Zdravím,
jsem tady na fóru i mezi skútraři celkově nováček, tak poprosím o shovívavost jestli se budu ptát příliš hloupě. Věc se má tak. Na konci srpna jsem si pořídil skútr, jenže kvůli problémům s přihlášením (dovoz z IT) ho začínám sedlat až teď. Což je teda pěkně mrzutý vzhledem k začínající zimě. Ale odmítám ho hned zazimovat a čekat x-měsíců na jaro. To ani náhodou. Chci jezdit do práce jak to jen bude možné. Můj plán je jezdit kdykoliv když nebude sníh nebo námraza, resp. mokro a zároveň pod nulou. Jezdit budu výhradně v Praze (od Strahova na I.P. Pavlova a zpět jestli to někomu něco řekne).
Chtěl bych se zeptat zdejších skútrařů, kteří v zimě jezdí (a že jich tady v Praze zas až tak úplně málo není), jak moc se liší jízda v zimním období od zbytku roku. Teda v době kdy, jak jsem zmínil, není vysloveně zasněžená silnice nebo břečka. Dáváte si na něco zvlášť velký pozor? Třeba dlažební kostky, mokrá vozovka? Nebo je to víceméně stejné po celý rok a hrozí stejná rizika. Dále myslíte si, že se dá jezdit s letními pneu. Vzorek mám celkem ještě ucházející, ale říkám si jestli přeci jen nekoupit zimáky.
Jako každoročně se v této době objevují na různých serverech pro motorkáře i skútraře články o jízdě v zimě, ale prakticky výhradně se omezují na doporučení teplého oblečení a podobné výbavy, např. Tucano Urbano deky. Pořád dokola to samé jako kolovrátek. Nikde ani zmínka o nějaké zvýšené klouzavosti a podobných věcech. Takže to na mě působí, že asi to nebude taková hrůza. Ale raději se proto tady ptám na vaše zkušenosti a případná doporučení. Díky