[quote=BTjacker]Zdravím, na jaro kupuju skutra a jednou z veci co se mi na nem libi je ze se da zaparkovat takrka kdekoliv. Hledal jsem na netu neco o parkovani na chodníku a podobných místech a z toho co jsem četl bych řek že je to nejspíš zakázané. Jake jsou vaše zkušenosti s parkováním?
- Kód: Vybrat vše
http://www.rozhlas.cz/motozurnal/primalinka/_zprava/361055
,
v diskuzi pod článkem řeší speciálně 50ccm skutry. Ale žádné vyjádření od právníka jsem neviděl. Ve většině evropských státech je to prý povoleno. Tak jsem zvědaví na vaše odpovědi.[/quote]
Je nad slunce jasné, že parkovaní skůtru na chodníku je jednoznačně zakázané. Skutr je jednostopé motorové vozidlo a jako takové nemá na chodníku co dělat. V praxi ale běžně parkuji s malými, někdy i velkými moto na chodníku a to již více jak 20 let. Za bolševika na to byly hlídky VB celkem háklivý, ale Policie ČR a ani měšťáci to alespoň tady v Praze neřeší.
Je ale pořeba dodržovat základní pravidla slušnosti, tzn. nechat tam dostatek místa aby mohl projet kočárek, invalidní vozík atd.. nenacpat skutra přímo před vlez do Restaurace atd.
Nevlítnout na chodník čtyrycítkou a rozehnat chodce.
Jednoduše, pokud se budeš chovat nenápadně a skůtr nebude vysloveně překážet, nebo provokovat, nebudeš mít žádné problémy. Za celou dobu mi nikdy nikdo na "stroj" ani nesáhnul. Zásadně ho nepřivazuji, jen zamykám řízení.
Toto vše ale neplatí u velkých strojů, které již svoji robustností lidi provokujou a již z dálky je patrné, že na tom chodníku stojí něco co tam nepatří. Skůtřík tam tak nějak v podstatě patří. Ofšem nikdy žádnýmu bengu netvrď, že neporušuješ vyhlášku, pokud tě bude buzerovat za stání na chodníku. Bude mít pravdu on. Tvá zbraň je pouze to, že ho tam zaparkovala osoba blízka :p
SimsonEnduro S51(87-00), Jawa350 639(91-92), HyosungPrimaSF50(00-06), JawaDandy125 (02-04)šmejd,Suzuki Bandit GSF1200S(96-06),HondaLead100 (06-09),Honda SH300i City (09-14),BMW K1200RS(02-16 ),Honda Vision 50 (12-),Honda SH125 (13-) BMW C600Sport (14-),