od Peťas » 11 pro 2010, 21:54
Ahoj pokud mohu poradit kup si Hondu FJS 600, sice starší model, ale levné a velmi dobré ve všech směrech a vypadá pořád moderně.Nové GT600 na trhu není a pokud bude, tak cenovka bude určitě přes 200tis.Kč. SW400 je levnější,je v prodeji a určitě by jsi byl z SW150 novou SW400 nadšen.Když chceš silnější a cestovat ve dvou,jestli ti mohu poradit kup si dvouválec. Dvouválec je základ,kdo ho má na skutru třeba B650,T-max,ví o čem mluvím.Většina lidí může porovnat a přešla z jednoválce.Moc ho nerozhodí, když jedeš naložen ve dvou,tam, kde jednoválec končí,dvouválec táhne jako "býk",má kroutící moment líneární, vyšší a hlavně tě neobtěžuje vibracemi v nízkých a středních otáčkách. Měl jsem půjčené Y400 Majesty a nechtěl bych to po dvouválci ani náhodou.Po rozjezdu,než se dostane do středních a vyšších otáček proti FJS600 vůbec nejede, ale hlavně ty vibrace do sedla a zadku jsou hrozné.Já osobně bych to vydržel po městě jeden den a šla by z domu.Asi se to někomu, kdo vlastní jednoválec nebude líbit,ale já osobně znám jen jeden do obsahu 300 od Hondy SH,který je naprosto sametový a bez vibrací.To je podle mě maximální obsah pro skútra v jednoválci.Má také vyvažovací hřídel v hlavě válců a je fakt výkonově 20kw a sametový na technické výši. Další zvyšování obsahu u jednoválce bez vyvažovacího hřídele je s vibracemi.U 500ccm jednoválce mají všichni vibrace ať od Gilery,Aprilie, a neduh malého kroutícího momentu v určitém rozsahu otáček.To poznáš zvláště ve dvou naložený v kopcích, nemluvě o potřebě nějakého předjetí v kopci.Je to velmi dobrý motor, ale 500ccm je velký obsah na jednoválec,který trpí vibracemi a je to jen na výrobci, jak si s uložením motoru v rámu poradí a trochu to zmírní.Ale úplné utlumení vibrací při takovém obsahu nejde eliminovat.To umí jen dvouválec. Navíc Honda má dva vyvažovací hřídele, právě proti vibracím a sametovosti chodu motoru.A co se týká chodu motoru, tak Honda je bezkonkureční.Kdo kolem toho dělá a pohybuje se, tak ti to určitě potvrdí.Než jsem si koupil Hondu FJS 600, tak jsem se poohlížel a zkoušel jezdit na Aprillii,Piaggio,Gillera vše 500ccm, stejný motor používaný v mnoha skůtrech,ale byly tam stále ty vibrace,někde větší, někde v jiném spektru otáček, mírně třeba utlumené, ale vždy byly,což dvouválec nemá.