Kentoya Sharky 50 nestartuje

Technické problémy s čínskými skútry do objemu 50ccm (včetně).

Kentoya Sharky 50 nestartuje

Příspěvekod JUX » 16 zář 2024, 21:34

Zdravím,
mám problém s Kentoyou Sharky. Studená nestartuje, a to tak, že vůbec.
Startér točí jako divý, ale motor ani neškrtne. Vyndal jsem karburátor a udělal kompletní rozborku. Vše vyfoukáno tlakovým vzduchem, průchodnost kanálků opatrně zkontrolována měděnými drátky, vše se zdá v pořádku.
Namontoval jsem karburátor zpátky, ani ťuk. Tak jsem vytáhl podtlakovou hadičku, která otevírá palivový kohout a tím vývodem jsem stříkl za karburátor do sacího potrubí trošku benzínu.
Sharky blafnul na první otočení, A NORMÁLNĚ JEZDÍ - ujel jsem vždy 1-2 km, několikrát, vše bez problémů. Když zastavím. tak po kratším vypnutí motor normálně naběhne. Po delším stání musím zase nastříknout trochu benzínu přes ten podtlakový výstup, a zase běží parádně.
Tipnul jsem to na zaseklý sytič, koupil jsem nový, ale je to úplně stejné, jako předtím.

Už mě dál vůbec nic nenapadá. Nechce se mi kupovat nový karburátor, nemáte někdo nějaký tip, co ještě zkontrolovat ?

Předem moc díky za relevantní rady... :-)

JuX
JUX

5+

Reputace: 1

Re: Kentoya Sharky 50 nestartuje

Příspěvekod JardaB » 17 zář 2024, 07:41

Problém začal po delší pauze nebo během provozu ?
Zkontrolovat funkci podtlakového ventilu ...
JardaB
Kymco New Downtown 350i
Maledictus piscis in tertia aqua.
JardaB

1500+

Reputace: 237
Skútr / moto: Kymco Downtown 350
Tuning / úpravy: deflektor z Číny, USB na řidítkách, Maxia 56

Příspěvekod JUX » 17 zář 2024, 08:09

Nefungovalo to delší dobu, i před odstávkou. Po odstávce jsem právě začal s tím čištěním karburátoru a opravami.
Jak jsem psal, poté, co nastříknu palivo, nastartuje a normálně jezdí. Kdyby to byl podtlakový ventil, tak by se to projevovalo při i jízdě '?
Zkoušel jsem před startem udělat v hadičce podtlakového ventilu malý podtlak, aby byl karburátor spolehlivě naplněn palivem, nemělo to ale na startování žádný vliv. Benzín z hadičky teče, když se udělá podtlak.
JUX

5+

Příspěvekod JardaB » 18 zář 2024, 07:14

Seřídit karburátor, funkci demontovaného sytiče zkontrolovat - hledat netěsnost na sání
Najdi si na webu postupy co všecho se dá ověřit ... je otravné každýmu "co mu nestartuje" opakovat to samé pořád dokola.
Projdi si forum a hledej nestartuje
JardaB
Kymco New Downtown 350i
JardaB

1500+

Příspěvekod JUX » 18 zář 2024, 16:29

Děkuji za relevantní odpověď... Pokud vás obtěžuje odpovídat na dotazy, není jednodušší na ně neodpovídat ? Nebo případně jen poslat odkaz na ten článek ve fóru, kde se o tom mluví ? Mě se nepodařilo najít článek, který by se na tuto situaci hodil...
JUX

5+

Příspěvekod JardaB » 18 zář 2024, 18:10

Já jsem odpověděl naprosto věcně: Seřídit karburátor, funkci demontovaného sytiče zkontrolovat - hledat netěsnost na sání
JardaB
Kymco New Downtown 350i
JardaB

