misacinec píše:Čo tak tam dať to čo odporúča Yamaha? V príručke je Yamalube SAE 10W-40 alebo 20W-40. Odporúčaná trieda motoroveho oleja: API špecifikácie SG alebo vyššia, JASO štandard MA alebo MB . Daj ten 10W-40 do motora a aj do prevodovky.
Ako začiatočník aktualizujem tému výberu vhodného (resp. najlepšieho správneho) motorového oleja do skútra Yamaha Nmax 125 (GPD125-A) 2016 Euro 4 nKAT. Príspevok píšem v 10/2018, výrobca naozaj odporúča do motora polosyntetický olej Yamalube 4 S - 10W-40 API SG alebo vyšší, JASO MA alebo MB. Do koncového prevodu tiež Yamalube 10W-40 alebo 10W-30, "typ SE" (neviem čo je "typ SE" - môže to byť nejaká zastaraná API špecifikácia?), čo je možno minerál.
Otázky:
1) Naozaj je niečo magické na dodržaní značky oleja Yamalube?
2) Špecifikácia API SG (aj SH) je v roku 2018 už dosť zastaraná a vyrábajú sa oleje s API špecifikáciou SM, SN / JASO MA2. Môže sa olej so špecifikáciou API SN / JASO MA2, ak sa dodrží viskozitná trieda SAE 10W-40, vôbec použiť? Myslím nielen do motora, ale aj do koncového prevodu.
3) Môže sa použiť namiesto minerálneho alebo polosyntetického oleja
plnosyntetický (tieto termíny si nevymýšľam, uvádzajú to tak výrobcovia priamo na fľašiach olejov)? Myslím opäť do motora
aj do koncového prevodu. Aby človek nemusel kupovať dva druhy oleja.
4) Keďže oleja ide do motora cca 0,9 litra a do koncového prevodu len 0,1 litra, rád by som tam dal
čo možno najkvalitnejší olej, avšak nie taký, ktorý by bol pre motor E3SE3 nevhodný. Myslíte, že je LEPŠIE dať do motora aj do koncového prevodu "najvyšší" - plnosyntetický olej 10W-40 API SN / JASO MA2? Cena takéhoto oleja inej značky je rovnaká, alebo aj podstatne nižšia ako predpísaného oleja Yamalube 4 S 10W-40 API SG / JASO MA. Ale NEJDE MI O CENU, skôr o to, či je to z nejakého pohľadu LEPŠIE (mazivosť, teplotná odolnosť, životnosť oleja či motora/koncového prevodu...)
5) Sú napr. moto oleje Motul a Repsol rovnako kvalitné ako iné zvučných značiek (Yamalube, Mobil, Castrol, Agip, Shell, Valvoline...)? Máte s tým niekto vlastné praktické skúsenosti resp. poznáte výsledky nejakých dôveryhodných testov?
6) U ktorých značiek oleja najviac hrozí falzifikácia?