Fispe píše:Ke zrychlení např. ze sta na sto deset, nebo patnáct jeden KW nestačí. A pokud ti to přidá na výkonu, bude to na úkor něčeho jiného. Vyšší otáčky motoru znamenají vyšší spotřebu paliva a jeho nižší životnost. Zákon o zachování energie bohužel platí i na scootu
zdroj: http://www.autoshift.net/forums/index.php?showtopic=6761&st=0J-Costa je alternativou k vasmu konvencnemu seriovemu scooter-variatoru. JCosta zlepsuje akceleraciu, prinasa jemnejsiu/plynulejsiu jazdu, redukuje vibracie, a vo vacsine pripadov pomaha zlepsit spotrebu paliva. Sest- alebo osem-valcekovy dizajn vacsiny seriovych variatorov svojim sposobom zadrziava/spomaluje istu cast vykonu, ktory je motorom produkovany, a J-Costa pomaha odviazat tu skrytu silu pre vas.
Statistiky a tipy pre J-Costa:
- 99% uzivatelov J-Costa spomina o dost vacsi vykon pri akceleracii.
- 99% uzivatelov J-Costa spomina o dost jemnejsi prenos krutiaceho momentu na zadne koleso.
- 99% uzivatelov J-Costa spomina zmenseny az ziaden hrkot remena ci zvuk klopkania valcekov.
- 99% uzivatelov J-Costa spomina dramaticke znizenie vibracii.
- 99% uzivatelov J-Costa spomina nizsie RPM (otacky) pri jazde po dialnici.
- zhruba 60% uzivatelov J-Costa spomina pozitivny dopad na spotrebu paliva (ale to sa lisi v zavislosti od typu scootra a jazdeckeho stylu, takze urobte si prieskum na internete pred kupou, ak je spotreba paliva najdolezitejsim faktorom vasho zaujmu)
Tipy na spotrebu paliva po nainstalovani J-Costa:
- o 1/3 mensi plyn nez predtym ti zabezpeci ‘ROVNAKY’ vykon a ‘ZNIZENU’ spotrebu paliva nez predtym
- ale rovnaky jazdecky styl s rovnakym ovladanim plynu ako predtym bude pravdepodobne viest k zvysenej spotrebe, ale zaroven omnoho vyssej akceleracii.
- drz otacky nizko, pokial akcelerujes
- pohynaj sa s jemne mensim plynom nez predtym a zaznamenas lepsiu akceleraciu aj zlepsenu (znizenu) spotrebu paliva
zdroj (v anglickom jazyku + reakcie): klikni semMotomech píše:Urobte vas scooter bystrejsim!
Priznajme si, nase scootre su hlupe. Alebo aspon prevodovy system ano. Plynulo menitelny prevod (CVT) je uplne mechanicky, robustny, kompaktny, lahky, jednoduchy na pouzivanie, lacny na vyrobu, and relativne neucinny. A zasekol sa na jeho relativne fixovanych parametroch.
V pokoji, remen sedi dole medzi remenicami, to je "low gear" (nizky prevod). Zhruba 3 sekundy po tom, co sa spojka zopne, remenice variatora sa zacnu priblizovat a remen je vytlacany k vonkajsiemu obvodu remenic a dorazi tam na znacke 7 sekund, to je "high gear" (vysoky prevod).
Ak chces jazdit sportovejsie, vlozis lahsie valceky (alebo este lepsie - sliders) a tie zatvoria variator neskor, cim bude motor akcelerovat vo vyssich otackach. Ale kedze CVT system je z velkej casti kompromisom, skoncis so sportovymi otackami na dialnici pomerne skoro. Daj prilis lahke valceky a efekt je skor ako "smykajuca spojka" a motor bude vytocene hucat. A cast maximalnej rychlosti sa strati, pretoze motor dosiahne cervene pasmo otacok skor, nez zaposobia zvysne faktory ovplyvnujuce dosiahnutie maximalnej rychlosti.
Zoznamte sa s J Costa variatorom
Tych 12 plastovych "nabojovo"-vyzerajucich veciciek sa vola "koliky" a sedia vo svojich "vrtoch". Ako sa remenica roztaca, su vytlacane von oproti "zvonu" a hybu pohyblivou remenicou smerom k nepohyblivej remenici.
Ako sa to sprava na ceste?
Well, z pokojoveho stavu, otocim plyn naplno a podrzim. Motor okamzite zareze do toho spravneho "mäsa" spektra otacok (na mojom scootri, od 7tisic do 8tisic ot.) a ak to tak podrzim, za 8 sekund som z 0 na 100km/h!
Ak nechcem jazdit tak rychlo, ale ak aj tak chcem pokorit tych stvorkolesacov na semaforoch, 3/4 plynu dostane motor do rozsahu 6tisic az 7tisic otacok.
Ustalena jazda rychlostou 55-80km/h, motor toci priblizne o 500ot. viac nez so seriovym variatorom, ale otocim plynom a otacky vyskocia bez oneskorenia pridajuc novy stupen odozvy/reakcie, ktora meni od zakladu cely zazitok. Clovek sa zacina citit, akoby riadil sportovu motorku a nie scooter.
Teda toto vsetko je velka zabava, ale to urcite nepomoze spotrebe, ze? Ano, bude s tym treba castejsie chodit na WC (pre scootre, teda na pumpu).
Ale, ak ma clovek sebakontrolu drzat to na pol plynu alebo menej, bude sa to spravat a zrat velmi podobne ako seriovy setup, ale s jednym pridanym benefitom: Ked clovek uplne pusti plyn, pobezi to na volnobeh ako motorka, ked jej stlacite spojku. Uplne rozpojene, uzasne. Je to akoby tato vecicka vedela citat vase myslienky a motor pracoval presne tak, ako si to zelate.
A teraz, magicke vlastnosti.
Overdrive
Povedzme, ze si zisiel z privadzaca na hlavny tah a chces splynut s premavkou. Ides okolo 90km/h a otacky su vysoke. Teraz uberies trosku plynu a ked sa pozries na otackomer, otacky poklesli o niekolko tisic otacok. Necitil si to, ale stalo sa to. Ako kilometre ubiehaju a J Costa sa ukludnuje, otacky pokracuju v pomalom klesani. Testovane na Ruckus-e 250, v rozsahu 110 az 130km/h klesnu pod uroven otacok, ktore by produkoval seriovy variator.
Downshift (podradenie)
Povedzme, ze premavka vas spomalila na 80km/h, ale otvoril sa priestor presmyknut sa okolo, otoc plynom a otacky ihned vyskocia!
Podradzuje to!
Nikdy som neriadil scooter, ktory by toto spravil.
Ak to mozem porovnat s automobilovou automatikou, povedal by som, ze je to ako prestupit z auta 60-tych rokov s 2-rychlostnou automatikou do moderneho auta s elektronicky ovladanou 4-5 rychlostnou automatikou.
Je to pre kazdeho?
Well, nie, pre jednu vec, a totiz cenu, $280.
A pre jazdcov, ktori nikdy nevyjdu mimo mesto, set valcekov typu sliders za 40$ spravi to iste.
Moj nazor je ten, ze ano, kilowatty motora sa bez upravy motora nezvysia... avsak je rozdiel vykon na kluke (udavany v papieroch?) a vykon na zadnom kolese, ci nie? My citime vykon, ktory je na zadnom kolese. A variator je suciastka medzi klukou a zadnym kolesom, ktora podla mojho nazoru ovplyvnuje vykon viac nez dost.jel.en píše:Fispe:bohužel máš pravdu kW to určitě nepřidá.Ty už sou jednou daný a hotovo.To znamená, že pokud nezvíšíš otáčky, nebo obsah motoru, tak z toho prostě víc nevyždímeš i kdyby si se na hlavu stavěl.Jediná možnost je dostat potenciál průběhu točiveho momentu a výkonu a to uděláš jedině převodama
link na zdroj: http://blog.scootland.cz/2009/03/variatory-j-costa.htmlJako první v ČR Vám představujeme novinku - variátory J-Costa. Jde o naprosto novou konstrukci, ve variátoru nejsou žádné válečky. Převodování zajištují kluzné špalíky které slouží jako náhrada za válečky.
Konečně se nám dostal do rukou první kousek na motor Piaggio 50 a Minarelli 150, můžeme tedy přinést první zkušenosti:
U 50ccm variátoru na motor Piaggio došlo oproti sériovému variátoru ke zlepšení dynamiky i maximální rychlosti, subjektivně bychom jej přirovnali k variátoru Malossi Multivar.
U 150ccm Majesty byl výkonový rozdíl po celou dobu zrychlení cca 1,5ps, výrazný byl nárust maximální rychlosti a to o cca 20km/h. Ještě větší radost ale přišla při přojížďce po silnici, skútr má brutální starty a při stejné maximální rychlosti nižší otáčky a značnou rezervu pro další zrychlení. Projížďka nám opravdu vykouzlila úsměv na rtech.
Mnoho z Vás se ptalo po srovnávacím testu variátoru J-Costa a Malossi Multivar. Tento test připravujeme pro skútr Yamaha Majesty 125 a Piaggio X9 500, v současné době čekáme na dodání dílů a jakmile tu vše bude, test se objeví v novinkách.
Takto vypadá první graf z Yamahy Majesty 150
http://img88.imageshack.us/img88/8844/majestygraf31.jpg
(nedal som to sem ako obrazok, lebo ma viac nez 600px na vysku a nechcelo sa mi to zmensovat)
ESO RIMER píše:tak martas mam tam ten varec oproti serii je fakt hustý 60tam ja hned 80 hned potom a 100 za chvilku jěště pošlu fotky asi zejtra ,jestli máš dotaz tak se ptej ten varec má rozsah otáček zhruba 2500 ot/min luxuszatim pic
ESO RIMER píše:Tal martas dnes jsem to protáhnul a jedeto opravdu pěkně a max je zatim 140km/h (o 20 více) ale je tam jěště pár otáček fora do omezovače takže to někdy zkusím bez štítu pač mám to velké a to dává určitě taky zabrat
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků