Před týdnem jsem byl na dovolené ve Španělsku. Půjčoval jsem si tam skútra na projížďku kolem moře. Byl jsem upozorněn, že protože mám papíry na auto už více než 3 roky, tak si kromě padesátky můžu půjčit i většího skútra, konkrétně Hondu SCV100 Lead. I zaradoval jsem se, že si zkusím něco "silnějšího" Papírově má Lead o jednoho koně víc než můj Runner, takže jsem nečekal žádný zásadní rozdíl, ale tak +5 km k rychlostem mého Runnera.
Po nasednutí jsem byl celkem příjemně překvapen. Velikost dostatečná, posez pohodlný a rozhodně výrazně tišší motor za provozu. Pouze brzdy ve mě vzbuzovaly značně rozporuplné pocity. Nicméně když jsem se konečně dostal na delší rovinku, tak jsem byl trochu nepříjemně překvapen. Po rovině jel Lead 70km/h a ani o 1km/h víc. Z kopečka se nechal bez problémů rozjet na 75km/h a pouze na jednom delším a prudším kopce se mě ho povedlo rozohnit na 80km/h, ale v tu chvíli začala jistota při řízení rychle mizet a začal jsem mít pocit, že řídím spíš vodní skútr než silniční a podruhé jsem to už nezkoušel.
Jednalo se projev už hodně ojetého Leada z půjčovny nebo je popis normálního chování ? Lead byl z roku 2006 a měl najeto 30 000 km.
Nechci Leada nijak hanět, bez problémů mě dovezl kam jsem chtěl a vzhledem ke krásným serpentinám kolem pobřeží, které jsem projížděl, jsem stejně většinu trasy jel méně než 50km/h, ale maximální rychlostí jsem prostě překvapen. Můj papírově slabší Runner prostě jezdí o 10km rychleji (rovina 80, z kopečka 90).