od _Tom_ » 08 kvě 2009, 10:35
zároveň snad doplním, včera jsem ještě nezávisle navštívil prodejce v super marketu, který se také snaží prosadit prodejní značku kentoya na trochu vyšší urovni než jen marketový prodej, viz webové stránky servis apod. zde jsem pochodil s ne uplně konkrétním výsledkem. prodejce se snaží opravdu prodat "svoji" značku, tj. jeho skutry kentoya jsou servisem prý o kus dál než ostatní prodejci čínských skutru. neberu mu to vypadá že se snaží, perfektně představil svojí nabídku, na otázky jak je to s výrobou jsem se dozvěděl, že všechny jeho modely kentoya jsou vyráběny pouze v jediné fabrice čímž může zaručit jednotnou kvalitu. opět jinde jsem dostal info o rozdílném zpracování nejlacinějších skutrech zoom a jejich výrobě v jiné fabrice spulu s motory a šasí do skutru yuki rally50, které patří také k nejnižším modelům. jejich kvalita tedy je shodná i s nejdražšími modely kentoy. na tuto otázky bylo vidět že se do toho prodejce trochu zamotal a otočil, kde možná ze snahy prodat dražší model, možná chtěl pozvednout dražší modely a tvrdil že jejich výroba probíhá trochu jinak. co se týče motorů, prý co kus, typ tak to uplně jiný motor, i když nepopírá podobnost s motory dodávané do jinýchc skutru.
našel jsem na netu řekněme jako občan madarska, polska, německa stené skutry ovšem pod jinou značkou. nebo spíše jiným dovozcem který používá jiný název, i když parametry, a tvary skutru jsou téměř identické spíš naprosto stejné.
pochopitelně jsem si nechal předvést pár modelů, hlavně ve 125ccm výrobce a shodnost modelů jsem se popravdě prakticky nedozvěděl, přecejen prioritou bylo prodat spíše nabízené zboží a pochopitelně model dle ceny, zákazníka a jeho finančních možností. je mi jasné že z něho víc nedostanu.
ptal jsem se na servis, ve zkratce, pokud bude v jeho silách opraví to on sám, případně to určitě zvládne kterákoliv opravář jakékoliv čínské značky, seznam si ale musím najít sám.
další návštěvou byl moto prodejce zaměřený na peugeoty a suzuki. cenově jsme se domluvili že ve 125ccm u něho nemám šanci pořídit skutra dle svých představ. mám určitý strop přes který nepůjdu. tento prodejce kryž pominu skutry servisuje a prodává poměrně dost motorek od různých značek. čínské skutry nenabízí, i když servisování se nebránil. po dohadě která měla asi tak stejný výsledek jako u yuki jsem se dozvěděl že ano číňané hrají na cenu a hodně líbivý design. na oko parádní stroje kde si člověk určitě vybere a to za pěknou cenu, pak následovalo něco co jsem nečekal. pozval mě do zákulisí a to servisní dílny.
zde beru to že jasně věděl že od něho si skutra nekoupím, nemá mi co nabídnout dle mých požadavků. viděl jsem rozebranou hondu, peugeota a dvě číny, kentoya a keeway. sám dělám uplně v jiném oboru takže krom babetty a simsona jsem se v ničem nevrtal. ukázal mi šrouby matky, plasty, zde ano věřil bych že je to materiálem jiné, spasování je znát u peugeota vymyšlenějším dojmem. číňani nepoužívají zbytečné úchytky a packy na plastech, přijde mi že mají ty plasty jen tak jak je to nejjednodušší a nejsnadněji vyrobitelný.
motory jsou váhově trochu jinde, asi použitý jiný materiál u číňanů, sponky na hadičkách, úchytky kabelů, konektory, povrchová uprava spoj.mat, zadní stupačky z neidentifikovaletné slitiny případně plastu, jištění matic apod, zde všude je vidět kde se ušetřilo. strávili jsme tam skoro hodinu a jsem rád že jsem se mohl podívat.
netvrdím že je to špané, koupit něco z číny, sám mám několik favoritů po kterých jsem pokukoval, prostě s tím musí člověk při nákupu počítat.
všichni se dalo by se říct shodli na tom, že pokud se jednou za čas skutru pověnuji, utáhnu občas něco a nebudu s tím lítat 200km denně tak budu spokojen, otázka je jestli v takových to cenách už trochu spolech a provoz skoro bez udržby. chtěl bych aby mi jak auto tak i ten skutr na popojíždění sloužil a 50 000kč se mi zdá dost na přibližovadlo do práce abych nechtěl nějakou tu kvalitu. ale jak říkám do práce nedám za skutra 80 tisíc. to můžu jezdit denně autem a zbytek nalít do nádrže
možná dlouhá úvaha, ale po tom běhání po prodejnách, servisech a proserfovaných nespočet hodin mi něco říká trochu sepsat k čemu jsem došel.
Galerie fotek | Profil motorkáři.cz
nyní: Honda Vision 110 - najeto 7 000km | Honda NC750X - najeto 21 000km
dříve: Honda SH300 - najeto 41 000km | Honda PS125 - najeto 22 000km