Majklik: "...nabízí motorky jen osobně nebo telefonicky" Ono to má logiku - pokud tomu ten druhý trochu rozumí a není jen tupý prodavač produktů, vždycky bude umět osobně poradit a udělat to líp než web, věř mi.
Telefonicky nevím, ale ještě to jde Českou poštou
Už jsem to s pár motorkáři i ze západu Čech tak provedl. Pro tebe by to asi ideální nebylo, kór jestli tam máš někoho poblíž, komu věříš, takže jen pár poznámek.
HonzaR: ...sezoní pojištění, některé pojišťovny berou povinné ručení přes zimu, jako tzv. parkovací. Tedy motka je pojištěná, ale prakticky, pokud vyjedete a způsobíte škodu, tak krytí je minimální.No to je snad princip sezóny, ne? Myslíš že vybrat si libovolný počet měsíců v roce, kdy nechci platit, ale být plně pojištěn? Bral bych leden až prosinec
(U PR v "mimosezóně" je vysoká (např. 90%) spoluúčast, u HAV je pojištěno všechno (vandalismus, odcizení, živly...), jen NE havárie.)
Výhoda té Allianz je, že si nastavíš sezónu jak chceš a ne napevno od dubna do října, jak Ti někdo nadiktoval. Když je nečekaně v listopadu hezky, doslova během pár minut si přidáš měsíc a můžeš jezdit (a doplatíš pár desetikorun). Když je v prosinci hezky... tak přidáš další. (Naopak když si v létě zlomíš ruku
, měsíc ubereš.) Já jsem tuto zimu nakonec jezdil durch.
Havarijní určitě stojí za to udělat, zvlášť jestli je to první dvoukolka vůbec nebo po mnoha letech. Aspoň první rok, než se člověk otrká, ale raději furt. (Může se vrátit dost rychle, jeden zdejší - trochu smolař - může potvrdit, že se mu ta zdánlivě strašná cena už za dva měsíce vrátila asi pětinásobně
)
Cena samozřejmě závisí na věku (hodně - Vratas má pravdu, pro kluka 25 let bez bonusu a litrovou motorku bylo základní pojistné před všemi slevami asi 45% její ceny
), místě bydliště, ceně motorky, spoluúčasti a hlavně bezeškodním průběhu. Ale psát pojištění do třiceti na tatu nebo babičku z dědiny není vždycky chytré - za ta léta už člověk může mít vyježděný 50% bonus. Spíš to holt skousnout a hlavně jezdit opatrně.
Ještě jsem na něco zapomněl? Asistence. Pokud někdo jezdí za hranice, může se mu vyplatit rozšířená. (Mám borce, co rezolutně nechce havarijku, jen povinné ručení asi za +-1000, ale k tomu striktně trvá na, za dalších 967, neomezené asistenci. Přeprava nepojízdného PanEuropeana ze Španělska by prý přišla asi na 40 tisíc
)