Ještě bych to trochu zamotal a upřesnil to co již psal PBM2..
341/2002 - zakon o schvalovani technicke zpusobilosti vozidel (naposledy změněn zákonem 283/2009 Sb)
§ 32
(11) Motorová vozidla musí být vybavena odevním doplnkem s oznacením z retroreflexního materiálu podle jiného právního predpisu7b).
7b) § 3 vyhlášky c. 30/2001 Sb., kterou se provádejí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a rízení provozu na pozemních komunikacích.
§ 3 vyhlášky c. 30/2001 Sb:
Odevní doplnky s oznacením z retroreflexního materiálu
(K § 56 odst. 8 zákona)
(1) Odevním doplnkem jsou šle oranžové nebo žlutozelené barvy doplnené pruhy z retroreflexního materiálu (dále jen "šle")
nebo vesta oranžové nebo žlutozelené barvy doplnená pruhy z retroreflexního materiálu (dále jen "vesta") podle zvláštního technického predpisu.1)
(2) Príklady vyobrazení "šlí" (c. OD 1a) a "vesty" (c. OD 1b) jsou uvedeny v príloze c. 2.
1) CSN EN 471.
ALE 361/2000 -Sb zákon o provozu na pozemních komunikacích.(naposled novelizován 297/2011 Sb. )..
§ 5 Povinnosti ridice
l) mít na sobe odevní doplnky s oznacením z retroreflexního materiálu stanovené provádecím právním predpisem podle § 56 odst. 8,
nachází-li se mimo vozidlo na pozemní komunikaci mimo obec v souvislosti s nouzovým stáním;
to neplatí pro ridice motocyklu, mopedu a nemotorového vozidla.
§ 56
Útvar chodcu
(8) Vzor a zpusob užití odevních doplnku s oznacením z retroreflexního materiálu stanoví provádecí právní predpis.
=================================
Takže sumasumárum dle zákona o technické způsobilosti provozu vozidel .. musí být motocykl VYBAVEN (rozuměj řidič nemusí mít na sobě) oděvním doplňkem z reflexního materiálu dle ČSN EN 471
Ale současně dle zákona o provozu na pozemních komunikacích nemusí řidič motocyklu tento oděvní doplněk vůbec použít!!!Takže další paskvil této (již bývalé) poslanecké sněmovny..
BTW: tu CSN normu jsem nestudoval, ale asi velká většina moto oblečení (včetně reflexního a mojí vision vesty
) ji asi vyhovovat nebude.
Důsledkem asi může být:
Neprojítí STK kvůli chybějící výbavě..
Možná sankce PČR při kontrole.
Snad jsem se nikde nepřehlíd - ale nikde jsem nenašel, že by se chystala změna a řidič motocyklu musel při nouzovém stání použít oděvní doplněk z retrorefl. materiálu dle ČSN.