Pokusím se vyjádřit k dotazům kolegy ze slovenska:
Motorový olej používám castrol 2T scooter do oddělené nádržky a do benzínu nepřidávám olej ani žádné aditiva, tedy jednou jsem tam trochu aditiva cvrknul, ale nemělo to žádný vliv. Spíš se snažím brát "lepší" benzín, což sice samozřejmě nepoznám, ale prostě beru dražší než do auta. Na plné nádrži to udělá rozdíl deset korun a když zapátrám v paměti nějakých deset a více let zpět, tak simson jel na každý benzín trochu jinak (na N98 frčel nejlíp:-)).
Brzdovou kapalinu jsem v manuálu nenašel, ale na víčku nádobky by mělo být napsané dot3 nebo dot4. Když jsem kontroloval brzdovku, tak ji tam bylo dost, takže jsem zatím neřešil.
Hodiny ukazují čas i bez klíčku v zapalování, ale podsvícení displeje se zapne až po zapnutí zapalování.
Ty dálkové světla svítí opravdu jak píšeš daleko do tmy, ale před mopeda moc nevidíš, takže dálkové taky moc nepoužívám. Paradoxně mnohem lepší světlo (potkávací i dálkové) mi přijde na kentoya zoom, kde je jenom jedna klasická žárovka a nikoliv dvě halogenky jak na maxonu. Takže asi konstrukční vada či nedokonalost. Jestli jdou nějak naklopit paraboly netuším, ale nevrtal bych do toho, protože pokud je sklopíš, tak zas budou potkávačky nepoužitelné.
Jinak já mám letos první jízdy na skútrech za sebou, ani na jednom jsem nemusel násavat hubou benzín do karbecu a chytly v pohodě. Akorát baterky jsou obě v háji a snad ani nemá smysl kupovat novou. Zmetek co mi dělal první garančku na maxonu mi sice v rámci záruky baterku vyměnil, ale místo nové tam dal nějakou svoji starou, údajně zánovní, protože by prej musel dlouho čekat než mu dodají novou. A s tou nastartuju startérem tak nanejvýš do půl hodiny po jízdě a to samé po dobití nabíječkou. Naštěstí za jízdy to blinkry utáhne a to i na volnoběh. Celkem mám najeto na maxonu 1100 km a zatím pohoda. Pneumatiky mi zatím neustřelily, ale jezdím jen za sucha. Kentoyu chci prodat a možná mrknout po silnějším skútru a to buď něco staršího, např burgmana nebo aspoň čínskou 125, na co můžu semtam vzít i ženskou. Řidíčákem naštěstí omezený nejsem, ale jedna padesátka stejně zůstane doma na dojíždění do práce 4km.
skutry.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.