od zbyňák » 02 úno 2010, 12:44
Přiznám se, že jsem měl o víkendu jené trable, takže PS-ko jsem měl venku chvilku. Jel jsem po propluhované cestě bez ledu, se sněhem, který byl uježděn auty.
Protože jsem vycházel z Bahňákových údajů tzn.píše že jeli opatrně tak jsem jel 30,--. Při normálním brždění tzn. s ohledem na stav vozovky úplně bez problémů. Pak jsem jel o něco pomaleji mezi 20-30 a vzal za zadní brzdu opravdu ostře. Zadek se sklouznul, předek taky ale ustál jsem to. Přiznám se, že jsem měl strach se rozjet třeba 50 a lehnout. Neměl jsem to odkryté abych sem dal foto. Můj názor je tedy, že za určitých podmínek zablokování předního kola opravdu hrozí. Ty podmínky musí být ale dost extrémní a je otázka jak jedu za takových podmínek. Prostě možná jsem srab, ale po kostkách na Malé Straně když prší prostě jedu opatrně tak abych mohl relativně bezpečně zabrzdit. Na kruhák jedu třeba ostřejš, ale pokud registruji auto zprava tak prostě přibrzdím dopředu protože mu prostě nevěřím. A co se týče pro koho je tenhle systém dobrý, tak si myslím, že to je skůtr do města a okolí tzn. hlavně pro přibližování a ten systém prostě umožní i nezkušeným motorkářům rozumně brzdit přední brzdou (moje přítelkyně je toho důkazem). Navíc tento typ skůtrařů jezdí většinou opatrně. Pokud jsem střelec tak pro mně tenhle skůtr není to pravé. Jinak trochu OT. Vzpomínáte si cca rok 2000, zasedání MMF a bouračka luxusní audiny s policejním řidičem na konci D5. Audina nadupaná vším možným, ale velice rychlý nájezd do prudké levotočivé zatáčky způsobil ,že se nějakým způsobem způsobem při prudkém brždění a zaroveň akceleraci ( řidič byl dost dobrý, takže jednou nohou brzdil a druhou šlapal na plyn po způsobu závodníků) zhádala elektronika, zablokovali kola a šel přes střechu. Taky se nepsalo, že systém je extrémně nebezpečný, ale prostě za určité shody okolností se to prostě může stát. Věřím, že třeba dnes i na základě této zkušenosti a vývoje elektroniky je tato situace ošetřena. Resumé: prostě vždy je možné, že vznikne situace, kterou technika nezvládne a stane se člověku nebezpečná.
Silverwing 600 - 120000 (80000). Spotřeba 4,57l.