od Quantum50 » 09 dub 2018, 21:06
Zdravím, hledal jsem mezi tématy možné příčiny mého problému. Je zde spousta příspěvků s podobnými příznaky, ale rad od ostatních uživatelů je nespočet a nechci měnit většinu dílů. Možná se najde někdo, kdo měl stejný problém a vyřešil ho. Jde o cukání skůtru (Zipp Quantum 4T 50ccm) při akceleraci. Skůtr jsem dostal od známého, dlouho ležel na dešti, najeto má přes 10 tis. km. Nečekám, že by ještě jezdil dobře, ale na přemístění 5 km do práce a zpět přes město bych ho ještě rád alespoň přes tuto sezónu využil. Skůtr měl zadřenou klikovku, koupil jsem novou a vyměnil ji. Při této opravě jsem vyměnil i variátor. Řemen je dobrý, spojka taky, svíčka je nová, palivová soustava, včetně karburátoru i vzduchový filtr jsou vyčištěné. Řídící jednotka je měněná. Sytič funguje dobře. Skůtr za studena nastartuju startérem bez problému na poprvé, volnoběh drží krásně. Ve studeném stavu má i dobré rozjezdy a jede cca 55 km/h. Po zahřátí také dobře drží volnoběh, jen občas se stane, že "chcípne". Za tepla se hůř startuje startérem, ale bez problému ho nastartuji pedálem. Hlavní problém je, že skůtr po zahřátí začne při rozjezdu a jízdě cukat, jako by nedocházelo palivo nebo jako by byl špatný variátor, ten je ale OK. Pokud přidám plyn jen cca do 1/3 a přidávám jej plynule a pomalu, skůtr se rozjíždí hladce, pokud ale přidám jen o málo víc, začne škubat. Pokud přidám plyn rychle škube hned od rozjezdu a nepřestane. Někdy se stane, že i když přidám plynu více, skůtr chvíli škube, ale pak na chvíli chytne a zase jede normálně, než opět pustím a znovu přidám plyn. Po zahřátí nechce skůtr kvůli cukání jet více než 35 km/h. Ještě doplním, že karburátor je seřízený. Jehla i vzduch.