Václav Král ... při vší úctě, mě se jeho návrhy na Jawu nelíbili. Nevím jestli byl tak hodně omezen možnostmi dnes již hodně zastaralé výroby Jawy nebo jestli už prostě svoje nápady nevyčerpal. Faktem je, že na české poměry se jedná o člověka, ktyrý se systematicky zajímal o design a teprve potom o tu konstrukci. Takže asi tak. Faktem je, že mi spíš líbí návrhy z VUT z Brna než z ČVUT Praha. VUT je řekněme víc aumělecky zaměřené. - myslím některé ústavy VUT a ČVUT.
Co se týče nějaké větší spolupráce s VŠ, tak já spolupracuji spíš přes chemii a návrh různých zařízení do chemické výroby. Průmyslový design jsem chtěl studovat, ale nakonec z toho sešlo. VŠ má řadu možností jak získat peníze z českých a mezinárodních grantů. Aplikovaný výzkum je dnes velmi populární termín, vždy se ale vyžaduje finanční spoluúčast ze strany soukromých firem. Z mého pohledu pokud nejsou navázány dostatečně silné kontakty, tak do něčeho podobného hned dávat větší peníze, asi bych do toho nešel.
Pokud by se to mělo týkat jen designu, tak něco podobného pořádá Peugeot
http://www.peugeot.com/en/design/design-contest/5th-edition.aspx Myslím, že řada lidí by se za vidinou menších peněz za nějaké čelní příčky ráda účastnila. Navíc by to byla další popularizace skútrů jako takových. No a kdyby náhodou, tak s vítězným návrhem jde jít na VŠ a tam už uvidí, že to soukromý sektor nějak systematicky řeší a zadavatel bude důvěryhodný - VŠ jsou obvykle dost opatrné a potom se může řešit třeba detailná návrh. Pokud bych já chtěl alespoň trochu profi návrh, tak bych o soutěži přímo informoval vybrané ústavy VUT a ČVUT, AVU Praha, medializace přes grafika.cz atd. atd. Hlavní cena menší peníze a nabídka roční spolupráce na projektu.
Takže co internetová soutěž jen o design ? Navrhuji dvě kategorie a to volný návrh a facelift prasete a ještě jedna kategorie elektroskútr.