od Igr » 22 črc 2016, 13:49
Ahojte,
tak už je to tady, mám asi 14 dní nového N-maxe. Původně jsem jej vlastně ani nechtěl, dlouhodobě jsem plánoval SH 125, ale do Valmezu to mám asi 50km, tak jsem se nedostal do prodejny Honda. Mezitím jsem náhodou zavítal do prodejny Yamaha ve Zlíně a stalo se. Na druhý den jsem jej koupil.
Už jsem na něm nalítal cca.850km a v pondělí jdu na první výměnu oleje. Takže pořád podle manuálu zajíždím. Prodejce od Yamahy mě řekl, že prvních 1000 km mám jezdit na 1/4 plynu a potom zase nějaký čas na 1/2 plynu. Ukazoval mi to v servisní knížce, ale dodal, že bych se z toho asi zbláznil, je to údajně myšleno dlouhodobě (takže nevadí nějaké to protáhnutí a potom klidné vrnění motoru přes město na toho 1/4 plynu). A prej se říká, že u motorek při zajíždění je nejdůležitějších prvních 200km.
Tak se vyjel z prodejny a těch 100 - 200km jsem jezdil opatrně, ale pak jsem to vždy na chvíli osolil (především z kopečku), aby se motor také naučil točit. No jestli je to dobře nebo špatně asi ukáže čas.
Poznatky:
Skůtr jezdí opravdu velmi dobře. Ze sedadla mě bolí zadek, ale nemohu říci, že je nepohodlné. Místo na nohy pod sebou (nášlapy) by mohly být širší. Nad 70km/hod to pěkně fučí - nejsem na to zvyklý. Po hladké silnicí krásně pluje a sklápí se do zatáček bez žádného vlnění. Po okrskách je to již podstatně horší (asi malá kola a tvrdý podvozek).
Nejvíc mě překvapila super spotřeba. Podle displeje za celou dobu zajíždění 2,06 l/100km. Myslel jsem, že je to blbost, tak jsem si to kontroloval a 2x při tankování do plné jsem si spočítal spotřebu pod 2 litry (1.98 a 1,90) - samozřejmě to není přesné, ale vypadá, že skůtr ve svém výpočtu spotřeby asi moc nelže. Je k tomu potřeba dodat: město jezdím tachometrově cca.58 km/hod a mino město prozatím 65 - 80 km/hod. Ale vždy to protáhnu alespoň chvíli na rovině na těch 90 km/hod (Z kopce jsem tam měl již 108). Snažím se ale za plyn tahat celkem plynule.... Abych nezapomněl nejezdím kopce, ale spíše roviny.
V podstatě nevím kolik jede po rovině na plný plyn - rukojeť jsem na doraz neměl prozatím odvahu potáhnout (myslím, že je ještě brzo). Takhle samozřejmě neplánuji jezdit, jen by mě to zajímalo.
Myslím, že již teď jsem spokojený uživatel.