Řidičák B = 125ccm

Diskuze o čemkoli.

Re: řidičák B = 125ccm

Příspěvekod josuk » 04 dub 2013, 10:20

dík za ten dopis, nahlodává mě trochu neshoda podmětu s přísudkem (vozidla jsou vybavena a ne vybaveny), ale to je fuk. ;-) Ovšem jak mohu věřit dalšímu, když pisatel nedodrží v úřední formě ani základní pravidlo pravopisu.
K tomu územnímu omezení. Myslím, že je jednoduché pravidlo, a to, že území kterého státu se nacházím, tak taková pravidla musím dodržovat. Bez ohledu na to odkud pocházím, jaká je moje státní příslušnost. Prostě na území česka platí česká legislativa pro všechny. Stejně jako pro mě platí rakouské zákony v rakousku, německé v německu atd. atd. Diskriminovat turisty a cizince prostě takhle jednoduše nejde. Jiná věc je, pokud ty země umožňují něco jenom s určitým oprávněním, které cizinec nemá. Podobně jako když v německu nemohu držet zbraň s českým zbrojním pasem ale jedině s německým (kromě extra povolených transportů).
pokud ty skupiny v řidičském průkazu jsou stejné, podle mě platí i v jiných zemích (podle jejich zákonů).

edit: foky - Tvá věta, že "v Rakousku mohou jezdit v Rakousku.." je sice logická, ale snesla by upřesnění..? :wink:
josuk

1000+

Reputace: 597
Skútr / moto: zimní X Max 250 a Honda ADV 350
Tuning / úpravy: na zimu deka a zimní gumy

Příspěvekod foky » 04 dub 2013, 10:59

Obávám se, že ty vycestováním takovou formou porušuješ české zákony.
Pokud ti stát dá do zákona "ano, jezděte si na 125ccm skútrech, ale jenom na území ČR" a ty vycestuješ, máš v případě nehody přinejmenším dost velkej problém.

Pokud tě zastaví v Německu policista zákonům znalý, tak bude vědět, že pokud nemáš v Německu trvalé bydliště, nemůže tvoje "vyjímka" platná pouze na území ČR platit i jinde.
| Life is better with MY KTM | Žijte naplno...tenhle kolotoč jede jenom jednu jízdu...
foky

2500+

Reputace: 176
Skútr / moto: KTM 1090 Adventure

Příspěvekod josuk » 04 dub 2013, 11:10

podle trvalého bydliště bys neměl být nikjdy a nikde diskriminován. (policisté bohužel často směrodatní znalci zákonů nebývají) :wink: je třeba to sepsat na místě, neplatit pokutu, ale nechat to na rozhodnutí správního úřadu. I v tom německu.
Pokud mám příslušnou skupinu (A1, A2, A, B..) stejnou jako němec, není o čem hovořit a jezdit mohu. Pokud němec řídí v německu třeba na skupinu, vymyslím, "A84" (kterou já v česku nemohu nijak získat), tak samozřejmě podle zákona nemám patřičné oprávnění a jezdit nemohu

pozn. Český stát logicky ani nemůže něco povolit českým zákonem na cizím území.
josuk

1000+

Příspěvekod foky » 04 dub 2013, 11:16

Ty to patřičné oprávnění v Německu právě ale nemáš. Vůbec není potřeba aby měli němci třeba "A84" jakožto "zvláštní skupinu".
Pokud máš vydané řidičské oprávnění jen a pouze v rámci ČR a je to jmenovitě napsáno i v zákonu, neplatí logicky jinde.
Pokud vycestuju do USA (ale i kamkoli mimo EU), můj řidičský průkaz (kartička jak jí známe) taky není oficiálně platná a rozhodně to nepovažuju za diskriminaci turistů :mrgreen:
| Life is better with MY KTM | Žijte naplno...tenhle kolotoč jede jenom jednu jízdu...
foky

2500+

Příspěvekod josuk » 04 dub 2013, 11:24

aha, už rozumím - jedná se vzájemné uznávání dokladů - jako dnes platí řidičáky po evropě. O tom pravda nevím nic. Třeba to ale nějaké vzájemné smlouvy mezi státy EU vyřeší. Zatím se to neřešilo, protože je to vlastně uplně nová věc.
josuk

1000+

Příspěvekod Vratas » 04 dub 2013, 11:37

Aby bylo možno vycestovat beztrestně, tak by musel být zapsán mezinárodní harmonizační kod č. 78, který značí omezení na automatickou převodovku na zadní straně ŘP u skupiny A1 v kolonce č. 12. Ten se v ČR uvádět nebude, protože v našem českém zákoně č. 361/2000Sb. je pod §81 vymezena rovnocennost řidičských oprávnění. V cizí zemi bude pak český řidič veden jako neřidič a plyne z toho sankce v obou státech.
Motocykl je pro dvě osoby pouze schválen, ale nikoliv určen...

Nadává-li Moravák na Pražáka, nadává v podstatě sám na sebe...
Vratas

Moderátor

Reputace: 283
Skútr / moto: Honda CB900F Hornet

Příspěvekod josuk » 04 dub 2013, 12:38

btw: jenom tady je směrnice 91/439/EHS http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 826:CS:PDF
kdo by chtěl studovat. Co koukám zrovna do německých předpisů tama mají povinný harm.kod pro přívěsy (karavany) dříve E, dnes B s kódem, je na to zkouška atd. ale kód 78 (vozidla bez pedálu nebo páky spojky) zrovna v německu nevidím a na hloubkovou analýzu toho evropského harmonizovaného guláše nemám popravdě tu správnou energii.. :roll:
josuk

1000+

Re: Řidičák B = 125ccm

Příspěvekod sinistre » 04 dub 2013, 14:20

Ta odpověď z ministerstva je naprosto očekávatelná a jednoznačná. Dá rozum, že jejich vyjádření bude v podstatě takové "naše zákony platí na našem území, co se děje jinde nás nezajímá, proto se k tomu nebudeme vyjadřovat." Slováci to teď mají černé na bílém, že můžou vesele k nám jezdit s Béčkem.
sinistre

250+

Reputace: 1
Skútr / moto: Cagiva City 50
Tuning / úpravy: multivar

Příspěvekod foky » 04 dub 2013, 14:43

Můžeš sem dát prosím odkaz na to Slovenské černé na bílém? Nějak sem to nide nenašel.

V tom rozhovoru s dopravním expertem na minulé stránce se píše:
Kód: Vybrat vše
Je veľkou škodou tohto zákona, že držitelia vodičákov na dovolenke v zahraničí si nebudú môcť požičať skúter a zajazdiť si, ale ani si vyjsť na motorke do pohraničia Rakúska či Česka.

I ZDE píšou, že je zákon platný pouze na území SK (jako u nás).
foky

2500+

Příspěvekod Gandalf » 04 dub 2013, 15:52

Pro Slováka i Rakušáka platí to samé, co pro Čecha. Vyjádření MD je zcela v duchu znění právní úpravy, i když bych 1000x byl raději za opak. Jak už jsem psal, jediným schůdným řešením by bylo uzavření mezistátních dohod jednotlivých zemí, event. skupiny zemí v rámci EU, ale to musí být jednak vůle politiků a jednak tlak lobistů, kteří by za tím viděli nějaký profit. Já osobně bych v tom profit viděl, minimálně v příhraničních oblastech, co se týká kulturních památek, benzinek a pohostinství. Tlak mohou vyvinout jistě také motocyklistické nebo skútrařské asociace i v mezistátní spolupráci.
Ale já nejsem politikem, lobistou ani funkcionářem podobné asociace... :?
Bylo: Jawa Babetta 210 (88-00) Kymco Downtown 125 (13) Piaggio X10 350 (14-16) Honda CTX 700 (17-19)
Aktuálně: Obrázek
Gandalf

1000+

Reputace: 82
Skútr / moto: Honda Forza 300

Příspěvekod satanachist » 04 dub 2013, 16:18

Já jsem se dotazoval přes SM na ÚAMK a ten sdělil, že pokud je v uvedeném státu upraveno řízení motocyklů s automatickou převodovkou do 125 ccm, tak je jedno, jaký státní příslušník motocykl řídí. Skupina B je stejná všude, jen je třeba si zjistit, který stát umožňuje s béčkem řídit právě ten skútr. Takže když budu na dovolené např. v Lotyšsku, klidně tam mohu řídit skútra, jelikož taky schválili novelu k 19.1.2013, tak jako v Itálii, ve Španělsku, Portugalsku, Francii a teď tedy od příštího měsíce i na Slovensku.
Mohu vozit 80 lidí za zády, ale na velkou motorku si mohu maximálně tak sednout.....
satanachist

1000+

Reputace: 74
Skútr / moto: Honda PCX 125
Tuning / úpravy: plexi Givi, brašny, zásuvka, teploměr, hodinky

Příspěvekod milllisek » 04 dub 2013, 16:30

Satanachist:
Zrovna včera jsem byl na školení řidičů Kdo má starý řidičák , je ted plno změn a nejsou zapsány v ŘP.Tak že třeba
budeš na dovolený , budeš si chtít půjčit skutra , ukážeš mu papíry a nebudeš to tam mít napsané tak ti nic
nepůjčí, i když se ti vztahuje řidičák sk.B řídit motocykl o obsahu 125cm.JInak jak píšeš že budeš moc řídit skutr
s Béčkem i v zahraničí , nevím nevím , povídal že jen v ČR. No uvidíš , zkusit se má vše :mrgreen:
Jinak kdo bude chtít nový ŘP aby to tam měl vše zapsané ( všechny skupiny co může řídit)
tak výměna je za poplatek 50 kč, komu končí tak ten to má zdarma.
milllisek

25+

Reputace: 0
Skútr / moto: PCX 125
Tuning / úpravy: polepy honda , potah sedla , vyší plexy od Givi , závaží na řidítkách v barvě skutru , reflexni pruhy , kryt výfuku

Příspěvekod satanachist » 04 dub 2013, 17:00

Ano, jsou některé nové harmonizační kódy. Ale měnit řidičák, pokud máš dle EU, nemusíš. http://www.kr-stredocesky.cz/portal/jak ... del-es.htm
JInak jsem mluvil s bývalým slovenským kolegou - policajtem a pokud mám béčko v pohodě u nich skútra řídit mohu. Že se v zákoně uvádí, platí pouze pro ČR nebo SR je jasné, protože tuto novelu si schvaluje každý stát sám. Kdyby byla globální v celé EU, tak se to neuvádí. Vždyť je to logické. :wink:
Jeětě to řeknu jinak, byl jsem u policie 12 let a jak já, tak každý jiný policajt se řídí a řídil zákony ČR. Když to zjednoduším, kromě pobytových, celních, pracovních apod. vyjímek, má cizinec stejná práva a povinnosti jako občan ČR a řídí se zákony ČR. A pokud je na území ČR schváleno řízení skútra do 125 ccm s béčkem, tak nemá cizinec žádný problém pokud jej vlastní a nemá zákaz řízení, zákaz pobytu apod.
Mohu vozit 80 lidí za zády, ale na velkou motorku si mohu maximálně tak sednout.....
satanachist

1000+

Reputace: 74
Skútr / moto: Honda PCX 125
Tuning / úpravy: plexi Givi, brašny, zásuvka, teploměr, hodinky

Příspěvekod Krikri-K1 » 04 dub 2013, 23:11

Takže můžu vyrazit na Slovensko s B. na 125ccm a flastr nedostanu? :)
Krikri-K1

100+

Reputace: 0
Skútr / moto: Gilera DNA 125
Tuning / úpravy: Něco by se našlo :-D

Příspěvekod sinistre » 05 dub 2013, 09:36

foky píše:Můžeš sem dát prosím odkaz na to Slovenské černé na bílém? Nějak sem to nide nenašel.

V tom rozhovoru s dopravním expertem na minulé stránce se píše:
Kód: Vybrat vše
Je veľkou škodou tohto zákona, že držitelia vodičákov na dovolenke v zahraničí si nebudú môcť požičať skúter a zajazdiť si, ale ani si vyjsť na motorke do pohraničia Rakúska či Česka.

I ZDE píšou, že je zákon platný pouze na území SK (jako u nás).

Expert jak noha, ani to nebudu číst...
Omyl, který se tady stále omýlá dokola je záměna slov "území" a "občan"...jestliže si ČR stanoví něco výhradně na svém ÚZEMÍ, zároveň to nevylučuje, že to neplatilo pro OBČANA cizí země. Nemám na to teď moc času, ale až budu doma, vypíšu body, ze kterých jasně vyplývá, že zákony platí pro všechny a okomentuju to.
Ještě jinak to řeknu: "Oprávnenie zároveň bude platiť len na území SR"...a pak můžeme říct "Oprávnění zároveň bude platit jen na území ČR" A už máme dvě území na kterých to platí, tím pádem můžeš oběma projet a neporušíš zákon.
sinistre

250+

Reputace: 1
Skútr / moto: Cagiva City 50
Tuning / úpravy: multivar

PředchozíDalší

Zpět na Volná diskuze

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek