Tak jsem se při brouzdání po burgmanusa.com dostal k informaci, že modely 2009 od Suzuki a to nejen B650 ( GSX, VLR ) mají častější závady regulátorů/usměrňovačů napětí. Bohužel ale až po ověření na vlastním regulátoru při zpáteční cestě z
České Kanady.
Proběhlo to tak, že jsem v zatáčce přibrzdil, což byla asi poslední proudová kapka v plném poháru nahlodaného regulátoru a v ten moment ztratil palubní napětí. Při výměně hlavní 40A pojistky vlivem zkratu v regulátoru vyhořela hned další a potom ještě jedna 10A ( začal jsem šetřit ) čímž se zkrat odstranil a další 10A pojistka už držela a jelo se dál. S regulátorem ve věčných lovišťích jsem byl ale odkázaný už jen na napětí z baterie. Neměl jsem odhad kolik km na baterii ujedu, asi bych jí trochu ulevil, kdybych vyřadil světla, ale docela velkou spotřebu má i motorek řazení ve variátoru, takže pokud klesne napětí pod určitou mez, přestane řadit a to byl také po několika desítkách kilometrů jízdy jeden z prvních projevů vybité baterie spolu s poblikávajícím světlem a prosvítající kontrolkou ABS, dál to nemělo cenu. Oživení baterie přes kabely z auta dlouho nevydrželo a tak se Venda vydal k domovu a přivezl mi svou nabitou baterii z B400 sice jen 9Ah, ale dalo se na ní ujet 75km ( Příště už snad nebude, ale jen mě teď tak napadlo, že by se do kufru klidně vlezla i 55Ah baterie z auta
)
Regulátor mám vyměněný, najeto 350km a vše je OK. V pátek jsem na partsdepot objednal a v út ráno byl doma. Je to už novější model s označením 10G20, který nahrazuje původní 10G0.
P1010161SF.jpg
P1010159SF.jpg
P1010158SF.jpg
Ty regulátory dostávají docela zabrat, protože jsou zkratové, přebytky se přeměňují na teplo, mají silné žebrování a musí se dobře chladit takže jsou umístěny na rámu u zadního kola, často ve vodě a blátě.
P1010164SF.jpg
Výběr je dostatečný v různých cenových relacích, čínské za 1500, české za 2500 nebo origoš za 6700, to už je na každém, čemu dá přednost. No a ještě jsem si řekl, že by bylo dobré mít dobíjení a baterii více pod kontrolou, takže nahodím nějaký palubní voltmetr, kterých je také na netu docela dost
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.