od JoseA » 22 srp 2012, 01:01
Takže dneska (teda už včera) jsem dodělal výfuk, zaslepil dírku v airboxu po hadičce od svodu a šel to projet. Znatelně se výkon zvedl ve vysokých otáčkách. Při nižších a středních není nárůst výkonu nějak znatelný. Ovšem před chvílí cestou z práce jsem poznal jednoznačný nárůst výkonu. Jedu totiž domů nějaké 3,5 km stále stoupáním a samá zatáčka. Normálně mám odzkoušené, že to jedu dle tachometru rychlostí 55-60 km/hod. "Lepší" benzín (verva 100, shell V-power) jsem nikdy nepoznal na zrychlení, jenom když je vlhký a chladnější vzduch to jelo těch 60km/hod. Dneska s vykuchaným výfukem tachometrových 80km/hod, pak sem musel v jednom úseku brzdit, kde občas přeběhne srna přes cestu (minulou odpolední se mi cestou z práce přibrzdění vyplatilo - dvě srnky vyskočily z vysoké trávy pár metrů před skútra). No a pak jsem to zase v zastavěném úseku roztáhl tentokrát na 75km/hod. Takže je to nárůst o 20km/hod v cestě do kopce. Po rovině bych řekl, že je maximálka stejná (Dle tachometru cca 90km/hod), zato ji lze udržet mnohem déle (stoupání, protivítr). Píšu všechno tachometrové hodnoty, takže, jak jistě už všichni majitelé těchto skútru vědí, je potřeba počítat zhruba o 20% nižší reálné hodnoty. Dále bych se zastavil u hlučnosti. Tam je (bohužel) taky velký nárůst. Při nízkých a středních otáčkách je to ještě v normě, ale při vytočeném motoru je to už docela randál a mám obavy, že si někdo za mnou přijde stežovat na hluk (v 11 v noci při jízdě z odpolední rušení nočního klidu). Tak si dám asi chvíli pauzu s hraním si na tunera, jenom ještě přemýšlím, jestli mám vyhodit tu gumovou hadici s kolenem přivádějící vzduch do airboxu. Chvilku pojezdím a pak asi zkusím objednat street výfuk a variátor a zkusím jenom porovnat rozdíly mezi výfuky. Variátor bych zatím neměnil. Mám pocit, že ten originál funguje dobře.
Suma sumárum: Úpravu vykucháním sériového výfuku doporučuju těm, co nejezdí jako já obtýden z odpolední v noci z práce pod otevřenými okny sousedů a jsou si vědomi zvýšené hlučnosti, což může být nepříjemné při delší cestě i pro řidiče. Spotřebu zatím změřenou nemám po úpravě.