X max 300 som mal,a naozaj má rozjazdy menej ostré-je na to vysvetlenie,má relatívne ťažké valčeky vo variátore,takže aj keď som dal z miesta plný,variátor nepustil motor do otáčok,kde je maximálny výkon,preto sa javí ako lenivý-pre porovnanie skúsme tieto údaje:
Zontes 310 obsah motora 309 cm3 , výkon 24,5kW/7500 ot./min , max.krút.moment 32 Nm / 5500 ot.min
Yamaha X max 300 obsah motora 292 cm3 , výkon 20,6 kW pri 7 250 ot./min , max,krúť.moment 29,0 Nm / 5 750 ot./min
Navyše Zontes je o cca 20 - 30 kg lahší (ak teda nepíšu hlúposti,lebo neviem ako sa dá ušetriť taká váha pri podobnom type skútra) a nikto z nás netuší,ako má naladený variátor-ak má váhu valčekov takú,že pustia motor na plný plyn k otáčkam blízkym maximálneho výkonu,tak jasne že ujde X maxu 300 ako nič.
Stačí na X maxe vymeniť valčeky za cca o 10 - 15% lahšie,a už by mu neušiel,alebo aspoň menej,predsa len má trochu väčší valec,a my motorári vieme,že na obsahu záleží
Tak či tak,nie je možná,aby mal Zontes z toho obsahu 24,5 kW , odhadujem že má reálne cca 21 - 22 kW (samozrejme merané na klukovej hriadele z motora)
Kombinácia nižšej váhy stroja,mierne vyššieho obsahu a naladenia variátora naozaj urobí to,že odpich z križovatky je lepší ako priama konkurencia.
Naozaj úprimne ti prajem,nech sa nekazí,u nás som ešte jazdiť nevidel ani jeden-no možno aj preto,lebo cena na SK 5090 Eur je trochu moc,nenájde sa vela takých,ktorý by tolko dali
A keď už som sa po ránu takto rozpísal,dám sem ešte pre porovnanie skútre,ktoré majú tých kW trochu viac:
Sym Maxsym 400 obsah motora 399 cm , výkon 25,0 kW / 6750 ot/min. max.krúť moment 39,5 Nm / 5250 rpm
Kymco Xciting 400 obsah motora 400 cm3 , výkon 25kW / 7500 ot./min
Alebo toto poctivé,rokmi overené železo:
Yamaha X max 400 obsah motora 395 cm3 , výkon 24.5 kW / 7000 ot./min
No čím to asi bude,že tieto stroje potrebujú na výkon toho Zontes podstatne väčší objem valca ?
Napíšem to ešte raz-výkon sa dá nahnať len nafúkaním viacej zmesi do valca (turbom) alebo naladením motora na vyššie otáčky-ani jedno Zontes 310M nemá,takže údaj 24,5kW je len reklamný ťah na zvýšenie šance na predaj,nič viac.
Ak ti ešte niečo nie je jasné,napíš,od toho je fórum,aby sa diskutovalo