Yamaha Majesty 250 - Tipy, údržba, návod

Diskuze o skútrech větších objemů.

Re: Yamaha Majesty 250 - Tipy,udrzba,navod

Příspěvekod Paja.oni » 28 bře 2011, 15:00

Na opravách nic složitýho,kdo dělal jawy,čz,mz,tak si poradí i s tímto strojem.Zjistil jsem co se týče baterek do scoota,že se tam dá dát z EZSkový ústředny a stojí 350,- a je gelová můj scoot na ní jezdil rok a pak 350 jawa 2 roky.
Pro nováčky:Když si projdete toto vlákno tak zde naleznete veškeré odpovědi na vaše otázky(jak napsaly již spolubojovníci výše),protože mám pocit že některé věci tady už znějí po 2 až po 4......
ALEA JACTA EST
Paja.oni

100+

Reputace: 0
Skútr / moto: Kawasaki ZZR 1100,JONWAY Explorer 125
Tuning / úpravy: NIC to STAČIT

Příspěvekod Maja » 28 bře 2011, 20:11

Tak, mě ta cena levně Go rozhodně nepřijde
tady motorová sada
http://e-shop.adventure-biker.cz/index. ... 50ccm-0170

K tomu rozvody, ložiska práce (tohle já nesvedu, na to jsou už třeba zkušenosti a vybavení, tohle není babetta)
a jseš s cenou někde přes 20 tisíc.
Investovat přes 20 tisic do starej motorky se nevyplatí protože se nezhodnotí, její cena příliš nevzroste, ty najeté km nejsou jen na motoru, ale na všem.
S cenou motorky jsi na padesáti tisících a za 50 tisíc koupíš už 400tovku Burgmana, nebo Yamahu o 5 let mladší. To prostě nemá smysl.

Mě teda zajímá už jen jedno, řeknu to zjednodušeně.
Koupím Majdu, která má tacho 25, ale skutečnejch možná 2x tolik, motor jede i když to není žádnej rychlík, ale maká, dám ji servis a na kontrolu a udělat
běžnou údržbu - lze se pak s takovu motorkou bez obav pustit třeba do rakouska nebo ještě dál? za sebe jeli by jste? nebo je to dobrodruždtví a bláznivej nápad? to mě zajimá
jak je to se spolehlivostí, na co si dát pozor a co předem raději vyměnit (řemen a válečky jasně, ale ještě něco dalšího?), co sebou na delší čundr - nějaké nd sebu, čerpadlo, svíčky..._
poraďte. Nebo raději koupit novější motorku a na takhle starej se tak daleko raději nepouštět -já nevím nemám zkušenost, jak je to se spolehlivostí?
No určitě se tu některé věci probíraly, ale je tu 104 stránek, procházet se mě to nechce občas sou tam příspěvky o ničem.

Jestli tady tomu někdo rozumí a motorku by prohlíd a připravil na sezónu, tak za ním rád zajedu a zaplatím. Do Yamaha servisu se mě nechce.
Byl jsem v Atorizovaném servisu Honda Pardubice (na Dukle) s Hondou moji ženy a vyměnili mi tam celej motor za starej sjetej, takže servisum už nevěřím.
Maja

100+

Skútr / moto: Kymco GD

Příspěvekod PavelTDM » 28 bře 2011, 20:57

Ty ještě nejezdíš a už děláš generálku. Na ty tvoje dotazy se opravdu dost špatně odpovídá. Moje rada pro tebe je, kup si novou a máš pokoj !!!!
Naposledy upravil KYBLOS dne 27 bře 2013, 13:53, celkově upraveno 1
Důvod: Citace posledního příspěvku
PavelTDM

25+

Skútr / moto: Yamaha Majesty 250 r.v.2000,Suzuki Volusia VL800

Příspěvekod Paja.oni » 28 bře 2011, 21:15

Nevim co z toho děláš za složitej stroj,ale to je tvoje věc.Spolehlivost v pohodě byl jsem s ní v tatrách a v pohodě odvezla a přivezla.Za dvacet tisíc máš už jinouna náhradní díly :D :D Jinak souhlasím s PavlemTDM
ALEA JACTA EST
Paja.oni

100+

Příspěvekod MP » 28 bře 2011, 22:03

Pro Maja
Souhlasím se dvěma předchozíma , přesně jak to napsal PavelTéDéeM a Pája .
Ještě ji nemáš doma a už řešíš GO .
Řeknu Ti to asi takhle :
Asi těžko seženeš Majesty nebo cokoliv jinýho co bude mít najeto skutečných 16 000 km , bude za 25 000 Kč , sedneš a budeš pět let jezdit bez investic . Já kupoval Majesty jako zhruba šestiletou , měla za sebou už dvakrát objetou zeměkouli , dal jsem jí jen jinej varec a jezdil bez obav dál ... a byla se mnou opět tam odkud přitáhla na Moravu - až v Itálii .
A teď mám Buráka , při koupi najeto 18 000 se serviskou , a ty kiláky seděli . Dnes má najeto 58 000 kiláků a neměl bych obavy na něj teď sednout a jet na druhou stranu Evropy - kamkoliv , bez jakejchkoliv příprav .
Asi budeš muset koupit funglovku ... :(
Aktuálně Honda XL 600 V Transalp + Suzuki DL 650 V-Strom
K důstojnému stáří patří bohaté vzpomínky, pár vrásek a možná že i jizev - dobrodruzi zkrátka nikdy nevedou nudné životy.
Exskůtry - Majesty 250 DX , Suzuki Burgman 400 , Silver Wing 600
MP

1500+

Reputace: 84
Bydliště: Su z Třebíča, Vysočina - drsnej kraj, drsní lidi, tak to jsme my.
Skútr / moto: Honda XL 600V Transalp + Suzuki DL 650 V-Strom

Příspěvekod Maja » 28 bře 2011, 22:31

... funglovku koupit nemůžu, měl bych sice pocit jistoty, ale splacím barák.
Já nevím co se do mě tak pouštíte, vždyt já se jenom ptám, chci koupit relativně levnýho scoota, ale nechci udělat pitomost, na nezničitelné stroje nevěřím,
spíš zastávám rozumnej názor, že podělat se může cokoliv, tak hledám takovej, kde se toho moc nepodělává a pouze přemejšlím jestli u 10 let starej Yamahy
už není její spolehlivost už minulostí - přeci jenom není to auto.

Nevim co z toho děláš za složitej stroj,ale to je tvoje věc.

... Už si zkoušel programovat v .NETu ? mě to připadá velice jednoduchý.

zaprve....ta sada od rms co jsi dal odkaz bude asi pekny shit, jako temer vse od rms
zadruhe...troufnes si do chorvatska s deset let starym autem s 250tis km na krku? to mas obdobny...

tu sadu jsem tam dal na ukazku jen proto, aby bylo videt, že to není nic lacinýho - jak tady kdosi tvrdil, origoš jsem neoběvil.

každý nemá po deseti letech 250t. najeto, já mám 12 let starý auto se 115t. - spolehlivou Toyotu, s motorkama to muze být
obdobné nemysliš. každá 10 let stará motorka nemusí mít 70t km.
Maja

100+

Příspěvekod MP » 28 bře 2011, 22:49

Každej umíme něco , mě se třeba zdá jednoduchej princip a provoz JE Dukovany a o NETu nevím nic .
Jakej je rozíl mezi autem a scootem - deset let starým japonským ( opravdu japonským ) scootem a autem . Snad jen v povinným ručení a počtu kol . Neřeš kilometry , neřeš stáří ... dej na první dojem , musí to být láska na první pohled . Pak odpustíš i drobné nedostatky a nečekané nenadálé investice . Vymazli si ji k obrazu svému , hejčkej si ji a užívej si každej kilometr za jejíma řidítkama .
Za rok tam budeš mít o dvacet tisíc víc a budeš přrmejšlet o GO ?? Nebudeš ...
My se do tebe nepouštíme , a to myslím mluvím za všechny ... jen radíme .

Maja:
No ona taková Majesty není motorka , kterou vytáhneš jen o víkendu , když je sucho , dáš si 200 kiláků , kafe na benzince a zase se celej tejden těšíš na příští víkend ... tam ty kiláky přibejvaj jinak . Ale jistě jsou vyjímky . Přeji ať na takovou narazíš .
A proč by ta Yamaha nemohla být spolehlivá jak Tvoje Toyota ? ... piš si že je .
Naposledy upravil KYBLOS dne 03 říj 2013, 16:43, celkově upraveno 2
Důvod: Citace posledního příspěvku
Aktuálně Honda XL 600 V Transalp + Suzuki DL 650 V-Strom
K důstojnému stáří patří bohaté vzpomínky, pár vrásek a možná že i jizev - dobrodruzi zkrátka nikdy nevedou nudné životy.
Exskůtry - Majesty 250 DX , Suzuki Burgman 400 , Silver Wing 600
MP

1500+

Reputace: 84
Bydliště: Su z Třebíča, Vysočina - drsnej kraj, drsní lidi, tak to jsme my.
Skútr / moto: Honda XL 600V Transalp + Suzuki DL 650 V-Strom

Příspěvekod PavelTDM » 28 bře 2011, 22:57

Maja píše:... funglovku koupit nemůžu, měl bych sice pocit jistoty, ale splacím barák.
Já nevím co se do mě tak pouštíte, vždyt já se jenom ptám, chci koupit relativně levnýho scoota, ale nechci udělat pitomost, na nezničitelné stroje nevěřím,
spíš zastávám rozumnej názor, že podělat se může cokoliv, tak hledám takovej, kde se toho moc nepodělává a pouze přemejšlím jestli u 10 let starej Yamahy
už není její spolehlivost už minulostí - přeci jenom není to auto.

Nevim co z toho děláš za složitej stroj,ale to je tvoje věc.

... Už si zkoušel programovat v .NETu ? mě to připadá velice jednoduchý.

Nikdo se tady myslím do tebe nepouští. Ty chceš ale pořád něco slyšet co ti nikdo rozumně nedokáže říct. Jako ta hláška o spolehlivosti 10 let staré majesty.
A ty tvoje řeči o programování sem fakt napatří. :?
PavelTDM

25+

Příspěvekod SPECNAZ » 28 bře 2011, 23:36

Bude, úžasný ne?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: To je nájezd!!! a hele, mě by to bylo za ty prachy šumák, já ych ji fakt vzal :)
8steve píše:specnatz: ta za dvacet bude mait tak sto tisic namotano :D

MAJO: naprosto souhlas se vším so psal PAJA, TDM, 8Steve MP. Naprosto , naprosto souhlas, neber to tak vědecky a nikdo se do tebe nepouští. Věř mi, jsou úplně jiná foora kde se ozveš a už jsi za osla. Tady je to naprosto OK. Buď rád za rady. Vždyť ti přejeme jen aˇsi to užívaš a GO neřeš, zbytečně takhle uvažovat v začátcích. :wink: A až si ji zamiluješ, tak ji buď zgenerálkuješ a rád :D :D , nebo budeš jezdit dál a bez GO :D
SPECNAZ

50+

Skútr / moto: Yamaha Majesty 250/ Honda CRF 450,CRF 250

Příspěvekod side » 29 bře 2011, 09:54

Ja som svoju Majdu kúpil pred rokom. Je to ročník 98. Cenu som stiahol z 800 na 650E. Na tachometri mala 35000 :D Radšej som sa ani nepítal 2 majiteľa, ktorý z nich tie kilometre stahoval. Nič viac som neriešil. O nejakej Yamahe Majesti som vtedy nič nevedel. Za ten peniaz som s nou ochádzal po 10 min. Čo je to variator, som zistil až na jeseň po sezóne. :D
Celú zimu som ju mal rozobranú skoro do šróba (okrem motora). Nie preto, že by niečo nefungovalo. Len som čistil, umýval, zoznamoval sa ako čo funguje. A taktiež preto, že ma to bavilo. Lebo keď ťa naserú manželka alebo deti, tak si jednoducho zájdež do garáže a niečo rozobereš a vyčistíš. :mrgreen:
Dnes mám prečítané skoro všetky fóra (o Majde) a viem naspamäť kde čo zohnať, keď mi niečo odíde. Viem o nej možno viac ako 10-roční majiteľia. Niekoho baví, len jazdiť, mňa baví aj to ostatné okolo toho.
Takže, len toľko, že ja som bol asi úplne iný prípad pri kúpe moto ako je "Maja" :D Bola to láska na prvý pohľad. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
side

50+

Skútr / moto: yamaha majesty 250 YP

Příspěvekod PavelTDM » 29 bře 2011, 14:45

maja: Ještě bych ti mohl odpovědět asi takto: Ty jsi svým pojetím otázek vyvolal celkem slušnou debatu o Majdě a určitě jsi se dozvědel hodně užitečných rad a informací a hlavně pravdivých. Když to vezmu z druhé starny a ty půjdeš pro nějakou tu ojetinu k dovozci, tak ten ti určitě ve svém zájmu neřekne vše po pravdě.Proto bych doporučil koupit něco co již tady nějaký pátek jezdí, tam máš alespoň trochu jistotu, že si majitel něco opravil nebo nechal opravit. To je taky můj případ, koupil jsem Majdu co tady jezdila dva roky a hodně toho již bylo vyměněno. Nějaké km jsem neřešil. Ještě ti třeba mohu odpovědět na ty řeči ohledně toho ježdění nebo neježdění u moře. Já sám jsem si až po koupi zjistil, že ta moje taky jezdila u moře konkrétně město Livorno Itálie. Bylo to fakt na ni znát, oxidace všeho hlinikového a značná koroze rámu. Tak jak psal Side, komplet jsem ji přes zimu rozdělal a opravil co bylo třeba. Takže se klidně ptej dál rád ti odpovím na konkretní věci, co kam přijde a kolik mě to stálo. Jak již tady bylo mnohokrát napsáno, když tě to chytne taky si to zamilujěš a jezdíš, jezdíš, jezdíš :D

Tak jsem dnes přivezl nově přečalouněné sedlo. Dělal to jeden čalouník - důchodce vedle ve vesnici. Do týdne hotovo, cena 600Kč. :shock:
IMGP1559.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
PavelTDM

25+

Příspěvekod Maja » 29 bře 2011, 14:46

Ahoj všem, kdo tu mají čas na pokec o Majesty, jsem za to rád a tak to trochu shrnu a upřesním kolem moji maličkosti, aby to mělo nějakej směr.
1. Na novou opravdu nemám - teda mohl bych si to dovolit, ale bylo by to ode mne nerozumný zásah do rodinných inevestic, oni se ty papírky musí dávat i jinde.
kromě již zmíněné motorky 125 Kymco Grand Ding, máme ještě 2 auta jejihž provoz také něco stojí. Na Kymco se najezdil teprve asi 4t. km, hlavně ve dvou
(12let syn) a začalo nás to bavit. letos se chce přidat i manželka a už chodí do autoškoly na rozšíření. Víc jak měsíc jsem zazdil hledáním nějaké rychlejší padesátky,
aby nemusela žena do autoškoly. Pár jsem jich vyzkoušel (Derbi, Peuget, Aprilii) a zjistil, že je to slepá cesta a rozhodl se ženě věnovat moji 125ku a sobě si
sehnat něco případně o něco ve větším obsahu, co nejlevnějšího a co nejspolehlivěšího. O Kymco starost nemám, to je prakticky skoro jak nové a vydat se s ním
na pár dní zahranice se nebojím. Tak hledám motorku pro sebe, která bude spolehlivá a já se v ní nebudu muset vrtat - to protože to neumím a hlavně namám
na to čas.
2. S láskou to teda nevím - jestli to u mě bude fungovat s Majesty to netuším, mě se třeba víc líbí Malaguti 250 - jejich ceny jsou však dost neunosný.
My jsme spíš cyklistická rodina (byli jsme) - jenže jsme cyklo pověsili na hřebík právě z důvodu nehorázných cen. Byli sme na kolách snad všude,
v Rakousku v Italii. Jezdím hlavně se synem už od jeho 9 let. ten již v 9 letech dokázal se mnou ujet 155km na jeden zátah, dnes už je mu 12 a může se mnou na
motorce. Kolo pro náročnou cykloturistiku stojí kolem 30 tisíc - a za 2 sezóny jsem ho odbyl, jsou to prostě šroty po 10t.km to je tak dobrý na vyhození.
Kola potřebujeme tři takže vše násobeno třema a tak nás přestalo bavit do toho cpát každou sezónu prachy.
Nejvíce podobný této turistice je motorkaření - zatím se mi to líbí, ale nechci dopadnout obdobně - jen do toho každeročně strkat prachy za nějaké opravy.
Navíc se bojím dalšího rozdílu. Porucha kola je triviální věc opravitalná v každém i dost zapadlém koutě, případně ho naložíte do vlaku dojedete vlakem.
S motorkou to je ale jinak - to se nedá ani táhnout jako auto, to bych nevěděl asi co dělat. Zatím jsem v situaci, že nevím ani jak se u scoota vymění svíčka.
Tedy v situaci, kdy mě "složí" i banální porucha. Ambice rozebírat ji a učit se mechanikem moc nemám i když garáž mám.
3. Jediná majesty na které jsem zatím jel je tato
http://www.motoinzerce.cz/motorky/yamah ... jesty.html
o tom jak jezdí sem psal, byla by k mání za 23t.

Uvažuju, že bych ji vzal na tuhle sezónu, dal ji do servisu aby ji prohlídli a udělali případně co je třeba a letošní sezónu na ní jezdil a učil se, prodat ji případně a koupit
něco jiného můžu vždycky - ovšem je to záležitost, které bych se raději vyhnul.

Spor tady s někým mám asi jen jedinej - skutečně zastávám názor a to přesto, že jsem zatím motorkářský mimino - motorka nemůže najet tolik km jako auto, teda samozřejmě když neporovnáváme Yamahu se s felicii.
Jinak spor nemám a jsem rád za každej názor, ale hlavně zkušenost - pište prosím vaše zkušenosti, případně kdo má čas i jak k motorkaření přišel a proč ho to chytlo.
My máme zatím ze všeho obavy - je to nebezpečné (a to jsme otrkany cyklisti) a hlavně se bojíme, že nás motorka někde daleko od domova nechá, takže i takovéto zkušenosti a rady co dělat jak se připravit a co preventivně udělat - vítám.

Pak bych ještě rád věděl, kam s tím do servisu? do značkového nebo jinam - kam? - jedno kde, dojedu kamkoliv, nejlépe střední čechy nebo okolí Pardubic, případně J.H. nebo Budějovic - hlavně aby to byl seriózní servi, tedy takovej o kterým někdo může říct, že je seriózní.
A posledni dotaz, s tím chvěním motoru při nízkých otáčkách - to je normální, nebo je něco špatně? Než se motor trošku roztoči tak poskakuje jak koza - to sem sice nadsadil, ale klepe se celej kufr na nosiči - to zas jo a při rozjedu je to cítit i do sedla. Moje 125ka to nedělá, je to daný tím, že je to větší obsah?
Přeci, kdyby byl motor nevyváženej, tak to bude dělat i ve větších otáčkách s větším efektem, ale ono se to po přidání plynu a nebo za jízdy už při rychlosti tak 25km krásně srovná a motor jde pak nádherně hladce a potichu. To ta moje 125ka je víc uječená.

