1 - to je tankodrom
), jsou tam vždy min. 2 pruhy, tak tě auta mohou daleko pohodlněji a bezpečněji předjet než na obyčejné silnici. Ještě se mi dosud nikdy nestalo, že by mě nějak na dálnici někdo ohrozil, vytroubil apod., naopak, spíše mám pozitivní zkušenosti. Takže krátké přesuny po dálnici, toho se neboj
V každém případě to chce mít spolehlivý stroj, vědět na čem jedeš, v jakém to je stavu - u tebe to je problém, pokud jsi kupoval starší stroj, že nevíš, kdo s ním jak zacházel, to je bohužel nevýhoda ojetin. V každém případě doporučuji jak psal i PBM2 kvalitní pojištění s asistenčními službami, klidně i celoročně, pokud plánuješ jezdit, to se ti může hodit i když budeš mít sebe značkovější skútr. Já třeba mám pojistku celoročně u Kooperativy i s asistencí, měl jsem možnost neplánovaně využít, když mi došel benzín. Z asistance přijeli, doplnili, já zaplatil jen benzín a jelo se dál
Osobně bych na skútra moc báglů nebral, kor když pojedete 2, raději tučnější konto
a přespávat v penzionech nebo v hotelu, jídlo v restauraci apod. ale to už záleží na co jste zvyklí, jestli spíše trampský život a nebo pohodlí. A jinak přeji hodně zdaru při cestování, hlavně opatrně