1500+

Příspěvekod JUX » 24 říj 2024, 20:49

Tak jen doplnění pro nějakého dalšího zoufalce, kterého by postihlo to, co mě a hledal by pomoc.
Na Sharkyně jsem vyměnil za nové tyto díly - sací membránu, přírubu, těsnění a kompletní karburátor.
NO A NIC ! Motor se chová naprosto shodně, jako předtím - nastartuje pouze, pokud mu za karburátor nastříknu cca 5 ml benzínu. Pak chytne a krásně normálně jezdí. Jakmile chvíli stojí, už bez toho znova nenastartuje.
Takže chyba je zakopána někde jinde. Kdyby to jezdilo blbě, typoval bych nějakou netěsnost v karterech. Kdyby to obecně blbě startovalo, typoval bych něco v elektrice. Ale ta potvora chytne hned, jakmile dostane svojí "startovací" porci benzínu.
Pokud to nehodím ze skály a přijdu na to, napíšu...
JUX

5+

Příspěvekod JardaB » 24 říj 2024, 21:00

Kdo si hraje - nezlobí. Při startování je cítit benzín z výfuku a svíce je mokrá ? Ty kartery je taky možnost - simeringy ?
JardaB
Kymco New Downtown 350i
JardaB

1500+

Příspěvekod kerim7 » 25 říj 2024, 13:24

Co ten podtlakový ventil, jak psal JardaB už zezačátku? Je to trošku můj tajný tip.
kerim7

500+

Reputace: 68
Skútr / moto: Honda Vision, Honda CMX 500, byla Silvuška SW-T400
Tuning / úpravy: Obrysovky LED

Příspěvekod JUX » 25 říj 2024, 14:20

Díky moc za tipy.

pro Kerim7:
Podtlakový ventil to není, jak jsem psal, testoval jsem ho, viz moje odpověď ze 17.9. :.. "Zkoušel jsem před startem udělat v hadičce podtlakového ventilu malý podtlak, aby byl karburátor spolehlivě naplněn palivem, nemělo to ale na startování žádný vliv. Benzín z hadičky teče, když se udělá podtlak." Zkoušel jsem ten podtlak i změřit, ale neměl jsem po ruce jednosměrný ventil, takže manometr hodně kmital - bylo tam asi -0,1 bar při startování. Ale už jsem ventil sehnal (akvarijní), tak to změřím ještě jednou... Na tuhle hodnotu jsem vyrobil podtlak stříkačkou a benzín tekl spolehlivě. Ale pro jistotu klidně zkusím napájet karburátor napřímo bez ventilu.

pro JardaB :
Svíčku zkusím dokonale vysušit a pak otestuji. K výfuku jsem nečuchal :-) , ale mohu zkusit taky.

Ještě zajímavost - když jsem měl shozenou tu sací membránu, zjistil jsem, že tam na kraji přečnívá kousek tmele ze spoje karterů, asi už tam někdo byl (nejsem první majitel), a při skládání toho tmele dal malinko víc. Tak jsem to zkusil odtrhnout a samozřejmě mi to zahučelo dolů ke klice. Pomohl jsem si stlačeným vzduchem a vyhnal to ven, ale překvapilo mě, že na mě z toho prostoru kliky vyletělo mimo toho tmele taky docela dost benzínu. Rozhodně tam nebylo sucho. Tak jsem to složil, no a nestartovalo to zas.

Přiznám se, že půlit motor se mi fakt nechce, i když ty gufera by to mohly dělat... Nemáte někdo tušení, jaký podtlak vytváří "zdravý" motor při startování ? Z toho by se dalo něco vyvozovat...
JUX

5+

Příspěvekod JardaB » 25 říj 2024, 15:07

Přechlastaný - startování bude smrdět bezínem. Dlouze protočit (i s vyndanou svíčkou) ...

Změření komprese by neškodilo.
JardaB
Kymco New Downtown 350i
JardaB

1500+

Příspěvekod JUX » 25 říj 2024, 16:51

Jsem člověk zvědavý, šel jsem to hnedka vyzkoušet.
Takže : Svíčka je po krátkém protočení startéru mokrá, ale ne nějak moc. Při tomhle pokusném startování to ani nežbleptlo. Použil jsem osvědčený nástřik paliva, motor chytil a normálně vrněl, tak jsem objel kolem dokola vesnici - normálně jede.
Po návratu asi po 5 minutách to ještě nastartovalo. Nechal jem to celé vychladnout, a pak zas ani prd. Opět jsem vysušil svíčku. Po protočení opět mokrá, ale při protáčení to zase ani neprsklo. Z mého pohledu to tedy ulitý není, nemohlo to přece být ulitý celou dobu, co jsem jel. Opět nástřik, opět chytnul a normálně vrněl...
Podotýkám, že vše testuju s novým karburátorem, takže teorie o vysoké hladině paliva v karburátoru v souvislosti s ne úplně dobře zavírajícím podtlakovým ventilem, což je to jediné, jak si umím představit, že by se to ulilo, je velmi nepravděpodobná. Navíc, ulitý motor, který uleju ještě víc, a on pak za odměnu naskočí ? :-)
Pro jistotu jsem otestoval i to napájení karburátoru benzínem z externí nádržky bez ventilu (velká stříkačka). Bez efektu..
Jdu k sousedovi pro měřič komprese.. :-)
JUX

5+

Příspěvekod JardaB » 25 říj 2024, 17:37

Nic dalšího mně nenapadá ... z popisu děje ... funguje, ale na start se mu musí špricnout ... se mi jeví sytič nebo přívod proudu k němu. Pokud jsi testoval sytič, bylo to na jeho napájení (drátu) nebo z jiného zdroje ?
JardaB
Kymco New Downtown 350i
JardaB

1500+

Příspěvekod JUX » 25 říj 2024, 18:34

Jak jsem uváděl už dříve - na starém karburátoru jsem vyměnil sytič za nový. Bez efektu. Nyní mám celý nový karburátor, tedy také včetně nového sytiče. Opět bez efektu.
Sytič si umím představit vadný dvěma způsoby - buď má přerušený topný článek, tedy se nevysunuje jehla a sytič zůstává otevřený = motor žere, kouří a je uchlastaný - nebo zůstane zaseknutý ve vysunuté poloze a tedy je trvale uzavřený. Ano, to by mohlo být ono, ALE , mám tam třetí sytič a druhý karburátor ! Takže v tomto směru nevidím reálně, že by oba sytiče na starém karburátoru měly stejnou závadu, jak ten starý, tak ten fungl nový. Ale budiž, i kdyby, tak teď je tam úplně nový karburátor včetně nového sytiče. To by musela být ale sakra náhoda, aby i na něm byla stejná závada...

V elektrice to být nemůže, protože ten modul sytiče funguje tak, že "za studena" je sytič zasunutý - otevřený. Po zapnutí klíčku do něj začne jít proud, ten ohřívá topné těleso a jeho teplo ohřívá parafinový modul, který díky teplotní roztažnosti vysune postupně pomalu tu jehlu sytiče ven, až uzavře průchod benzínu a vzduchu tryskami sytiče v tělese karburátoru.
Takže, i kdyby do toho nakrásně nešel proud, nastala by po zahřátí motoru situace s bohatou směsí - kouřením, kuckáním v nízkých otáčkách atd. Ale motor po nastartování jde normálně, nekucká, jede, vrní...
Spíš to opravdu bude něco s kompresí, nebo s tím utěsněním karterů.. A jak už jednou naskočí, tak mu prostě ta netěsnost nevadí tolik, jako při startu. Měřák na kompresi zatím nemám, soused není doma. Až to změřím, bude jasněji. Ale asi se tomu půlení nevyhnu... Ach jo... :-(
JUX

5+

Příspěvekod LubošV » 25 říj 2024, 19:42

@ JUX

Než se pustíš do půlení tak skvělého čínského motoru, jehož hodnota se každým dnem limitně blíží NULE a investice do něj vložené přijdou s největší pravděpodobností vniveč, zvaž následující postup.....

Vrtni do airboxu malou dírku a do ní natěsno zasuň trubičku, kterou nasadíš vždy před startem na rozprašovač startovacího spreje(stačí obyčejný čistič brzd z Lidlu), který budeš vždy vozit s sebou a před každým studeným startem mu dáš svoji dávku benzínu aby se vzpamatoval.

Uznávám že to není zrovna nejčistší řešení, ale účel světí prostředky....ale jestli chceš, rozpůl ten motor....s nejistým výsledkem

Btw.gufera na klice jdou vyndat,aniž bys půlil motor....
LubošV

100+

Reputace: 17

Další

Zpět na Do 50ccm

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek