Diskuze o skútrech většího objemu.
Odeslat odpověď

125ccm Peugeot Tweet - 190km ve dvou je v pohodě?

16 srp 2024, 12:31

Ahoj,

plánuju trasu se skutrem po Mallorce, kde si půjčíme skutr, je to 125ccm Tweet. Když jsem si naklikal kam všude bych chtěl dojet, tak jsem se trochu zhrozil, protože mi to ukázalo 190km. Je to reálná vzdálenost co se s tím dá za 8 hodin ujet aniž bysme byli po výletě s manželkou úplně zničení? Chtěl bych si výlet užít, a ne poslouchat prupovídky, že ženu bolí zadek, a co že jsem to vybral za hroznou cestu :D

Nemám se skútrem zkušenost, tak bych prosil o radu, zda trasu zkrátit, nebo myslíte že je to v pohodě?

Díky za pomoc

Re: 125ccm Peugeot Tweet - 190km ve dvou je v pohodě?

16 srp 2024, 13:21

Můj táta kdysi takové vzdálenosti jezdíval na stroji Jawa 250 Sport, s PAVem, a mojí máti za sebou. Nic jiného neměli, a byli z toho nadšení.

Já to zkusil na témž stroji se svojí ženou. Bolí z toho zadek, "vůbec" to nejede, nebrzdí to, jsme na tom namačkaní. Ale ano, nadšení se také dostavilo, ale takové... menší. A záhy následovala koupě jiných strojů.

Peugeot z let 2012 - 2021 jede lépe než tátova Jawka, zejména lépe brzdí. Ročník 2022 - má o další fous lepší výkon, tudíž pojede ještě lépe. Zadek bude bolet úplně stejně, spolujezdce, dle vzhledu sedla, možná i o něco víc.

Bez jakékoli zkušenosti na jednostopém motorovém vozidle (jízdní kolo a koloběžka se nepočítají) to moc nedoporučuji. Leda, pokud jsi rozený řidič, který po pár minutách na zcela neznámém stroji jezdí jako Valentino Rossi. V opačném případě rozhodně doporučuji si podobný skútr půjčit někde u nás, a vyzkoušet. A po rozježdění se i ve dvou. Pro běžnou populaci to kolikrát není tak jednoduché, skútr se chová jinak než kolo, o autu nemluvě. I proto existují kursy jízdy na skútru v autoškolách :wink:

A jako jo, ta vzdálenost se na tom ujet dá, ale pohodlí nečekej. Stejně tak akceleraci a rychlost do kopečka (zejména model 2012-2021), tedy pokud dohromady nevážíte do cca 120 kg. Moje žena by to se mnou určitě dala, ale já mám výjimečně odolnou ženu. To už bych to spíš nedal já (jsem poměrně přerostlý). Tudíž bych raději půjčil skútry dva (skútr i auto řídíme oba). A po 190 km by nás zadek bolel určitě, na to stačí i polovina (nebo speciální sedlo).

Re: 125ccm Peugeot Tweet - 190km ve dvou je v pohodě?

16 srp 2024, 13:40

Nevím, jestli se Mareček ptal právě na tohle. Já to vezmu matematicky. Je to dovolenková destinace, provoz bude silný a rychlostní průměr nízký. Jestli se ti jedná o ujetí 190 km za 8 hodin, pak je to průměr asi 23 km/h, čili to stihneš. Asi si dáte někde oběd, odečti hodinu. Bude to jen jízda? Spíš se někde zastavíte, na čumendu, na zmrzlinu, na kafe. Nějaké památky? Odečti si čas, který chcete strávit nejízdou. Podle mě se to bude blížit polovině. Pak musíš dosáhnout průměr aspoň 50 km/h. Nevím, jestli se to dá, nebyl jsem tam. Každopádně mi to časově moc nevychází, jestli teda nechcete jet bez zastávky nebo v děsném stresu z nestíhání. Zvaž i tohle. Rozhodil bych to na dva dny, s koupáním a v pohodě. Ale jestli Ti jde o jen o ujetí těch 190 km, to dáš i na 125ccm.

Re: 125ccm Peugeot Tweet - 190km ve dvou je v pohodě?

16 srp 2024, 14:57

190km je 4 hodiny tam a 4 zpátky, Teplo tam bude ?? Vítr tam bude ?? Jistě že se to dá .. záleží jen na vaší výdrži ... a tu má každý jinou
Naposledy upravil JardaB dne 18 srp 2024, 12:35, celkově upraveno 1

Re: 125ccm Peugeot Tweet - 190km ve dvou je v pohodě?

16 srp 2024, 22:00

Dám radu z jiného soudku....

Pokud máš obavy, že tvoje ženská bude bzíkat, že blbá trasa, blbej skútr, bolí z něj zadek/záda/hlava/frnda, moc vedro/chladno/sucho,.....etc.tak to nepodstupuj.....leda
(jinak jak psali ostatní, technicky se to zvládnout dá, byť to budou trochu hoňky) bys dosáhl toho, že CELÝ TEN VÝLET BUDE VLASTNĚ NÁPAD TVOJÍ DRAHÉ POLOVIČKY, a ty tedy že to kvůli ní podstoupíš, naplánuješ atd.(oni to s námi dělají úplně stejně, tak jí dej ochutnat trochu vlastní medicíny)
Odeslat odpověď