Dobrý den,
prosím o radu, koupil jsem si přes internet motorku skútr 125 (Čína), ale vyskytlo se tam plno chyb, jako nestartuje, nejde vypnout (po otočení klíčkem a vytažení motor pořád běží)
Takže v 14 denní lhůtě chci vrátit a podle zákona na to mám právo. E-shop se mi ozval, že není problém, ale že mi nevrátí celou částku,přímo píše, že si odpočitají, to co jsem najel.
Najel jsem 150 km. Neví někdo, zda zákon neřiká kolik km zkušebně mohu najet a nemusel bych platit? Přeci se na motorku doma nebudu koukat, bez najetí km bych závady nezjistil.
Dále by mě zajímalo, zda eshopu musím platit dopravce, který mi motorku přivezl a následně odveze.
Jinak Eshop mi poslal toto:
Kupující spotřebitel je oprávněn odstoupit od kupní smlouvy uzavřené při použití prostředků komunikace na dálku (což rovněž zahrnuje internetový obchod) bez uvedení důvodu a bez jakékoli sankce v souladu s ustanovením § 53 odst. 7 občanského zákoníku do 14 dnů ode dne převzetí zboží, a to s výjimkou případů uvedených v ustanovení § 53 odst. 8 občanského zákoníku. Odstoupení od smlouvy musí být učiněno u prodávajícího nejpozději poslední den 14 denní lhůty. Odstoupí-li kupující podle předchozí věty od kupní smlouvy, má prodávající právo na náhradu skutečně vynaložených nákladů spojených s vrácením zboží.
Možnost odstoupení od kupní smlouvy dle výše uvedeného ustanovení občanského zákoníku však nelze chápat jako možnost bezplatného zapůjčení zboží. Kupující spotřebitel, v případě využití práva na odstoupení od smlouvy do 14 dní od převzetí plnění, musí prodávajícímu vydat vše, co na základě kupní smlouvy získal. Pokud to již není dobře možné (např. v mezidobí bylo zboží zničeno, používáno nebo spotřebováno), musí kupující spotřebitel poskytnout prodávajícímu peněžitou náhradu jako protihodnotu toho, co již nemůže být vydáno. Pokud je vrácené zboží pouze poškozeno, může prodávající uplatnit vůči kupujícímu spotřebiteli právo na náhradu škody (v souladu s ustanovením § 420 odst. 1 ve spojení s ustanovením § 415 občanského zákoníku) a započíst tento svůj nárok oproti nároku kupujícího na vrácení kupní ceny. Prodávající kupujícímu spotřebiteli v takovém případě vrátí jen kupní cenu sníženou o částku odpovídající náhradě škody. Na kupní cenu, která má být kupujícímu vrácena, může prodávající v souladu s ustanovením § 53 odst. 10 občanského zákoníku navíc započíst své skutečně vynaložené náklady spojené s vrácením zboží (náklady na přepravu apod.) a uvedením do původního stavu.
Pokud trváte na odstoupení od kupní smlouvy, postupujte následujícím způsobem, dodejte zboží na adresu
naší firmy. Kupní cenu zboží Vám zašleme do 30-ti dnů od převzetí zboží.
Pokud zboží nemůže doručit, o této skutečnosti nás písemně informujte, zajistíme smluvního přepravce, který zboží vyzvedne.
Následně budeme postupovat dle výše uvedené citace z občanského zákoníku, kdy tyto vynaložené náklady spojené s vrácením
zboží Vám půjdou na vrub. Pokud bylo zboží používáno, budou na Váš vrub účtovány veškeré náklady spojené
s uvedením zboží do původního stavu – nového, v případě poškození uplatníme právo na náhradu škody dle
§ 420 odst. 1 ve spojení s ustanovením § 415 občanského zákoníku.