Omlouvám se pokud se to tu někde řešilo, nenašel jsem ale vlákno tématicky odpovídající.
Koupil jsem X9 Evo pětikuli, samozřejmě borec to měl na čistopisu a původní majitel taloš. Motka má najeto 19500 a podle celkovýho stavu by to odpovídalo. Jenže on tam nalil 10w40 (sám to odůvodnil že nechtěl riskovat rozpuštění bordelu syntetikou, protože nevěděl co tam lil původní majitel). Na tom oleji ujel 1000 km a teď je scooter můj.
Samozřejmě mám chuť vrazit tam zpátky výrobcem předepsaný 5w40 syntetika. Ve scooterlandu z toho udělali malou tragedii, že jak je to možný že ten motor ještě jezdí
.....a okamžitě vyměnit za předepsanej. Jsem v rozporu .... servis samo přehání, spousta lidí jezdí se stejnym motorem na 10w40, a taky se může stát že tam naliju předepsanou 5w a bude po motoru. Jak to vidíte zkušení majitelé?
Co nalít 5w a po nějákých 500 km mrknout na barvu oleje a případně hned vyměnit znovu, takhle třeba i třikrát (holt pár peněz navíc) a tím ten motor vyčistit a zvyknout na kvalitní olej?