Trošku oživím mrtvé téma. Je tu ještě někdo aktivně vlastnící a používající tohoto prskoleta?
Já jednoho dneska přivezl. Ožužlán tisícihran na klikovce u venkovní polořemenice. Přijde mi docela škoda aby kvůli tomu skončil prcek ve šrotu, ovšem s dílama víme jaký je problém. Někteří uvádí, že díly jsou stejné jako Malaguti Centro. Vypadaj stejně. Jinde zase uvádí, že Malaguti vypadá sice stejně, avšak má už motor Minarelli, a i týpek ze Scooterlandu varoval, že díly na motor nepasují. Ovšem (ano jsem rejpala) neodpustil jsem si rozbor a mírné hledání. A moje dosavadní uvažování:
Někdo někde na nějakem fóru co jsem pročet (a že jich bylo a teď nevím které to bylo) psal, že do Winnera pasuje celý motor z Yamahy Neos. Tak jsem otevřel fotky motoru dvoutaktního neose a začal srovnávat. Kartery stejné, úchyty stejné, díry na šrouby na stejných místech,.... No každopádně jasné je, že když nic jiného, dá se tam prsknout motor z Neose. Ale ten teď nemáme tak zkusíme zprovoznit to co tam je...
Na fóru motorkáři.cz psal týpek ze scooterlandu:
"Motorové díly z Malaguti Centro NEPASUJÍ. Kastle sice vypadá stejně, nicméně na motor na tento skútr neseženete zhola nic. Má to všechno atypické - válec, kliku atd.. Nejde na to sehnat ani řemen. Prosím vyhněte se tomuto skútru, protože jak se cokoliv pokazí, je to do šrotu. Hynek
Více na:
https://www.motorkari.cz/tema/?t=115040&pgr=2Copyright © Motorkari.cz"
Doslova jmenuje kliku... Tak jsem se na ní podíval, a skutečně. Ovšem neuvádí proč nepasuje. Jistě zase působím dojmem hnidopicha co je blbej že si radši nekoupí nového skůtra na kterého jsou díly skladem i v kauflandu, každopádně jakožto strojaře mě napadá třicet věcí proč by pasovat nemohla. Ale ne každá je neřešitelná. Tak jsem vzal do ruky "šupléru" a začal hledat... Inu pravda, kdo koupí variátor či polořemenici na motor Minarelli, skutečně ji nenapasuje, neb drážkovaná část klikovky pro variátor na Winnerovi má něco přes 15mm průměr, a tedy logicky pasovat nebude variátor pro 13mm hřídele motorů Minarelli. Kurnik co? Ale co když vyměníme obojí (kliku i variátor)?? Gufero na klikovku ze strany vária má totiž rozměry stejné, klikovka v ložisku tedy téže no a jediný rozdíl je ztenčení klikovky až v místě začátku drážkování u klikovek Minarelli. Takže když koupíme varec i klikovku pro motor Minarelli, máme vyhráno??? Nemáme... Dojedeme na to, že kluci špageťáci nejen že ožužlali klikovku na menší průměr drážkované části, ale rovnou ožužlali i pístní čep, který má u dílů pro motory Minarelli pouhých 10mm místo 12mm u Winnera. A tedy rozšíříme svoji úvahu - když koupíme kliku Minarelli, variátor s polořemenicí Minarelli, pístní sadu Minarelli, pojede to? V mém připadě spolu s pístní sadou i válec (ne že by se mi nelíbil, koťátko mrňavé, avšak vrtání 38 odpovídá objemu 50ccm a když už nákup, tak na 70ccm)...
Sice pak budeme mít Neose v obalu Indického čaje, ovšem to není zrovna nejhorší možnost, co vy na to?
Pokud někoho ještě něco napadne či přispěje svou zkušeností, budu velice vděčný!
Přeji krásný prodloužený víkend, ať už v sedle, nebo v dílně (jako já)
Není motorkář ten, co jezdí na hlučným Hárleji proto aby si ho lidi všimli, ale ten, kdo jezdí srdcem, třeba na babettě či skůtru.