... případně zaplatím šikovnému motorkáři, který pomůže se servisem a přitom zaučí (nehlaste se všichni).
Maja

100+

Příspěvekod side » 29 bře 2011, 15:56

Tak ja som začínal so skútrom pred 4 rokmi, to mi už bolo 30 preč. Kúpil som čínu 125, hlavne na jazdu do roboty hore-dole 50km. Jazdil som teda 4 roky od apríla do októbra. Hlavne aby som ušetril na PHM. To som aj ušetril, ale zase nie tak veľa, keď viem akú hodnotu má teraz tá čína. :(
K väčšiemu obsahu ma vlastne dotlačila manželka, ktorá najprv reptala, že načo mi je skúter a potom sa chcela so mnou voziť. Tak som kúpil Majdu 250. Teraz okrem práce chodíme skoro stále spolu. Má slabých 50kg tak to zvládame :D . Tiež by som chcel isť aj niekam za hranice na 3-4 dni, mám už aj kompletnú výbavu, ale tiež mám z toho obavu, čo ak... No aj tak pôjdeme a asi niekam k vám do Čiech.
No ale priznám sa, že ma toto skútrovanie (motorkovanie) chytilo a začal som šetriť. Buď na nejakú B 400-tovku alebo cestovné enduro. To si potom už určite dovolím aj nejaké Taliansko alebo Chorvátsko.
Keď sa teraz spätne na to pozerám, radšej som mal počkať a pošetriť o rok viac a isť hneď do tej 400-tovky. Ale verím, že na Majde ešte veľa pekného zažijem. :D
Toľko moj príbeh začiatočníka. :mrgreen:
side

50+

Skútr / moto: yamaha majesty 250 YP

Příspěvekod Paja.oni » 29 bře 2011, 17:43

Jo jo s jídlem roste chuť :D ....to znám.
Proč hned myslet na nejhorší,jako je generálka,obrovské investice a závady.Samozřejmě jako ''laik'' dobrou mašinu za pár korun nepoznáš(asi),ale určitě se najde někdo v okolí kdo poradí.Se servisem je to trochu horší,těch dobrej je jak šafránu,o zbytku se bavit nebudem...Jestli opět máš někoho v okolí kdo má zkušenosti s tím či oným servisem a porad, tak je vyhráno.Určitě bych neváhal nad koupí tohoto stroje(pozn. malaguti madison 250 má ůplně ten samej motor jako majesty 250,to bylo pro zajímavost k těm generálkám)já osobně jsem si to užíval,bohužel to nebyla moje krevní skupina,ale nezanevřel jsem na scooty.K výběru a nenaletě ní ti tady spolupachatelé napsali dost :D

PavelTDM píše:Tak jsem dnes přivezl nově přečalouněné sedlo. Dělal to jeden čalouník - důchodce vedle ve vesnici. Do týdne hotovo, cena 600Kč. :shock:

Krásná prace 8) .Mě to vyšlo na líťo :cry:
ALEA JACTA EST
Paja.oni

100+

Příspěvekod Maja » 29 bře 2011, 19:54

...v okoli nikoho šikovnýho bohužel neznám a se servisama mám jen negativní zkušenosti.
Takže ten servis to je další z problémů, které mi dělají vrásky.
Jsem dost v takovém rozporuplném rozpoložení. Na jedné straně si říkám. No co - vždyť je to za cenu lepšího jízdního kola.
Na druhou stranu si říkám, když se to někde pos..... tak k čemu mi bude, že to bylo levný, možná by fakt bylo lepší jít
do ojetiny třeba za 40t. jenže to mi bohužel vrásky neubere, protože napálit se může jeden i u novějších a akorát pak víc prodělá.
Naposledy upravil KYBLOS dne 23 bře 2013, 23:56, celkově upraveno 1
Maja

100+

PředchozíDalší

Zpět na 150-250ccm skútry

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek