Sháním lehký skútr

Diskuze o skútrech většího objemu.

Sháním lehký skútr

Příspěvekod lordKOKMAN » 05 říj 2023, 16:38

Ahoj všem, jsem skútry téměř nepolíbený. Občas si ho někde půjčím na dovolené a to je vše. Chtěl bych malé lehké městské přibližovalo, ale abych ho byl schopný odvézt i na kouli za autem na kolejnici musí být lehký.
Mám sk. A, ale hmotností se chci dostat co nejníže ideálně pod 100 kg nebo max 105 kg a tam se s větším obsahem nedostanu. Zároveň nechci 50ccm, protože s tím se budu přibližovat dlouho i na krátkou vzdálenost. Elektřinu jsem zavrhnul, protože na cestách bych špatně dobíjel. Tak bych sázel na 4T
Ideál by byl 80-110 ccm, ale může být i 125 ccm. Zaujala mě Honda Vision 110 nebo starší Suzuki Address 110 nebo větší Yamaha Delight 125.
Avšak hmotnost užitné zatížení se neskutečně špatně hledá u všech výrobců. Máte ještě další typy?
Pochopitelně i cena je důležitá. Nepočítám s nikterak velkým nájezdem.
Děkuji za pomoc.
Naposledy upravil lordKOKMAN dne 11 říj 2023, 13:41, celkově upraveno 1
lordKOKMAN

10+

Reputace: 0
Skútr / moto: Jawa 250/590 sport
Tuning / úpravy: ne

Re: Sháním lehký skůtr

Příspěvekod LubošV » 05 říj 2023, 19:32

Nakonec jsem se rozhodl nereagovat,tak jsem puvodní příspěvek přepsal.

Hodně štěstí při výběru
Naposledy upravil LubošV dne 05 říj 2023, 21:24, celkově upraveno 1
LubošV

100+

Reputace: 17

Příspěvekod moto.joker » 05 říj 2023, 19:33

Tak to je dost technické téma na diskusi. Už se moc těším, co se tady strhne. :D

Asi bych začal tím přepravním záměrem. Počítám skútr 100 kg a vhodný nosič cca 15 kg (musí být bytelný, aby to unesl). Tím se dostáváme na cca 120 kg svislého zatížení. Tím se ihned nabízí otázka: Co na to Tvé tažné zařízení a údaje zapsané v TP?
Koukal jsem, že asi není problém sehnat tažné s nosností 100 kg, občas i 120 kg. Ale pak je tu důležitý údaj v TP, kde je dáno max povolené zatížení na kouli, které je konstrukce vozu schopná akceptovat. Tím bych asi začal.

Pokud jsme zdárně prošli prvním bodem, máme tažné s dostatečným limitem a máme nosič s homologací, můžeme se poohlížet po vhodném stroji.

Předpokládám, že nemusí být nový, to by trochu pomohlo, protože těch nových, vhodných zrovna moc není.

Hmotnosti hledej v katalogu strojů na motorkari.cz. Tam jsou hmotnosti většinou uvedeny.

Možní vhodní kandidáti:
Honda SCV Lead 100
Honda Vision
Yamaha Delight
Piaggio Zip

Pak třeba také:
Honda Innova
Sachs MadAss
Honda Dax (včetně všech klonů třeba od SkyTeam)
Honda Monkey (včetně všech klonů třeba od SkyTeam)

No, na závěr přeji hodně štěstí při výběru a průběžně dej vědět jak to pokračuje.
Jedu a kochám se ...
Bylo: Honda SCV Lead 100; Suzuki Burgman 250; Skyteam Cobra 125; Honda CB 900F Hornet; Honda Dylan 125; Yamaha N-Max 125; Yamaha X-Max 250; Yamaha YBR 125
Je: Honda Forza 350
moto.joker

1500+

Reputace: 325
Skútr / moto: Honda Forza 350

Sháním lehký skůtr

Příspěvekod lordKOKMAN » 06 říj 2023, 08:07

Pánové děkuji za reakce, tipy a nabídky k prodeji.
Protože si nedokáži asi nic opravit potřebuji spolehlivý stroj. Na občasný výlet hlavně jako přibližovalo na cesty.
Chápu, že spolehlivost se často pojí i se stářím, ale více spíše se značkou.

Ohledně technických parametrů "koule", je spoustu s svislou zátěží 150 kg nebo i více. Zatím žádnou nemám, ale vybírám, která bude dobrá a tu nechám namontovat. Přemýšlel jsem o výrobku Autohak se svislou zátěží 150 kg. Nechci tahat vozík. Navíc do sklepa bytového domu ho neuklidím. Jsem si vědom
Nosiče mají pak kolem 25 kg. ale jejich nejběžnější nosnost je 100kg Např od Hakr cross.
Důvody lehkého stroje jsou jednoduché, snadno ho naložím, mohu mít jednodušší nosič a půjde snadno ovládat jak mě, tak ženě. Nepotřebuji jezdit 120 ani 150 km/h.
50 ccm pro dva je málo, aby to vůbec jelo 4t není 2t. A obecně lze říci, že čím menší motor, tím lehčí stroj. Proto se klidně vyhnu 125 ccm a vezmu menší
Ze všeho co jsem si tak nějak brouzdal se mi líbí Honda Vision nebo Yamaha Delight. Ale projdu a setřídím si i další z tipů od Vás.
Stroj z ohledem na počasí plánuji kupovat na jaře. Buď nový nebo starší v dobrém stavu. Ale vzhledem k výše řečenému asi nechci 20 let starý kousek.

Děkuji moc za podporu a případné další reakce a a tipy.
Jirka
lordKOKMAN

10+

Příspěvekod HANZTD » 06 říj 2023, 09:19

ano ""TA"" koule ti to papírově svisle unese , ale jak bylo již řečeno je potřeba vzít ohled na konstrukci vozu :!: je jasný že to nemůžeš navěsit na oktavku , passata , i30 , focuse atd....
tohle vození-přesouvání začíná na SUV autech a to nejlíp , když je rámovej podvozek ze starý školy .. tohle je potřeba OHLÍDAT :idea:
co na to naložíš to už je to uplně poslední 8)
z APRILIA SR 50ie na SRMAX 300ie nejnověji SR\/ 850 ;-) .. + PIAGGIO BEVERLY 400 S arancio sunset

NEBREČIM , MÁM ITALKY .. IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII 8)
HANZTD

750+

Reputace: 97
Skútr / moto: APRILIA SR\/ 850 ABS,ATC sport r.v.12 BLACK
Tuning / úpravy: AKRAPOVIČ SR\/ , Led svit , Pozičky P+Z alá USA , Tourist plexi , Hot grip , Semtam polep trikolora-sport , Giwi 55L (nouzově)

Příspěvekod Citelis » 06 říj 2023, 09:44

Pravdu mají ... dodělával jsem si kouli a koule "papírově" sneze svisle 90kg, a vlek maximálně 1750kg, ale v techničáku od auta mám maximum svisle 70kg a vlek maximálně 1600kg ... takže dřív než kouli bych pro jistotu kouknul i do VTP.
Pokud máš "A" tak osobně bych šel do Honda MSX 125 nevo monkey - malý, lehký a nadělají spoustu parády :wink:
Citelis

100+

Reputace: 35
Skútr / moto: Honda PCX 2015
Tuning / úpravy: Yamaha FZS 600 Fazer 2000

Příspěvekod moto.joker » 06 říj 2023, 10:58

Ještě teda poznámka.
Obecně je asi lepší na nosič dozadu dát malou motorku (Monkey, DAX, MSX, ...) než lehký skútr. Motorka má štíhlejší stavbu a díky absenci kapotáže se také lépe kurtuje (tedy zajistí). Protože máš "A", tak by to neměl být problém.

Také jsem nad tím několikrát uvažoval, ale vždy to skončilo na tom, že moje auto má v TP zátěž na kouli 80 kg max. Tam bude asi problém dát i dvě elektrokola s baterkama. Kdyby na to došlo, musel bych baterky dávat do kufru, jinak bych asi byl nad limit. O motorce nebo skútru ani nehovořím. Snad jen původní stará Monkey, ta by se váhově asi vešla. :D
Jedu a kochám se ...
Bylo: Honda SCV Lead 100; Suzuki Burgman 250; Skyteam Cobra 125; Honda CB 900F Hornet; Honda Dylan 125; Yamaha N-Max 125; Yamaha X-Max 250; Yamaha YBR 125
moto.joker

1500+

Příspěvekod lordKOKMAN » 09 říj 2023, 00:07

Díky za další reakce. Já sice mám A, ale žena ne. A chci aby jezdila taky. Proto automat skútr. Poznámky typu hmotnosti beru, proto se chci vejít do 100kg s skútrem. Nejde o malé auto, ale Peugeot Boxer. Na Smarta bych o tom ani nepřemýšlel. A ano vím, že jsou i motorky v automatu do 125 ccm, ale pořád vítězí skútr.
lordKOKMAN

10+

Příspěvekod moto.joker » 09 říj 2023, 07:54

Já vím, že jsem s tím otravnej, ale co jsem koukal, tak má Boxer zatížení na kouli 100 kg. Nosič + stroj bude cca 120 kg a víc.
Koukal jsi se do TP? Co tam je napsáno? Nebo Ti to je jedno?

To že můžeš tahat těžký přívěsy neznamená, že máš velké zatížení na kouli.
Jedu a kochám se ...
moto.joker

1500+

Příspěvekod valsidalxam » 09 říj 2023, 09:04

asi najľahší skuter 125ka automat aj pre držiteľov B skupiny je ItalJet Dragster -cca 108 kg.
Ale ten dizajn a jedinečnosť stojí celkovo raketu (5 800€ najlacnejší Bazoš ) , takže splňa len tvoj parameter nízkej hmotnosti, nízkej ceny veru nie :(

https://motocykle.bazos.sk/inzerat/1548 ... er-200.php
valsidalxam

500+

Reputace: 37
Skútr / moto: Honda ADV350,bolo Jawa,MZ,Kawasaki,Malaguti,PCX
Tuning / úpravy: Kufor, výfuk Akrapovič v zime deflektor a slonie uši Tucano

Příspěvekod Jimmy » 09 říj 2023, 18:06

Zadání do motokatagu na motorkáři.cz, skůtr, 100-125 ccm,pohotovostní hmotnost 50-100 kg.
Vyjede 10 strojů ale jen 2 mají zadanou hmotnost, jedno je Honda Wave 110i, což je motorka s automatem a druhé je SYM MIO 100, nějaký malý 9 let starý skútřik. Tak to tedy hodně štěstí při schánění.

Tak oprava. Zadával jsem pohotovostní hmotnost, ale v tabulce je zobrazená suchá. Takže asi všech 10 strojů má pohotovostní hmomnost do 100kg, takže nějaký výběr je.
Zontes 310M Obrázek, dříve Runner 50 Purejet, Runner ST200
Jimmy

250+

Reputace: 3
Skútr / moto: Zontes 310M/ Dříve Gilera Runner Purejet 50/ST 200

Příspěvekod lordKOKMAN » 09 říj 2023, 19:44

moto.joker píše:Já vím, že jsem s tím otravnej, ale co jsem koukal, tak má Boxer zatížení na kouli 100 kg. Nosič + stroj bude cca 120 kg a víc.
Koukal jsi se do TP? Co tam je napsáno? Nebo Ti to je jedno?

To že můžeš tahat těžký přívěsy neznamená, že máš velké zatížení na kouli.

Nejsi otravnej a ano, vím to. Je to jak píšeš.

Pokud bude skútr 90 kg a nosič budu přes jen několik Kg a vzhledem ke konstrukci a vlastní montáži vím, že to rozdíl pár kg navíc vydrží. Max budu jezdit s prázdnou nádrží u skútru. Bohužel nemám kam uklidit malý vozík na motorku.
Vídám spoustu aut vozit takto skútry. Přinejhorším se uchýlím k menšímu stroji 50-80 ccm.
Věřím, že to půjde.
lordKOKMAN

10+

Příspěvekod kerim7 » 10 říj 2023, 09:02

Vezmu to trochu z technické stránky. To povolené svislé zatížení na kouli je statické, čili jen hmotnost v klidu. Je to jako u kufru na moto, který má ofiko nosnost 3 kg. S těmi 3 kg to musí vydržet, i když pojedeš motokros. Já tam naložím 10 kg a vezu nákup domů po slušné silnici, žádné díry, žádné hrby, kanály a podobně. Problém je v tom, že když vymeteš díru, na kouli působí dynamické zatížení, které může být pro zjednodušení třeba dvojnásobek (dynamický součinitel = 2). A na to je to stavěné, takže to vydrží taky.
Závěr je takový, že překročení o pár kilo není problém, ale nesmíš s tím pak jezdit po schodech a vymetat díry. A jsme u toho - máš jistotu, že někde v rychlosti netrefíš kanál nebo nepřehlédneš hranu od frézování? Zvaž rizika. Jde o to, že nějaká deformace plechů tě naštve, ale poškodil sis to sám, z vlastní vůle. Kdyby se to ale za jízdy opravdu urvalo, někoho tím skútrem třeba i zabiješ a to je malér opravdu veliký.
Policajti ti asi skútr při kontrole vážit nebudou, na STK s ním nepojedeš. Je to na tobě.
Za sebe - převoz dejme tomu v rámci okresu po slušné silnici ok, třeba nějaké cesty na chalupu a zpět. Ale na dovolenou k moři bych s tím nejel.
A jen pro zajímavost AČR spadl více než před rokem z podvalníku na dálnici tank. Prostě špatně upevněný náklad. Policajti u toho byli a neuložili ani pokutu, protože prý "nedošlo k žádné škodě". Tak odřený tank si vojáci v osobním volnu přetřou, ale ať mi nikdo neříká, že ta skoro 40 tunová potvora silnici nic neudělala. Myslím, že bys z toho tak snadno nevyváznul. Policajti nemají na všechny stejný metr.
Tak to dobře rozmysli a dej pak vědět, docela mě to téma zajímá.
kerim7

500+

Reputace: 68
Skútr / moto: Honda Vision, Honda CMX 500, byla Silvuška SW-T400
Tuning / úpravy: Obrysovky LED

Příspěvekod valsidalxam » 10 říj 2023, 09:55

Mňa napadá jedna vec.
Viem, že legislatívne by to u nejakého policajta hnidopicha neprešlo, ale čisto technicky pokiaľ má guľa nosnosť 100 kg, ja na to zavesím trochu viac, tak by nepomohlo zavesiť náklad (v tomto prípade skuter, alebo nejaký držiak na ktorom stojí ) na nejaké gurtne a tie potiahnuť niekam dopredu cez strechu dodávky (pokiaľ nemá dodávka strešné lyžiny, alebo niečo iné na čo by sa to dalo uchytiť, tak hoci až ku bočným odsúvacím dverám a zakvačiť hák niekam dovnútra ) ?
Možno by to skôr vyprovokovalo nejakú cestnú kontrolu na to zameranú, ale rozloženiu hmotnosti (tlaku na guľu ) by to hlavne v takej diere mohlo pomôcť.
valsidalxam

500+

Reputace: 37
Skútr / moto: Honda ADV350,bolo Jawa,MZ,Kawasaki,Malaguti,PCX
Tuning / úpravy: Kufor, výfuk Akrapovič v zime deflektor a slonie uši Tucano

Příspěvekod kerim7 » 10 říj 2023, 11:17

To už se dostáváme ke statickému schematu tažného zařízení a na něm připevněného nákladu. Funguje to takhle:
Pokud se veze vozík, je na kouli volně (v zatáčkách se to otáčí). Takový kloub přenese jen sílu, ne ohybový moment. Čili je tam vodorovná síla (auto táhne) a svislá síla (vozík zatěžuje kouli). Pro úplnost i třetí síla z boku při zatáčení, jsme ve 3D prostoru. Pokud ale správně chápu princip držáku na kola nebo skútr, ten je na kouli pevně. Pak se na ni přenáší sice pouze svislá síla vyvozená hmotností a dynamickým účinkem, ale na vozidlo se přenáší také ohybový moment daný součinem hmotnosti nákladu a vyložení (vzdálenosti těžiště nákladu od bodu upevnění na vozidlu, ne od koule). Ten moment se taky dynamicky mění, prostě jak to drncá. Co navrhuješ řeší trochu ten moment, což je potřeba možná i víc než svislé zatížení. To zůstává v podstatě stejné. Leda bys na podélníky na střeše udělal dozadu nějaké konzole a náklad přizvedával jako jeřábem. A to by vypadalo fakt divně, zato by to bylo účinné ;-).
kerim7

500+

Reputace: 68
Skútr / moto: Honda Vision, Honda CMX 500, byla Silvuška SW-T400
Tuning / úpravy: Obrysovky LED

Další

Zpět na 100-125ccm skútry

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek