Zdravím,
chystám svou čínu (Maxon Optimus 125i, momentálně s nájezdem kolem 16 500 km) na dsalší motosezónu. Vlastně není co opravovat, všechny spoje drží, kabeláž je OK, motorka blafne na první otočení startéru, zkrátka je to zatím OK. Však už jsem se letos párkrát krátce projel, když počasí a stav silnic dovolil .
Co ale řeším je rychle opotřebování gumového pouzdra trnu držáku zadního brzdového třmenu. Toto pouzdro je provlečené okem na tělese brzdového třmenu a slouží jednak jako zásobník maziva trnu držáku, jednak jako tlumič vibrací třmenu v držáku. Toto gumové pouzdro se ale rychle opotřebuje - vymačká se a zatím jediný způsob, jak to opravit, je vyměnit celý třmen. To považuji za plýtvání, když jsem nucen kvůli kousku gumy vyměnit jinak plně funkční třmen a podstupovat anabázi s brzdovou kapalinou, odvzdušněním brzdy apod. Výsledkem opotřebení pouzdra je hlasité klepání a vibrace zadního třmenu při poskakování zadního kola na nerovnostech, brzdný účinek omezený není, to je dané konstrukcé celé zadní brzdy.
Nemá prosím někdo tip na to, kde takové pouzdro sehnat? Už jsem se rozhlížel s pomocí pana Google, ale neznám přesné pojmenování tohoto dílu v AJ, NJ ani v ČJ a proto jsem nic nenašel... přece to musí jako náhradní díl existovat.